Életet mentett a szénmonoxid-érzékelő Dunaújvárosban

Öcaline - 2022. június 21. 15:47

Egy társasházi lakás fürdőszobájában riasztott a szén-monoxid-érzékelő hétfőn délután Dunaújvárosban. A helyszínre vezényelt lánglovagok magas szénmonoxid-értéket mértek, értesült a DO.

Az átfolyós vízmelegítő mellé felszerelt készülék hangos sípolással figyelmeztette a lakókat a mérgező gáz veszélyére, akik azonnal értesítették a tűzoltókat, erősítette meg honlapunknak Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó százados, megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Szerencsére senki sem sérült meg

A dunaújvárosi hivatásos tűzoltók magas szénmonoxid-koncentrációt mértek. A lakók még az egységek kiérkezése előtt kimentek a lakásból, a szénmonoxid-érzékelő jelzésének köszönhetően nem sérültek meg. A katasztrófavédelem értesítette a gázszolgáltatót.
Ahogy a dunaújvárosi eset is mutatja, a szén-monoxid veszélye nem csak a fűtési időszakban, hanem egész évben fenyeget. Minden olyan vízmelegítő veszélyforrást jelenthet, amelyik nyílt lánggal működik, és nem biztosított környezetében a megfelelő levegő-utánpótlás, hangsúlyozta az eset kapcsán a szóvivő.

Háttér – tanácsokkal

Sokan lecserélték a régi fa nyílászárókat és jól szigetelő műanyag ablakokat, ajtókat szereltek be. Gyakori, hogy átépítésnél megszüntetik a konyhai, fürdőszobai szellőzőnyílásokat, szellőzőrácsokat. Ha jól szigetelnek az ajtók és ablakok, nincsenek légbevezetők, a nyílt lánggal működő vízmelegítő működés közben elhasználja a szoba levegőjét. Ha nincs szellőzés, szén-monoxid fejlődik. Ez a gáz pillanatok alatt létrejön, és már nagyon kis koncentrációban is halálos lehet.
A szén-monoxid kialakulását minden olyan épületgépészeti megoldás elősegítheti, amely megváltoztatja az otthonunkban a levegő áramlását. Ilyen lehet a páraelszívó, vagy a mobil klíma.  
Szabó-Bisztricz Anett az összeállítás végén egy csokor baleset-megelőzési tanáccsal is szolgált: a megelőzés érdekében a nyílt lánggal működő vízmelegítőt évente egyszer ellenőriztessük szakemberrel. Átalakításnál ne szüntessük meg a fürdőszobai szellőzőnyílásokat. Ha bármilyen épületgépészeti berendezésünk nyílt lánggal működik, vegyünk otthonra egy szén-monoxid-érzékelőt. (A katasztrófavédelem weboldalán elérhető az érzékelők pozitív és negatív listája.)

A hétfői eset is tanulságos példával szolgál: nem csak télen kell figyelni a szén-monoxid veszélyeire!

(A kép természetesen illusztráció)
 

A rovat további hírei: Sziréna

Meteo extra: harmadfokú riasztás hétfőtől

Meteo extra: harmadfokú riasztás hétfőtől

2022. jún. 24.

Közös közleményt adott ki a  Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság  – egyelőre négy napon át, hétfőtől csütörtökig él a riasztás. DO-tipp: F O L Y A D É K B E V I T E L!!!

Kész átverés show – most sajnos élőben

Kész átverés show – most sajnos élőben

2022. jún. 22.

Üdülni vágyókat ejtett tévedésbe és károsított meg egy férfi – üzletszerűen elkövetett csalás miatt emeltek vádat ellene. Nem volt túl komoly trükk – mégis működött!

Házibuli után megverte az élettársát egy férfi

Házibuli után megverte az élettársát egy férfi

2022. jún. 20.

Súlyos testi sértés bűntette miatt emeltek vádat ellene. Brutális történet, na.

Kigyulladt egy társasházi lakás erkélye Dunaújvárosban

Kigyulladt egy társasházi lakás erkélye Dunaújvárosban

2022. jún. 20.

A tűzoltók egy vízsugárral fékezték meg a tüzet, adata hírül a megyei katasztrófavédelem honlapja. Gyorshír.

Rendőrkézen a futtatók

Rendőrkézen a futtatók

2022. jún. 17.

A négyfős elkövetői kör évekig kényszerített Dunaújvárosban prostitúcióra lányokat, akiktől elvették a bevételt.

Négy nap alatt három egységből lopott – de persze bukó a vége

Négy nap alatt három egységből lopott – de persze bukó a vége

2022. jún. 15.

Három ingatlanból különböző értékeket, készpénzt, de ég egy személyautót is elvitt a városban az a férfi, akinek letartóztatására most tett indítványt a Dunaújvárosi Járási Ügyészség. Kocsmatúra, másképp.

Eredményes ügyészi fellebbezés az idős hölgy kirablása miatt

Eredményes ügyészi fellebbezés az idős hölgy kirablása miatt

2022. jún. 14.

Kifosztás helyett rablás miatt ítélték el a férfit, aki még 2020 őszén támadott meg egy 90 éves, félvak hölgyet a városban. 10 év a vége, fegyházban, értesült a DO.