Dunaújváros Hetilap

Brutális emelkedés az energiafronton – már augusztustól

Öcaline - 2022. július 21. 17:41

Hogy meddig lódulnak az energiaárak, meddig tolják az inflációt és a drágulást minden más területen, egyelőre nem tudni, egy biztos: már augusztustól jelentősen emelkednek a megélhetés költségei hazánkban. Összeállításunk a legfontosabb számokat taglalja – még a "lakossági piaci ár" előtt íródott!

Múlt héten, a kata kinyírása kapcsán ígértük, hogy most az energiaárak témájára fókuszálunk – a rezsicsökkentés ábrándjának immár vége, következnek a kijózanító hónapok a felcsökkenés honában. A teljesség igénye nélkül lássuk a legfontosabb tudnivalókat.

Azonnal fizethetünk

A kormány még múlt csütörtökön adott ki közleményt az energiaszektort érintő legfontosabb változásról: mint írták, "az új szabály augusztus 1-jétől lép életbe, ezt követően is az előzőleg megállapított éves átlagfogyasztásra lesznek kiállítva a számlák". A témát alaposan körüljáró gazdasági portál, a Portfolio elemzése szerint ez azt is eredményezi, hogy az átlag felett fogyasztók azonnal fizetnek majd – ezek szerint ugyanis a kormány a 2021 augusztusa és 2022 július vége (vagy a 2021 januárja és 2021 decembere közötti) éves fogyasztást veszi alapul. Az Orbán-rezsim átgondolt és megfontolt, átlátható és követhető döntéseinek gyönyörű példája, hogy alig tíz nappal a rendelkezés tervezett életbe lépése előtt még nem jelentek meg a részletszabályok, az viszont már kiderült, hogy ha ez az éves fogyasztási összeg az áram esetében 2523 kilowattóra (kWh), a gáz esetében pedig 1729 köbméter felett van, akkor lép életbe a magasabb piaci ár. A szakportál elemzésének konklúziója egyértelmű: „... az idei áremelést és plusz rezsidíjakat azok sehogyan sem tudják megúszni, akik az elmúlt egy évben az átlag felett fogyasztottak. Ők készülhetnek kvázi az azonnali tehernövekedésre jelenlegi értelmezésünk szerint.”

Sokkoló számokkal

Sokakat megtéveszthet az a kormányzati lózung, miszerint az „átlagos fogyasztásig” marad a rezsicsökkentés – több számítás is arról tanúskodik (lásd alább), hogy nagyon könnyű a meghatározott szint fölé kerülni. Konkrét – és szó szerint sokkoló – számokkal szolgált az Index: számításuk abból indult ki, hogy az áramfogyasztásnak az eddigi 36,9 forintos kilowattóránkénti ára 252 forintra emelkedik, földgázfogyasztás esetén a 110 forintos köbméterár helyett 910 forint lesz a költség.

(Figyelem, fontos: ma reggel jelentek meg a Magyar Közlönyben a kapcsolódó részletszabályok, benne egy fontos változással, az úgynevezett „lakossági piaci ár” bevezetésével. A módosítás részleteivel hamarosan foglalkozunk.)

Mindezek nyomán 100 kWH-s fogyasztás esetén 3 690 forint marad a költség, és 210 kWh esetén is stagnál a 7750 forintos díj, de 250 kWh-nál az eddigi 9 226 forintos tétel 17 580 forintra emelkedik, 300 kWh-nál a „felcsökkent” rezsidíj 11 071 forintról 30 180-ra rúg majd. A még kezelhető 18 452 forintos tétel (500 kWh-nál) több mint négyszeresre duzzad, hiszen 80 580 forintra emelkedik, de például 1000 kWh-nál az eddigi 36 905 forintos tétel 206 580 forint lesz – még leírva is brutális a növekedés.
A gázárak frontján is kegyetlen számok következnek: 50 köbméternél 5 500 forint marad a költség, sőt, egészen 144 egységig konstans a mutató (15 833 HUF), ám 150 köbméternél az eddigi 16 500 forint helyett 21 293 áll majd a számlán, és innentől már nagyon lódulnak a számok. 180 köbméternél a jelenlegi 19 800 helyett 48 593 forint lesz a költség, 250 egységnél 27 500 helyett 112 293 forintot kell fizetni a fogyasztónak. Havonta.

Jöjjön még egy alapadat: a már idézett Portfolio-számítások szerint az intézkedés 1100 milliárd forintos lakossági tehernövekedéssel jár majd – és óvatos becslések szerint is közel 1,5 millió embert érint. Azonnal és közvetlenül – egyelőre még óvatos becslések sem születtek arról, mennyire tolja meg az inflációt és az árakat, illetve – közvetve – veti vissza a fogyasztást Orbán Viktor álmának vége. De hogy mindenki érzi majd, az már most viszonylag nagy pontossággal jósolható.

"... elviselhetetlen teher lesz sokaknak”

Sokkolóan hat a lakosságra a rezsicsökkentés megnyirbálása, jósolja Mezei Zsolt általános hatáskörű alpolgármester, aki szerint a korábban hangoztatott elvekkel szembemenve saját politikájának az egyik alappillérét adta fel az Orbán-kormány:
– Ennek a történetnek két olvasata van: az egyik a gazdasági vonatkozás, tényszerűen az, hogy az eddig napvilágot látott tervek szerint sok-sok családnak havi tízezrekkel emelkedik a kiadása. Ez az emelkedés elviselhetetlen lesz sokaknak – sajnos lesznek olyanok, akik számára ez szó szerint a megélhetésüket kockáztatja. Ugyanakkor van, illetve belátható időn belül lesz egy politikai vetülete is ennek a sokkoló gazdasági folyamatnak – azt is látni kell ugyanis, hogy a rezsicsökkentés feladásával saját politikájának az alapját erodálja a Fidesz-kormány. És ha egy politikai közösség az egyik meghatározó, ha nem a legfontosabb ügyét semmisíti meg, ha a korábban legmagasabbra emelt zászlót tapossa sárba, akkor az megbukott. Még abban az esetben is, ha a klientúrája, a politikai propagandája tovább élteti – a bukás nem kérdés, csak az, hogy meddig húzható.

A város általános hatáskörű alpolgármestere szerint "az igazság pillanata" akkor következik, amikor a családok megkapják a megemelt gáz- és villanyszámlákat. Lehet brüsszelezni, sorosozni, de a kijózanító számok nem hazudnak majd – mint ahogy az sem lehet már kérdés, hogy az áremelkedések, a borítékolhatóan brutálissá váló inflációs mutatók oka és eredője az immár több mint egy évtizedes múlttal bíró, alapjaiban elhibázott fideszes gazdaságpolitika, hangsúlyozta Mezei Zsolt:
– A forint gyengítése a multik kedvéért, a felelőtlen osztogatás miatti rohanó államadósság, az uniós pénzek felfüggesztéséhez is vezető korrupció – ezek együtt okozzák a bajt. Ettől fizetünk többet a boltban, ettől marad sokaknak álom a nyaralás – és ettől lesz fenntarthatatlan a rezsicsökkentés eddigi gyakorlata. És erre a rémisztően szomorú, sokak számára végzetes történetre különösen rossz fényt vet, hogy most az Orbán-kormány megszorítással, adóemeléssel – így több százezer katás vállalkozás helyzetének ellehetetlenítésével – akarja kifizettetni a számlát. A kisemberek finanszírozzák a válságkezelést, amit a fideszes hatalom okozott a rossz gazdaságpolitikával, és nem utolsósorban a haverok, NER-oligarchák helyzetbe hozásával. 

A múlt vasárnapi demonstrációról itt látható fotós összegzés!

Szelíd, szolid, de határozott tiltakozás (katt) >>

(Címlap- és nyitóképünk, valamint első belső oldali képünk illusztráció, a harmadik fotó Végh Zoltán képe)
 

A rovat további hírei: Közélet

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

2024. már. 29.

A közelmúltban bontott zászlót, de az előzménye már a covid idején felbukkant a nagy közösségi portálon: a Szívességfal csoport alapítói hozták létre a Fészek Mentálhigiénés Központot – a tervekről és a bázis hátteréről Molnárné Hruby Enikővel és Törő Violettával beszélgettünk.

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.