Dunaújváros Hetilap

Távhő: fűtés után már a karbantartás következik

Öcaline - 2022. május 20. 16:30

A távhőszezon vége címmel tartott tájékoztatót az Építők útján lévő erőműnél Medgyesi Miklós önkormányzati sajtószóvivő és Isztli Tamás, a DVG Zrt. távhőtermelési ágazatvezetője szerdán délután. Az elmúlt időszak tapasztalatai mellett a soron következő karbantartási munkákról is beszámoltak.

Várostörténeti jelentőségű fűtési szezon ért véget a napokban, hangsúlyozta Medgyesi Miklós önkormányzati sajtószóvivő a tájékoztató elején: olyan még sosem fordult elő, hogy egy 100 százalékban önkormányzati tulajdonú cég – a DVG – legyen a városi rendszer hőtermelője és szolgáltatója. Most igen.

Kényszerből erényt kovácsoltak

A szóvivő rövid visszatekintéssel is szolgált a május 15-ig tartott fűtési szezonról; mint hangsúlyozta, komoly kihívást oldottak meg kiválóan a DVG szakemberei:
– Nem árt felidézni, az erőműveket tavaly szeptemberben használhatatlan állapotban vette át a DVG az előző üzemeltetőtől. Ehhez képest egyfelől a folyamatos ellenszékben is rekordidő alatt kezdődött meg a szolgáltatás, másrészt sikerült bebizonyítani, hogy az új szolgáltató képes sokkal jobb minőséget produkálni a korábbinál. Medgyesi Miklós kiemelte, a fűtési szezon végeztével újabb hatalmas feladat, az erőművi kazánok, berendezések karbantartása vár a DVG szakembereire:
– Eljött a karbantartás ideje. Nem februárban kell az ilyen volumenű munkáknak nekiállni, mint ahogyan tavaly tette azt a korábbi szolgáltató. Komoly kihívás elé állítja az önkormányzatot és a DVG-t a gázárak elszabadulása is, de dolgozunk azon, hogy a következő szezonra is biztosított legyen a város stabil távhőellátása. Az elmúlt hónapok igazolták, hogy a korábbi szolgáltató nélkül is van élet – nem váltak valóra az ellendrukkerek jóslatai, a nehéz nyitány ellenére megfelelő minőségű volt a város távhőszolgáltatása!

Peres ügyek: csak hiteles forrásból, csak hivatalos úton

Külön fejezetet szentelt a tájékoztatón Medgyesi Miklós a DVCSH-t érintő peres ügyekről. Mint a sajtószóvivő hangsúlyozta, a szóbeszédekkel és a közösségi médiában terjedő téves információkkal szemben sem a DVG, sem az önkormányzat nem vesztett pert ebben az ügyben a korábbi szolgáltatóval szemben. A szóvivő összegzésében nyomatékosította: több egybehangzó információ szerint a korábbi szolgáltató a vétlen fogyasztókkal szemben indított pereket is elbukta.
Medgyesi Miklós arra kért mindenkit, csak megbízható, hivatalos forrásokból tájékozódjon – ezzel kapcsolatban azt is hangsúlyozta, hogy az önkormányzat csatornái folyamatosan tájékoztatást adtak és adnak a jogvita állásáról.

Régen esedékes feladatok

A karbantartás részleteit Isztli Tamás összegezte; mint a DVG Zrt. távhőtermelési ágazatvezetője hangsúlyozta, jelenleg egy erőműben (a Verebély útiban) termelik a melegvíz-szolgáltatáshoz szükséges hőt, a Béke téri és az Építők útján lévő bázison régóta esedékes munkálatok kezdődtek:
– Az állapotfelmérés után az Építők útján megkezdődött a kazánok felújítása, ezzel a tervek szerint két hónapon belül végzünk. A Béke téren szivattyúfelújítás és más műszaki berendezések rekonstrukciója is szükséges, miközben előkészítjük a Verebély úti berendezések karbantartását is. Ezekkel is végzünk a tervek szerint októberig – vagyis az új fűtési szezon kezdetére megbízható rendszer áll a lakosság szolgálatába. Fontos megjegyezni, hogy ezek a felújítások nem várhattak – a kazánok esetében szó szerint halaszthatatlan munkálatokat kezdtünk meg most.
Lapunk kérdésére Isztli Tamás elárulta: egy-egy kazán teljes felújítása körülbelül 20 millió forintos tétel, az egyéb berendezések javításával, cseréjével együtt erőművenként mintegy 50 millió forintba kerül a karbantartás – amely azonban több évre is biztonságos szolgáltatást garantál.

A DVG e célért munkálkodó 60 fős műszaki állománya és 20 fős szellemi dolgozói csapata folyamatosan azon dolgozik, hogy ez sikerüljön.

A rovat további hírei: Közélet

"Mi nem szemetelünk!" – itt a részletes felhívás

"Mi nem szemetelünk!" – itt a részletes felhívás

2022. okt. 01.

A közelmúltban szárba szökkent önkormányzati kezdeményezés célja, hogy aktivizálja a helyi erőket – bevallottan "A tiszta Dunaújvárosért!” jelszavával! Felhívás.

Mától lehet avart és kerti huladékot égetni, de csak szerdánként és péntekenként!

Mától lehet avart és kerti huladékot égetni, de csak szerdánként és péntekenként!

2022. okt. 01.

Több fontos előírás és tilalom, valamint néhány jelentős kérés kapcsolódik az éppen ma kezdőd periódushoz.

Vadállatok a városban: szerencsére nincs okunk az aggodalomra

Vadállatok a városban: szerencsére nincs okunk az aggodalomra

2022. szep. 30.

Az elmúlt hetekben rendre megjelentek a Dunaújvároshoz köthető közösségi médiafelületeken a róka és nyest észlelésekről szóló bejegyzések. Az eseményeket figyelemmel követik a városvezetők, sajtótájékoztatót is tartottak a legfontosabb tudnivalókról. 

Népszámlálás: segíti az önkitöltést az önkormányzat

Népszámlálás: segíti az önkitöltést az önkormányzat

2022. szep. 30.

Az idei népszámlálás  menetrendje szerint először október 1. és október 16. között, az internetes önkitöltési időszakban az adatszolgáltatók kizárólag interneten keresztül, önállóan tölthetik ki a népszámlálási kérdőíveket. Az önkormányzat segít!

Távhő: újabb fórumot rendeztek a költségosztásról

Távhő: újabb fórumot rendeztek a költségosztásról

2022. szep. 29.

A költségosztás volt a témája annak a fórumnak, amit a DVG Zrt. hívott össze kedd délutánra a Kultik Moziba. A távhőszolgáltató tavaly óta negyedszer hívta össze a közös képviselőket és lakásszövetkezeti vezetőket annak érdekében, hogy a távhőelszámolás során érvényesüljön a költségosztás. 

Idén is virágba borult városunk (galériával)

Idén is virágba borult városunk (galériával)

2022. szep. 29.

Idén 23. alkalommal hirdette meg az önkormányzat a Virágos Dunaújvárosért versenyt – nyolc kategóriában várták a nevezéseket, de díjazták az „Első Fecskéket” és a jubiláló virágosítókat is. 

Ünnepi áldás és templomjárás a katolikus közösségben

Ünnepi áldás és templomjárás a katolikus közösségben

2022. szep. 29.

A hittanos gyermekek megáldásával és a nyitott templomok napjának programja keretében szervezett bemutatóval kezdték a római katolikusok a tanévet.