Dunaújváros Hetilap

Átadták a várva várt ADU parkolókat

Terdik Péter - 2022. június 24. 18:06

Többhetes előkészületeket és munkálatokat követően a városlakók már birtokba is vehetik a volt ADU iskola mögötti területen kialakított parkolókat. Az elkészült beruházás jelentőségéről Pintér Tamás polgármester, Barta Endre a körzet képviselője és Novák Istvánné Katica önkormányzati képviselőjelölt számolt be. 

Ahogy a település számos pontján, úgy a Római városrészben is hatalmas gondot jelentett a parkolóhelyek kérdése. A városvezetés választási ígéretei között szerepelt a település gondjainak enyhítése – így az új parkolók létrehozása is.

Reagált a városvezetés 

A napokban átadott parkolók apropóján sajtótájékoztató részeként számoltak be a felek a települést érintő beruházások ezen részéről. Pintér Tamás polgármester felidézte, tisztában vannak azzal, hogy az évek alatt közel megháromszorozódott a gépjárművek száma, így mindenképp szükséges volt a parkolóhelyek létrehozása. Ez nem pusztán a volt ADU iskola mögötti területen történt meg: a polgármester emlékeztette a városlakókat a Batsányi utcában történt átalakításra is, ahol 15 új férőhelyet nyertek a körzetben élők, valamint visszautalt a víztorony melletti parkolók átadására is, ahol kb. 40 parkolóhellyel lett több a városrészben. A polgármester kiemelte, a település nehéz gazdasági helyzete sem könnyítette meg a források előteremtését ezen fejlesztések megvalósítására, ám gondos gazdálkodással mindent megtesznek annak érdekében, hogy ahol csak tudnak, ott könnyebbá tegyék a városlakók életét.

Hasznosított terület 

A polgármestert követően Barta Endre a 4-es számú választókörzet önkormányzati képviselője osztotta meg a gondolatait a körzetében megvalósult projekt kapcsán. Azt mondta, mindenki láthatta az egykori oktatási intézmény épülete mögötti állapotokat. Egy rendezetlen, csúf, gazos, töredezett betonos területből varázsoltak a szakemberek modern, mintegy 50 autó befogadására alkalmas parkolót. Úgy folytatta, a parkolók kérdésében meg kell találni az egyensúlyt a zöldterületek megőrzése és a bővítés között. Ez sikerrel zajlott ezen a területen, hiszen a rendőrség tulajdonában álló rész hosszas tárgyalásokat követően végül hasznosítva lett. Míg zöldterületből nem lett kevesebb, addig a körzet és a település egyik legfontosabb problémáján tudtak enyhíteni. 

Üdvözölte a beruházást és a közös munka gyümölcsét Novák Istvánné Katica is, aki a szomszédos körzetben indul a "Rajta, Újváros!" Egyesület színeiben az időközi önkormányzati választásokon. A jelölt tevékenyen részt vett mind a Batsányi utcában, mind az ADU iskola mögötti parkolók létrehozásában, hiszen folyamatosan kereste a városvezetés képviselőit a fejlesztések megvalósítása kapcsán. Örömmel fogadta a közös munka sikerét – reméli, ez a későbbiekben is jó alapot ad majd a kooperációhoz.

Megszűnik a tolerancia

A tájékoztatón Barta Endre egy történethez szorosan kapcsolódó aspektusról is beszélt, ez pedig a sokszor zöldterületeken, illegálisan parkolók kérdése. Mint azt elmondta, eddig mind a hatóság, mind pedig a közterület felügyelők nagyfokú toleranciával álltak az illegálisan parkolókhoz. Jóhiszeműen feltételezve, hogy csak azért koptatták ki a zöldterületeket, mert épp nem találtak parkolót – ám ennek most vége, fogalmazott Barta Endre. A megvalósult beruházással két hét türelmi időszak indul az illegálisan parkolókkal szemben, akik ha eddig nem is, úgy a közeljövőben már büntetésekre is számíthatnak majd. 
Ezzel párhuzamosan szeptembertől elkezdődik a körzetben található kikoptatott füves területeknek az újra zöldítése is, amely sok esetben pont azok miatt az autósok miatt vált élettelenné, akik a közösségi normákat nem tisztelve rendszeresen szegték meg a törvényt. Barta Endre hangsúlyozta, tisztában vannak azzal, hogy a parkolás nem egyszerű kérdés sem a körzetben, sem pedig a településen, de az nem lehet megoldás, hogy a rendezett, szép részeit a városnak ily módon tönkre tesszük.

Rendezett és világos

Az átadott parkolókat mint fentebb is olvasható, már használatba is vették a városlakók. A zúzottkő-borítású felület nagyjából 50 autónak biztosít parkolási lehetőséget, ám ez a gyakorlatban attól függ, hogy a városlakók hogyan használják majd. A „betontenger” elkerülése végett a szakemberek fákat is ültettek, amelyek majd árnyékot biztosítanak a járműveknek. Parkoló pedig nem létezhet világítás nélkül, így új lámpatestek biztosítják majd a megfelelő látási viszonyokat a területen. A területet körül ölelő kerítés mentén pedig elkezdődik majd a füvesítés is, így téve még rendezettebbé a település új parkolóit.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Tájékoztatás a Global Faktor Zrt. fenyegető leveleiről

Tájékoztatás a Global Faktor Zrt. fenyegető leveleiről

2022. aug. 09.

Néhány hónap hallgatás után a Global Faktor Zrt. ismét fenyegető levelekkel bombázza a dunaújvárosiakat – a DVG Zrt. közleménye a téma kapcsán percekkel ezelőtt jelent meg a város hivatalos oldalán, a fontosságára tekintettel betűhíven közöljük.

Körzeti beruházások városszerte

Körzeti beruházások városszerte

2022. aug. 09.

Számos beruházás és fejlesztés zajlik jelenleg Dunaújvárosban. Motyovszki Mátyás két projektről, míg dr. Székely Károly és Tóth Kálmán egy-egy beruházásról adott hírt a közelmúltban. A következőkben ezek gyűjteménye olvasható. 

Gyermekeket segítő fejlesztések a 4-es választókörzetben

Gyermekeket segítő fejlesztések a 4-es választókörzetben

2022. aug. 08.

Két fontos projektről adott hírt Barta Endre a 4-es számú választókörzet önkormányzati képviselője a közelmúltban. A Liszt Ferenc kertben található játszótér egy napvitorlával bővül, míg a Domanovszky téren egy új homokozót alakítanak majd ki. 

Javaslatokat várnak a szociális szféra legrangosabb önkormányzati elismerésére

Javaslatokat várnak a szociális szféra legrangosabb önkormányzati elismerésére

2022. aug. 08.

Bárki javaslatot tehet írásban a "Szociális Munkáért-Dunaújváros" díjra, amelyet az önkormányzat egy korábbi rendeletével alapított. A határidő szeptember 20., várják a felterjesztéseket!

DSTV: álláspontok a tűzijátékról

DSTV: álláspontok a tűzijátékról

2022. aug. 08.

Aktuális témáról, a tűzijáték költségeinek szociális célú felhasználásáról kérdezte a városlakókat a DSTV stábja. A megkérdezettek többsége egyetért a közgyűlési döntéssel. Hangkép.
 

"Mi nem szemetelünk!" – itt a kiírás

"Mi nem szemetelünk!" – itt a kiírás

2022. aug. 05.

A kapcsolódó összegzés már megjelent a DO-n, de a város hivatalos oldalán már olvasható a hivatalos versenyfelhívás is a Mi nem szemetelünk! című megméretésre. Mutatom!

Új gyakorlatok a város zöldfelületeinek gondozásában

Új gyakorlatok a város zöldfelületeinek gondozásában

2022. aug. 05.

Az évek óta tapasztalható felmelegedés és az idei forró és száraz nyár kétségkívül elég bizonyítékot szolgáltat ahhoz, hogy belássuk, komoly lépéseket kell tennünk azért, hogy egyéni és városi szinten is csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat. És olyan megoldásokat találjunk többek között a városüzemeltetésre, amelyekkel kezelhető a klímaválság és annak következményei.