Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Hegedűs Gyula-emlékgyűrű Szántó Balázsnak

Öcaline - 2022. június 14. 11:34

A Vígszínház társulatának legrangosabb elismerését kapta az évadzárón a városunkból elszármazott színművész – újabb, szó szerint fényes igazolásul arra, hogy Szántó Balázs előtt szép jövő áll a pályán.

"Hegedűs Gyula-emlékgyűrű. Köszönöm a társulatnak az elismerést és a bizalmat! Jó veletek lenni!" – e mondatokkal kommentálta az elismerést Szántó Balázs a nagy közösségi portálon, miután kiérdemelte a Vígszínház 1971-ben alapított rangos elismerését. Hatalmas fegyvertény, óriási siker: a Hegedűs Gyula-emlékgyűrűt (más néven: Hegedűs Gyula-gyűrűt vagy Hegedűs Gyula-díjat) kétévente kaphatja meg a színház egy-egy színésze. A díj "váltója"a Varsányi Irén-emlékgyűrű, ami a színésznők elismerése – közös bennük, hogy mindkettőt a "Víg" legendáiról nevezték el, és mindkettőt a társulat titkos szavazása alapján kaphatják meg az arra érdemesek. Csak néhány név a díjazottak közül: Kern András (1976); Hegedűs D. Géza (1982); Rudolf Péter (1990), Kamarás Iván (2000).
Balázs a Bánki Donát középiskola dráma tagozatán végzett, majd a Földessy Margit Drámastúdió növendékeként pallérozódott. Tanult a Pesti Magyar Színiakadémián, majd a Színház- és Filmművészeti Egyetemen szerzett diplomát 2018-ban – és már abban az évben a Vígszínház tagja lett. A fiatal tehetség sokszínű repertoárt tudhat magáénak, folyamatosan játszik klasszikus darabokban – Hamlet (Bernardo), Háború és béke (Nyikolaj), A félkegyelmű (Ivolgin/Doktorenko), Az öreg hölgy látogatása (Mieder) –, valamint musicalek szereplője: A padlásban a Herceg, A dzsungel könyvében Csil, míg A Pál utcai fiúkban Weisz megformálója. Sikerrel mutatkozott be olyan merész kísérletekben, mint az Übü király, komoly szerep várt rá a Törless iskolaévei című négyszereplős kamaradarabban, illetve a Szócső című produkcióban, amelyben egykori egyetemi osztályfőnökével, Fullajtár Andreával játszik.
Végül jöjjön egy mellékesnek tűnő, de nagyon is fontos dunaújvárosi adalék: A Pál utcai fiúk egyik alapembere, a darabot kirobbanó sikerrel játsszák (már négy éve). A közelmúlt egyik előadásán dunaújvárosiak szervezett csoportja is részt vett – a vendégek kérésére az éppen 30. életévét betöltött színész közös fotót készített velük.

(Köszönet Juhászné Ihász Magdolnának a találatért és a cikk megírásához nyújtott segítségért!)

(Fotó: Vígszínház – Cseke Csilla felvétele)
 

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

2024. ápr. 23.

Új kiállításról számol be a DSTV összeállítása az MMK-ból. Az intézmény földszinti folyosógalériáján nyílt meg Gusztos Piroska tárlata a napokban – és a kollekció nem véletlenül viseli az Ecset szerelem címet. Hangkép.

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

2024. ápr. 22.

Vágvölgyi B. András író, újságíró, filmrendező, filmesztéta lesz az Utószó című irodalmi antológia következő vendége a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután.

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

2024. ápr. 16.

Gazdag műsorral, színes repertoárral és sok-sok fellépővel rendezik az immár 27. hangversenyt – a közönséget az evangélikus templomban várják pénteken délután!

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

2024. ápr. 16.

Pentelei Molnár János halálának novemberben lesz a száz éves évfordulója, derül ki a DSTV összegzéséből. A Dunapentelén született festőművész családi hátterét és formátumos életművét Kronászt Margit történész, muzeológus elevenítette fele. Hangkép.