Dunaújváros Hetilap

Gyász: elhunyt dr. Ruzsonyi Péter

Öcaline - 2022. június 28. 8:52

A gyermek- és ifjúkorát a városban töltő bv. dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem korábbi dékánja életének 63. évében távozott az élők sorából. Legendás pálya végére ért – legyen neki könnyű a föld!

Elhunyt dr. Ruzsonyi Péter bv. dandártábornok, tanszékvezető egyetemi tanár, a NKE Rendészettudományi Karának korábbi dékánja – a gyászhírt az egyetem hivatalos honlapja tette közzé. A Rendészettudományi Kar vezetése nevében dr. Kovács Gábor rendőr vezérőrnagy, dékán búcsúzott elődjétől – mint az összegzésből kiderül, Ruzsonyi Péter életének 63. évében, méltósággal viselt betegség után távozott az élők sorából vasárnap.
Az elhunyt vezető gyermek- és ifjúkorát városunkban töltötte, a Dr. Münnich Ferenc Gimnáziumban érettségizett 1978-ban, majd pályafutását 1983-ban kezdte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságán. Sok tekintetben éllovas volt: 1999-ben a büntetés-végrehajtási tisztek között elsőként szerzett doktori (PhD.) fokozatot, majd ugyanebben az évben bízták rá a Rendőrtiszti Főiskola Büntetés-végrehajtási Tanszékének vezetését. Mint felidézik, széleskörű tudományos tevékenysége eredményeként 2006-ban elnyerte a habilitált doktori címet.
Dr. Ruzsonyi Pétert a köztársasági elnök 2009-ben egyetemi tanárrá nevezte ki, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem megalakulását követően, 2012 tavaszán megbízást kapott a Rendészettudományi Kar dékáni tisztségének ellátására. A rendészeti felsőoktatási szervezet történetében ő az egyetlen, aki ezt a tisztséget két különböző időszakban (2012-2015 és 2018-2021) is ellátta.
Tudományos reputációja nemzetközileg is jelentős, kolosszális kutatói pályát tudhatott magának, világszerte számos egyetemen oktatott vendégprofesszorként, aktívan bekapcsolódott a hazai doktorképzésbe is. Nevéhez fűződik a "Világ börtönei" című nagysikerű televíziós sorozat életre hívása és megalkotása. 

Az egyetemi honlap tanúsága szerint "teljes és beteljesült életutat járt be" – nyugodjon békében!

(Fotó: NKE Rendészettudományi Kar)

A rovat további hírei: Közélet

Tájékoztatás a Global Faktor Zrt. fenyegető leveleiről

Tájékoztatás a Global Faktor Zrt. fenyegető leveleiről

2022. aug. 09.

Néhány hónap hallgatás után a Global Faktor Zrt. ismét fenyegető levelekkel bombázza a dunaújvárosiakat – a DVG Zrt. közleménye a téma kapcsán percekkel ezelőtt jelent meg a város hivatalos oldalán, a fontosságára tekintettel betűhíven közöljük.

Körzeti beruházások városszerte

Körzeti beruházások városszerte

2022. aug. 09.

Számos beruházás és fejlesztés zajlik jelenleg Dunaújvárosban. Motyovszki Mátyás két projektről, míg dr. Székely Károly és Tóth Kálmán egy-egy beruházásról adott hírt a közelmúltban. A következőkben ezek gyűjteménye olvasható. 

Gyermekeket segítő fejlesztések a 4-es választókörzetben

Gyermekeket segítő fejlesztések a 4-es választókörzetben

2022. aug. 08.

Két fontos projektről adott hírt Barta Endre a 4-es számú választókörzet önkormányzati képviselője a közelmúltban. A Liszt Ferenc kertben található játszótér egy napvitorlával bővül, míg a Domanovszky téren egy új homokozót alakítanak majd ki. 

Javaslatokat várnak a szociális szféra legrangosabb önkormányzati elismerésére

Javaslatokat várnak a szociális szféra legrangosabb önkormányzati elismerésére

2022. aug. 08.

Bárki javaslatot tehet írásban a "Szociális Munkáért-Dunaújváros" díjra, amelyet az önkormányzat egy korábbi rendeletével alapított. A határidő szeptember 20., várják a felterjesztéseket!

DSTV: álláspontok a tűzijátékról

DSTV: álláspontok a tűzijátékról

2022. aug. 08.

Aktuális témáról, a tűzijáték költségeinek szociális célú felhasználásáról kérdezte a városlakókat a DSTV stábja. A megkérdezettek többsége egyetért a közgyűlési döntéssel. Hangkép.
 

"Mi nem szemetelünk!" – itt a kiírás

"Mi nem szemetelünk!" – itt a kiírás

2022. aug. 05.

A kapcsolódó összegzés már megjelent a DO-n, de a város hivatalos oldalán már olvasható a hivatalos versenyfelhívás is a Mi nem szemetelünk! című megméretésre. Mutatom!

Új gyakorlatok a város zöldfelületeinek gondozásában

Új gyakorlatok a város zöldfelületeinek gondozásában

2022. aug. 05.

Az évek óta tapasztalható felmelegedés és az idei forró és száraz nyár kétségkívül elég bizonyítékot szolgáltat ahhoz, hogy belássuk, komoly lépéseket kell tennünk azért, hogy egyéni és városi szinten is csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat. És olyan megoldásokat találjunk többek között a városüzemeltetésre, amelyekkel kezelhető a klímaválság és annak következményei.