Dunaújváros Hetilap

Fontos gesztust tettek a pedagógusok felé

Öcaline - 2022. június 3. 16:03

A múlt heti rendkívüli közgyűlésen elvi állásfoglalásról döntöttek a képviselők az önkormányzat által fenntartott köznevelési intézményekben a sztrájk miatt kiesett munkaidőre a közalkalmazottakat megillető juttatás kapcsán. Az alábbiakban a határozat hátterét is összegezzük.

Kezdjük a legfontosabb tétellel: a döntés értelmében az önkormányzat az érintett intézményekben továbbra is biztosítani kívánja a sztrájk jogát úgy, hogy a sztrájk miatt kiesett munkaidőre járó díjazást és egyéb juttatásokat is biztosítja. 

Alapjogok, alapelvek

Az önkormányzati állásfoglalás hátterében egy parlamenti döntés áll: az országgyűlés tárgyalta és törvényi szintre emelte azt a februári kormányrendeletet, amely nyomán csak nagyon szűk keretek között lehet törvényesen sztrájkolni a köznevelési intézményekben. Az érdekképviseletek egybehangzóan tiltakoztak a sztrájkjogot csorbító döntés ellen; álláspontjuk szerint a döntés az eddigiekhez képest jelentősen korlátozná a pedagógusok sztrájkjogát.
Ehhez csatlakozott a múlt heti döntéssel a város önkormányzata; a testület a fentiekkel egyetértve nem támogatja a módosító javaslatot – sőt, a határozati javaslatban megfogalmazott elvi álláspontot képviseli, mivel véleménye szerint a módosítás nem szolgálja sem a munkavállalók, sem a munkáltatók valódi érdekét. 

Támogató érvelés

A közgyűlés előtt Pintér Tamás polgármester felidézte: az elmúlt időszakban több olyan intézményben járt, ahol a város jelentőséghez méltó módon foglalkoznak a jövő nemzedék oktatásával és nevelésével – erre mindannyian büszkék lehetünk. A város első embere szerint ezért is nehezményezik, hogy az Országgyűlés törvényi szinte emelt egy olyan határozatot, amely jelentősen korlátozza a pedagógusok sztrájkjogát:
– A parlament törvényalkotási bizottsága is megszavazta, hogy a köznevelésben dolgozók, akik szerintem jogosan kérik az őket megillető juttatásokat, amelyekért egyébként ők napi rendszerességgel rendkívüli erőfeszítéseket tesznek, ne vagy csak korlátozottan élhessenek az érdekérvényesítés eszközével. A kormány pedagógusokat korlátozó döntései elfogadhatatlanok –több híradás is arról szólt, és mi magunk is saját szemünkkel tapasztaljuk, hogy komoly problémákkal küzdenek a pedagógusok, miközben a kormányzat nem vette számításba a jogos követeléseiket. Örülök ugyanakkor annak, hogy ezen a téren városunk más példát mutat – a képviselőtestület egyetért a köznevelésben dolgozók követeléseivel, és ezt nemcsak a szavak, hanem a tettek szintjén is igazolja. Amikor a pedagógusok kiállnak a jogaikért, biztosítjuk az őket megillető juttatásokat. Nagyon szomorú vagyok, hogy miközben tényleg fantasztikus munkát végeznek az érintett dolgozók, a kormány minden lehetséges eszközzel korlátozza őket az érdekeik érvényesítése terén.

A gyerekek oktatáshoz való joga se szenvedjen csorbát

Felszólalt a közgyűlés előtt a téma kapcsán dr. Mészáros Lajos, térségünk országgyűlési képviselője – mint a fideszes honatya hangsúlyozta, a törvényalkotási bizottság tagjaként is megszólítva érezte magát. Mint mondta, azzal a kormányoldal is egyetért, hogy a pedagógusok bérezése terén bőven akad tennivaló, el is kezdődött egy többlépcsős folyamat a helyzet rendezése, a fizetések emelése érdekében. 
Dr. Mészáros Lajos kiemelte: a törvényes keretek között a sztrájkhoz is joguk van a pedagógusoknak, ugyanakkor a képviselő szerint a gyermekek oktatáshoz való joga sem szenvedhet csorbát – az új törvény éppen azt határolja be, mi az a minimum, ami szükséges ahhoz, hogy ez az alapjog ne sérüljön.
Pintér Tamás polgármester válaszában egyetértett avval, hogy a gyermekeknek is joguk van az oktatáshoz, de emlékeztetett: az elmúlt évek oktatáspolitikájának hatására a lehetőségük nem lesz meg rá, hiszen ilyen körülmények és bérek mellett alig néhány fiatal választja a tanári pályát.
 

A rovat további hírei: Közélet

Újabb 10 parkolóhely szabadult fel a városban

Újabb 10 parkolóhely szabadult fel a városban

2024. jún. 27.

Újabb adag üzemképtelen, helyfoglaló autót szállított el Dunaújváros önkormányzata. 10 új parkolóhely szabadult fel júniusban a roncsautók elszállításának köszönhetően. A 2019-ben útjára indított akció a lakosság bevonásával továbbra is folytatódik. 

Ma is aktív hagyományőrzőt köszöntött az önkormányzat

Ma is aktív hagyományőrzőt köszöntött az önkormányzat

2024. jún. 27.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Lemák Jánosné Anna nénit a 90. születésnapja alkalmából Barta Endre alpolgármester az otthonában köszöntötte a közelmúltban. 

Átadták a Bimmer Parádén összegyűlt felajánlásokat a Napraforgó bölcsinek

Átadták a Bimmer Parádén összegyűlt felajánlásokat a Napraforgó bölcsinek

2024. jún. 27.

Mindig van valami szép abban, amikor nem várt helyről érkezik támogatás egy-egy intézmény vagy közösség részére. Ez esetben azonban nem teljesen pontosan van így, hiszen a dunaújvárosi BMW-sek többször gondoltak már másokra is.

Végre nyithat a szabadstrand – péntektől lehet csobbbanni!

Végre nyithat a szabadstrand – péntektől lehet csobbbanni!

2024. jún. 26.

A dunai árhullám levonulása után a felügyeleti szervek rendben találták a szabadstrand vizéből beküldött vízmintát, így a hét végén esedékes tikkasztó kánikula idejére már birtokba vehetik a fürdőzők a kedvelt Szalki-szigeti bázist. 

90 évesen is fiatalosan, lendületesen

90 évesen is fiatalosan, lendületesen

2024. jún. 25.

Kiss Lajos bácsi még május végén ünnepelte családja körében a 90. születésnapját. Barta Endre alpolgármester a jeles alkalomból otthonában látogatta meg a rendkívül fiatalos és jó egészségnek örvendő szépkorút.

Iskolakezdési támogatást nyújt az önkormányzat

Iskolakezdési támogatást nyújt az önkormányzat

2024. jún. 24.

Általános-és középiskolásoknak nyújt egyszeri, 6 ezer forintos támogatást az önkormányzat. A támogatási igényeket július 1-jétől október 30-ig lehet benyújtani a Polgármesteri Hivatal Humán Szolgáltatási Főosztály Szociális Osztályán, ügyfélfogadási időben.

DSTV: véradás a Garázsvásáron is

DSTV: véradás a Garázsvásáron is

2024. jún. 24.

Különleges alkalmakat is megragad a Magyar Vöröskereszt dunaújvárosi csapata a véradások szervezéséhez, derül ki a DSTV összegzéséből. A közelmúltban az újtelepi Garázsváráson biztosítottak lehetőséget a csapolásra az önkénteseknek. Hangkép.