Meteo extra: harmadfokú riasztás hétfőtől

Öcaline - 2022. június 24. 17:11

Közös közleményt adott ki a  Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság  – egyelőre négy napon át, hétfőtől csütörtökig él a riasztás. DO-tipp: F O L Y A D É K B E V I T E L!!!

Harmadfokú hőségriasztást adtak ki június 27-én, hétfő 0 órától június 30-án, csütörtök éjfélig az ország egész területére – a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleményében tudósít a döntésről. 

Minimum 27 fok – minimum három napon át

Az indoklás szerint ezt a riasztási fokozatot akkor rendelik el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy akár meghaladja a 27 fokot. (A DO hét eleji prognózisában még azt írtam, a hét végér várható a riasztás elrendelése – időjárás vonalon ennyit illik tévedni.)
A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tételes kéréssorral fordult a lakossághoz a közös közleményben. Egyebek mellett azt kérik, hogy a nagy melegben ügyeljenek a fokozott folyadékbevitelre, kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását, továbbá délelőtt 11 és délután 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon óvintézkedések nélkül (védjék bőrüket a leégés ellen szellőző ruházattal és napvédő készítmények használatával).
Fontos még, hogy az autóval közlekedők fokozottan figyeljenek, mert a nagy meleg könnyen dekoncentráltságot okoz, illetve a vízparton tartózkodók ne napozzanak 11 és 15 óra között, és felhevült testtel semmiképp ne ugorjanak a vízbe.

Óvintézkedések sora

A közlemény arra is figyelmeztet, hogy sose hagyjanak gyermekeket és állatokat a tűző napon parkoló autóban – egy kocsi belső hőmérséklete ilyen időben akár 70 fok fölé is emelkedhet. Ezzel összefüggő kérés, hogy ha valaki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot!
Még egy fontos vészhelyzetet említ a felhívás: a nagy melegben megnőhet a szén-monoxid kialakulásának a veszélye is, mert ilyenkor légdugó alakulhat ki a kéményekben. A kéménybe beszorult hideg levegő miatt a vízmelegítéskor keletkező füstgáz visszaáramolhat a lakásba, ami tragédiákhoz is vezethet.

Vigyázzanak magukra, vigyázzanak egymásra – a hőségben is!

(A fotó illusztráció)
 

A rovat további hírei: Sziréna

Ittasan balesetezett a Papírgyári úton

Ittasan balesetezett a Papírgyári úton

2022. aug. 06.

Nem véletlenül vezetett figyelmetlenül az előtte haladó kocsinak ütköző jármű vezetője. Személyi sérülés ugyan nem történt a péntek délutáni balesetben, de a vétkes sofőr ittasan ült a volán mögé, értesült a DO.

Kifosztotta áldozatát – másfél órán belül elcsípték

Kifosztotta áldozatát – másfél órán belül elcsípték

2022. aug. 04.

Nagyon gyorsan elkapták a dunaújvárosi rendőrök azt a férfit, aki megütötte áldozatát, majd elvette mobiltelefonját. Kifosztással vádolják, értesült a DO.

Bréking: két motoros ütközött, teljes útzár a 6-os főúton (FRISSÍTVE)

Bréking: két motoros ütközött, teljes útzár a 6-os főúton (FRISSÍTVE)

2022. aug. 04.

Adony térségében történt a baleset még 6 óra előtt, sérültekről egyelőre nem érkezett jelentés. A balesettel érintett szakaszt teljesen elzárták a közlekedők elől. Gyorshír. (FRISSÍTVE)

Figyelem, nagy a tűzveszély a kánikulában!

Figyelem, nagy a tűzveszély a kánikulában!

2022. aug. 03.

Az elmúlt hetek – sőt, hónapok – csapadékmentes időjárása lényegében folyamatos veszélyhelyzetet okoz: akár egy pillanatnyi figyelmetlenség, egy szikra vagy eldobott csikk is nagy pusztítást okozó tüzekhez vezethet. Több elrettentő példa is figyelmeztet a veszélyre.

Magyar kocsi, török csempész, afgán utasok

Magyar kocsi, török csempész, afgán utasok

2022. júl. 29.

Nemzetközi viszonylat a Pentele hídon: török embercsempész szaladt a rendőrök karjaiba, tizenegy afgánt szállított, értesült a DO.

Foglalkoztatása során próbált megszökni egy fogoly

Foglalkoztatása során próbált megszökni egy fogoly

2022. júl. 28.

Nem jött össze a mesterterv, már a telep területén elcsípték, derül ki az esetet taglaló ügyészégi összegzésből.

DSTV: a hőség veszélyei

DSTV: a hőség veszélyei

2022. júl. 28.

A tikkasztó kánikulával és a hőségriasztással foglalkozik a DSTV összeállítása. A nagy meleg egészségvédelmi és baleset-megelőzési tudnivalóiról Farkas-Bozsik Gábor tűzoltó alezredes, a katasztrófavédelem helyettes szóvivője adott tájékoztatást. Hangkép.