Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Hegedűs Gyula-emlékgyűrű Szántó Balázsnak

Öcaline - 2022. június 14. 11:34

A Vígszínház társulatának legrangosabb elismerését kapta az évadzárón a városunkból elszármazott színművész – újabb, szó szerint fényes igazolásul arra, hogy Szántó Balázs előtt szép jövő áll a pályán.

"Hegedűs Gyula-emlékgyűrű. Köszönöm a társulatnak az elismerést és a bizalmat! Jó veletek lenni!" – e mondatokkal kommentálta az elismerést Szántó Balázs a nagy közösségi portálon, miután kiérdemelte a Vígszínház 1971-ben alapított rangos elismerését. Hatalmas fegyvertény, óriási siker: a Hegedűs Gyula-emlékgyűrűt (más néven: Hegedűs Gyula-gyűrűt vagy Hegedűs Gyula-díjat) kétévente kaphatja meg a színház egy-egy színésze. A díj "váltója"a Varsányi Irén-emlékgyűrű, ami a színésznők elismerése – közös bennük, hogy mindkettőt a "Víg" legendáiról nevezték el, és mindkettőt a társulat titkos szavazása alapján kaphatják meg az arra érdemesek. Csak néhány név a díjazottak közül: Kern András (1976); Hegedűs D. Géza (1982); Rudolf Péter (1990), Kamarás Iván (2000).
Balázs a Bánki Donát középiskola dráma tagozatán végzett, majd a Földessy Margit Drámastúdió növendékeként pallérozódott. Tanult a Pesti Magyar Színiakadémián, majd a Színház- és Filmművészeti Egyetemen szerzett diplomát 2018-ban – és már abban az évben a Vígszínház tagja lett. A fiatal tehetség sokszínű repertoárt tudhat magáénak, folyamatosan játszik klasszikus darabokban – Hamlet (Bernardo), Háború és béke (Nyikolaj), A félkegyelmű (Ivolgin/Doktorenko), Az öreg hölgy látogatása (Mieder) –, valamint musicalek szereplője: A padlásban a Herceg, A dzsungel könyvében Csil, míg A Pál utcai fiúkban Weisz megformálója. Sikerrel mutatkozott be olyan merész kísérletekben, mint az Übü király, komoly szerep várt rá a Törless iskolaévei című négyszereplős kamaradarabban, illetve a Szócső című produkcióban, amelyben egykori egyetemi osztályfőnökével, Fullajtár Andreával játszik.
Végül jöjjön egy mellékesnek tűnő, de nagyon is fontos dunaújvárosi adalék: A Pál utcai fiúk egyik alapembere, a darabot kirobbanó sikerrel játsszák (már négy éve). A közelmúlt egyik előadásán dunaújvárosiak szervezett csoportja is részt vett – a vendégek kérésére az éppen 30. életévét betöltött színész közös fotót készített velük.

(Köszönet Juhászné Ihász Magdolnának a találatért és a cikk megírásához nyújtott segítségért!)

(Fotó: Vígszínház – Cseke Csilla felvétele)
 

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: a második tábor az MMK-ban (galériával)

DSTV: a második tábor az MMK-ban (galériával)

2022. júl. 01.

Színes sorozattal, kézműveskedéssel és kertészkedéssel folytatódott a tematikus táborok hete az MMK-ban, derül ki a DSTV összegzéséből. Varázspálca és manókészítés is szerepel a Nyártündér hete kínálatában. Hangkép és galéria itt!
 

DSTV: vissza a kőtárba! (galériával)

DSTV: vissza a kőtárba! (galériával)

2022. jún. 30.

Gazdag program, tömeges jelenlét – minden szempontból sikeres volt az Intercisa Múzeum rendezvénye, derül ki a DSTV összegzéséből. Az intézmény a Múzeumok Éjszakája keretében a római kori kőtárban várt a vendégeket. Hangkép és galéria itt!

Sugárúti Fesztivál – csatangoljuk be együtt a Vasmű utat!

Sugárúti Fesztivál – csatangoljuk be együtt a Vasmű utat!

2022. jún. 29.

Egykor a Vasmű úton összpontosult Dunaújváros közösségi élete; az elegáns hangulatú, színes kirakatokkal csalogató sugárút a társasági élet különleges, meghatározó helyszíne volt, amely hétvégi délutánokon benépesült szépen felöltözött dunaújvárosi családokkal – ezt a hangulatot idézi meg a Sugárúti Fesztivál a hét végén.
 

DSTV: szabad szemmel a Szertelen Házban

DSTV: szabad szemmel a Szertelen Házban

2022. jún. 29.

Új dunaújvárosi helyszínen is láthatják az érdeklődők a KineDok dokumentumfilmjeit, derül ki a DSTV összeállításából. Az országos hálózathoz a Szabad szemmel című programmal csatlakozott az MRE Újváros Drogambulancia, vagyis a Szertelen Ház. Hangkép.
 

DSTV: nagy találkozás a könyvtárban

DSTV: nagy találkozás a könyvtárban

2022. jún. 28.

Követte a vándorkiállítást az alkotó, Marék Veronikával találkozhattak a napokban a gyermekkönyvtár vendégei, derül ki a DSTV összeállításból. A népszerű mesék szerzője szívesen beszélgetett olvasóival, és persze dedikálásra is vállalkozott. Hangkép.

Mesés kínálat a gyermekkönyvtárban

Mesés kínálat a gyermekkönyvtárban

2022. jún. 27.

Rendszeres nyári programokkal csalogatja a jövő könyvbarátait a József Attila Könyvtár gyermekkönyvtára – a családi kikapcsolódásnak is kiváló, július második feléig tartó sorozat kedden kezdődik. Bónusz: nyáron korábban nyit a gyermekkönyvtár!

DSTV: a hónap műtárgya a múzeumban

DSTV: a hónap műtárgya a múzeumban

2022. jún. 26.

A Múzeumok éjszakája után mi mással kezdhetnénk a napot, mint egy történelmi emlékkel. A DSTV összegzéséből kiderül, ezúttal egy jelképes jelentőségű római kori terrakotta szoborra esett a választás, az lett a hónap műtárgya az Intercisa Múzeumban. Hangkép.