Dunaújváros Hetilap

Távhő: fűtés után már a karbantartás következik

Öcaline - 2022. május 20. 16:30

A távhőszezon vége címmel tartott tájékoztatót az Építők útján lévő erőműnél Medgyesi Miklós önkormányzati sajtószóvivő és Isztli Tamás, a DVG Zrt. távhőtermelési ágazatvezetője szerdán délután. Az elmúlt időszak tapasztalatai mellett a soron következő karbantartási munkákról is beszámoltak.

Várostörténeti jelentőségű fűtési szezon ért véget a napokban, hangsúlyozta Medgyesi Miklós önkormányzati sajtószóvivő a tájékoztató elején: olyan még sosem fordult elő, hogy egy 100 százalékban önkormányzati tulajdonú cég – a DVG – legyen a városi rendszer hőtermelője és szolgáltatója. Most igen.

Kényszerből erényt kovácsoltak

A szóvivő rövid visszatekintéssel is szolgált a május 15-ig tartott fűtési szezonról; mint hangsúlyozta, komoly kihívást oldottak meg kiválóan a DVG szakemberei:
– Nem árt felidézni, az erőműveket tavaly szeptemberben használhatatlan állapotban vette át a DVG az előző üzemeltetőtől. Ehhez képest egyfelől a folyamatos ellenszékben is rekordidő alatt kezdődött meg a szolgáltatás, másrészt sikerült bebizonyítani, hogy az új szolgáltató képes sokkal jobb minőséget produkálni a korábbinál. Medgyesi Miklós kiemelte, a fűtési szezon végeztével újabb hatalmas feladat, az erőművi kazánok, berendezések karbantartása vár a DVG szakembereire:
– Eljött a karbantartás ideje. Nem februárban kell az ilyen volumenű munkáknak nekiállni, mint ahogyan tavaly tette azt a korábbi szolgáltató. Komoly kihívás elé állítja az önkormányzatot és a DVG-t a gázárak elszabadulása is, de dolgozunk azon, hogy a következő szezonra is biztosított legyen a város stabil távhőellátása. Az elmúlt hónapok igazolták, hogy a korábbi szolgáltató nélkül is van élet – nem váltak valóra az ellendrukkerek jóslatai, a nehéz nyitány ellenére megfelelő minőségű volt a város távhőszolgáltatása!

Peres ügyek: csak hiteles forrásból, csak hivatalos úton

Külön fejezetet szentelt a tájékoztatón Medgyesi Miklós a DVCSH-t érintő peres ügyekről. Mint a sajtószóvivő hangsúlyozta, a szóbeszédekkel és a közösségi médiában terjedő téves információkkal szemben sem a DVG, sem az önkormányzat nem vesztett pert ebben az ügyben a korábbi szolgáltatóval szemben. A szóvivő összegzésében nyomatékosította: több egybehangzó információ szerint a korábbi szolgáltató a vétlen fogyasztókkal szemben indított pereket is elbukta.
Medgyesi Miklós arra kért mindenkit, csak megbízható, hivatalos forrásokból tájékozódjon – ezzel kapcsolatban azt is hangsúlyozta, hogy az önkormányzat csatornái folyamatosan tájékoztatást adtak és adnak a jogvita állásáról.

Régen esedékes feladatok

A karbantartás részleteit Isztli Tamás összegezte; mint a DVG Zrt. távhőtermelési ágazatvezetője hangsúlyozta, jelenleg egy erőműben (a Verebély útiban) termelik a melegvíz-szolgáltatáshoz szükséges hőt, a Béke téri és az Építők útján lévő bázison régóta esedékes munkálatok kezdődtek:
– Az állapotfelmérés után az Építők útján megkezdődött a kazánok felújítása, ezzel a tervek szerint két hónapon belül végzünk. A Béke téren szivattyúfelújítás és más műszaki berendezések rekonstrukciója is szükséges, miközben előkészítjük a Verebély úti berendezések karbantartását is. Ezekkel is végzünk a tervek szerint októberig – vagyis az új fűtési szezon kezdetére megbízható rendszer áll a lakosság szolgálatába. Fontos megjegyezni, hogy ezek a felújítások nem várhattak – a kazánok esetében szó szerint halaszthatatlan munkálatokat kezdtünk meg most.
Lapunk kérdésére Isztli Tamás elárulta: egy-egy kazán teljes felújítása körülbelül 20 millió forintos tétel, az egyéb berendezések javításával, cseréjével együtt erőművenként mintegy 50 millió forintba kerül a karbantartás – amely azonban több évre is biztonságos szolgáltatást garantál.

A DVG e célért munkálkodó 60 fős műszaki állománya és 20 fős szellemi dolgozói csapata folyamatosan azon dolgozik, hogy ez sikerüljön.

A rovat további hírei: Közélet

Átadták a várva várt ADU parkolókat

Átadták a várva várt ADU parkolókat

2022. jún. 24.

Többhetes előkészületeket és munkálatokat követően a városlakók már birtokba is vehetik a volt ADU iskola mögötti területen kialakított parkolókat. Az elkészült beruházás jelentőségéről Pintér Tamás polgármester, Barta Endre a körzet képviselője és Novák Istvánné Katica önkormányzati képviselőjelölt számolt be. 

Igazi fesztiválhangulattal várta a plazmaadókat a Duna Plazma

Igazi fesztiválhangulattal várta a plazmaadókat a Duna Plazma

2022. jún. 24.

Ahogy azt a plazmaadók megszokhatták, újabb vidám hangulatú extra nappal készültek az egészségügyi centrum dolgozói a zene világnapja alkalmából kedden – a nap fő témája ezúttal a fesztivál és a hozzá tartozó partihangulat volt. (X)

Az igényektől a teljesítésig – tervezhető fejlesztések a 6-os körzetben

Az igényektől a teljesítésig – tervezhető fejlesztések a 6-os körzetben

2022. jún. 23.

Hamarosan élesedik az az online felület, amely egyszerre gyűjti össze a lakosság fejlesztési igényeit, valamint folyamatosan tájékoztatást nyújt a megvalósult tervekről. Kísérleti jelleggel a 6-os választókörzetre fókuszálnak, de ha beválik, az egész városra kiterjeszthetik a rendszert.

KÖSZ, Hankook! – önkénteseket várnak az arborétumba

KÖSZ, Hankook! – önkénteseket várnak az arborétumba

2022. jún. 23.

Kétmillió forintos támogatást kapott a Baracsi úti zöld sziget – a felújítási munkákhoz önkénteseket várnak. KÖSZ, Hankook! – először most, majd jövő szombaton.

Elkészültek az új parkolóhelyek a Batsányi János utcában

Elkészültek az új parkolóhelyek a Batsányi János utcában

2022. jún. 21.

Ismét a település életének egyik legfontosabb problémájára talált megoldást a városvezetés. A Batsányi János utcában nagyjából 15 új parkolót alakítottak ki. 

Városunk is ünnepelt a világnapon

Városunk is ünnepelt a világnapon

2022. jún. 21.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére 2004 óta ünnepeljük a véradók világnapját. Összeállításunk a helyi véradókra koncentrál.

Már ma este parkolhatnak az autósok a volt ADU iskolánál

Már ma este parkolhatnak az autósok a volt ADU iskolánál

2022. jún. 20.

Sajtótájékoztatón jelentették be, hogy birtokba veheti a nagyközönség a parkolási gondokat enyhítő bázist. Címszavas örömhír.