Ősi trükkel milliós kár – de vádemelés a vége

Öcaline - 2022. június 30. 11:11

Magát a mobilszolgáltató ügyintézőjének kiadva ejtett tévedésbe 17 személyt egy férfi és egy nő – vádat emeltek ellenük. 6 milliós tényleges kárt okoztak, derül ki az ügyészségi summázatból.

A Dunaújvárosi Járási Ügyészség emelt vádat egy sárbogárdi férfi ellen folytatólagosan, jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és további bűncselekmények miatt, közölte a megyei főügyészség. Jászberényiné dr. Király Teodóra sajtószóvivő tájékoztatójából kiderül: a férfi magát a mobilszolgáltató cég ügyintézőjének kiadva 17 személyt ejtett tévedésbe. Vádat emeletek az ellen a nő ellen is, aki mindehhez a férfinak segítséget nyújtott.
A vádirat szerint a férfi elhatározta, hogy a mobilszolgáltató ügyfeleitől adatokat szerez meg, amelyek felhasználásával nagyértékű telefonokat rendel, majd azokat tovább értékesítve kiegészíti jövedelmét. Az egyik közösségi oldalon olyan hirdetőket keresett, akik a mobilszolgáltató hívószámával rendelkeztek, a szolgáltató weboldalára belépve e hívószámok alatt leadta a rendelését, majd magát a mobilszolgáltató ügyintézőjének kiadva felhívta a hívószámok tulajdonosait és arra kérte őket, hogy adategyeztetés okán diktálják be részére a mobilszolgáltatótól kapott kódot. A férfi 17 személy adatait szerezte meg ily módon, amelyek felhasználásával, megtévesztéssel jutott a megrendelt telefonokhoz. 
Kilenc sértett esetében a cselekmény kísérleti szakban maradt, mivel a sértettek nem diktálták be a kapott ellenőrzőkódot, illetve a megrendelést letiltották, vagy a mobilszolgáltató ellenőrzése folytán hiúsult meg a férfi cselekménye. 
A vádlott társa az M6-os autópályán lévő benzinkúton az egyik sértettnek adta ki magát a telefon átvétele során, a sértett személyigazolvány számát a pénztárosnak bediktálta, a csomagot átvette és a férfinak átadta.
A mobilszolgáltató cégnek a fenti módon okozott és veszélyeztetett érték mintegy 15,6 millió forint volt, amelyből az eljárás során mintegy 9,5 millióra a cselekmény kísérleti szakaszban maradt. 

Az ügyészség vádiratában a férfival szemben börtönbüntetés kiszabását, közügyektől eltiltást, a nő vonatkozásában pedig pénzbüntetés kiszabását indítványozta. Az ügyészség indítványt tett továbbá a sértettek által előterjesztett polgári jogi igény elbírálására is.

(Fotó: FM Főügyészség)

A rovat további hírei: Sziréna

Ittasan balesetezett a Papírgyári úton

Ittasan balesetezett a Papírgyári úton

2022. aug. 06.

Nem véletlenül vezetett figyelmetlenül az előtte haladó kocsinak ütköző jármű vezetője. Személyi sérülés ugyan nem történt a péntek délutáni balesetben, de a vétkes sofőr ittasan ült a volán mögé, értesült a DO.

Kifosztotta áldozatát – másfél órán belül elcsípték

Kifosztotta áldozatát – másfél órán belül elcsípték

2022. aug. 04.

Nagyon gyorsan elkapták a dunaújvárosi rendőrök azt a férfit, aki megütötte áldozatát, majd elvette mobiltelefonját. Kifosztással vádolják, értesült a DO.

Bréking: két motoros ütközött, teljes útzár a 6-os főúton (FRISSÍTVE)

Bréking: két motoros ütközött, teljes útzár a 6-os főúton (FRISSÍTVE)

2022. aug. 04.

Adony térségében történt a baleset még 6 óra előtt, sérültekről egyelőre nem érkezett jelentés. A balesettel érintett szakaszt teljesen elzárták a közlekedők elől. Gyorshír. (FRISSÍTVE)

Figyelem, nagy a tűzveszély a kánikulában!

Figyelem, nagy a tűzveszély a kánikulában!

2022. aug. 03.

Az elmúlt hetek – sőt, hónapok – csapadékmentes időjárása lényegében folyamatos veszélyhelyzetet okoz: akár egy pillanatnyi figyelmetlenség, egy szikra vagy eldobott csikk is nagy pusztítást okozó tüzekhez vezethet. Több elrettentő példa is figyelmeztet a veszélyre.

Magyar kocsi, török csempész, afgán utasok

Magyar kocsi, török csempész, afgán utasok

2022. júl. 29.

Nemzetközi viszonylat a Pentele hídon: török embercsempész szaladt a rendőrök karjaiba, tizenegy afgánt szállított, értesült a DO.

Foglalkoztatása során próbált megszökni egy fogoly

Foglalkoztatása során próbált megszökni egy fogoly

2022. júl. 28.

Nem jött össze a mesterterv, már a telep területén elcsípték, derül ki az esetet taglaló ügyészégi összegzésből.

DSTV: a hőség veszélyei

DSTV: a hőség veszélyei

2022. júl. 28.

A tikkasztó kánikulával és a hőségriasztással foglalkozik a DSTV összeállítása. A nagy meleg egészségvédelmi és baleset-megelőzési tudnivalóiról Farkas-Bozsik Gábor tűzoltó alezredes, a katasztrófavédelem helyettes szóvivője adott tájékoztatást. Hangkép.