Dunaújváros Hetilap

Csobbanni muszáj – vizes körkép hőségriasztás idején

Öcaline - 2022. július 22. 9:40

Három helyszínt jártunk végig, így térképezve fel az enyhülés bázisait városunkban: összeállításunk az Aquantis Élményfürdőt, a Fabó Éva Sportuszodát és a Szalki-szigeti szabadstrandot érintette – kalauzunk a kalandozásban Mezei Zsolt általános hatáskörű alpolgármester volt.

A képlet viszonylag egyszerű: a kikapcsolódás városi terepe egyértelműen az élményfürdő, a sportolni vágyók a sportuszodában tempózhatnak (sajnos egyelőre csak bent), a természetes vizek szerelmesei a szabadstrandon csobbanhatnak – bármelyik bázisra is essen a választás, nem csalódik a látogató, hangsúlyozta általános ígéretként Mezei Zsolt.

Ha meleg az idő

A kánikulai napokban nincs is jobb egy kiadós csobbanásnál, ugyanakkor az is köztudott, hogy egyfelől nem minden városlakó engedheti meg magának a nyaralás luxusát, másrészt vendégségbe, rokonlátogatóba sokan érkeznek – számukra is megfelelő lehetőséget kínálnak a vizes körkép állomásai, mondta Mezei Zsolt:
– Igyekszünk a lehető legtöbb lehetőséget teremteni a városban a kikapcsolódásra, a kánikulában pedig kiemelten fontos, hogy megfelelő minőségben üzemeljenek azok a létesítmények, amelyek mintegy választékul szolgálnak a városlakók, illetve nálunk vendégeskedők számára. Az is motiváló erő, hogy jó színvonalú és megfizethető árú szolgáltatások várjanak mindenkit – és a városi lehetőségek a nehéz gazdasági helyzet ellenére is adottak erre. Nem titok, erre jelentős forrásokat áldoz a városi költségvetés, de meggyőződésem, hogy a városlakók komfortjához a kánikula időszakában elengedhetetlenül fontosak a szabadidő eltöltésének bázisai. És ezen a téren is van választék!
Az alpolgármester mindezek mellett kiemelte: az összes bázis megfelel a szigorú uniós normáknak, a vizes körkép összes állomása korszerű és tiszta – így egyértelmű a szándék és a cél: szeretnék, ha a lehető legtöbben élnének a felkínált lehetőséggel!
 
Költséges, és a foglalkoztatás terén is számottevő rendszer

A foglalkoztatás terén is fontos helyszínek az összeállításunkban említett bázisok: a három állomás összesen 50 főt foglalkoztat a fenntartó DVG Zrt. kötelékében. Az élményfürdőben és az usziban a pénztárosok és a gépészeti feladatok ellátását végző szakemberek mellett úszómesterek is dolgoznak – köztük többen diákmunkásként –, a szabadstrandon is külön csapat ügyel a fürdőzők épségére, védelmére. 
Természetesen mindhárom helyszínen fontos a tisztaság és a rend megőrzése – a takarítók csapata gondoskodik erről. A foglalkoztatás terén is kiemelt időszaknak számít a nyár – de az élményfürdő és a sportuszoda egész évben üzemel. 
Ráadásul egyre magasabb költségekkel számolnak: a három helyszín mindegyikét a DVG Zrt. üzemelteti, a költségvetésben tavaly mintegy 500 milliós tételként szerepelt a három létesítmény költségvetése. A legolcsóbb természetesen a szabadstrand – évi néhány millióból "elketyeg" –, az élményfürdő és a sportuszoda költségvetésében nagyon jelentős tételt tesznek ki az energiaköltségek.
Az éppen e napokban elszabaduló árak teljesen kiszámíthatatlanná és tervezhetetlenné teszik a létesítményi büdzséket. Egyetlen tényező biztos: a költségek növekednek majd – hogy mikor és meddig, azt egyelőre lehetetlen megjósolni.

Csúszik, ha nullszaldós

Az első állomás az Aquantis Élményfürdő, amely jelenleg 13 medencével, köztük a nemrégiben teljes rekonstrukción átesett csúszdamedencével, továbbá római fürdő részleggel és gyerekpancsolóval csalogatja a vendégeket.  

A teljes üzemmód mellé kedvező árú belépők dukálnak – a dunaújvárosi lakosokat nem érintette az emelés, ráadásul megjelent a kedvezmények sorában a hétfőnkénti nagyszülő-unoka kombó. Ez a legújabb kísérlet, de ha beválik a „teszt”, megfontolják, hogy más napokra is  kiterjesztik a kedvezményt, ígérte az alpolgármester:
– Az előbb már meséltem a plusz ráfordításról – az is egyértelmű, hogy az élményfürdő jelenleg veszteségesen üzemel, de igyekszünk a lehető leghatékonyabban működtetni. Ezzel együtt tartom az ígéretem, ha bármikor nullszaldós lesz a létesítmény, vagyis nem keresünk rajta, de legalább nem fizetünk rá, azonnal ruhástól csúszok le a csúszdán. Sajnos erre még a korábbinál is kevesebb az esély – sőt, az elszabaduló energiaárak miatt inkább a veszteség növekedése várható. 

Száz százalékos kihasználtság

Speciális feladatot lát el a sportuszoda, elsősorban a sportolók, csapatok, valamint az úszását választó tömegsportolók, lakossági igények szerepelnek az intézményi fősodorban. Nyáron ehhez társulnak az úszótáborok, oktatások, amelyek szintén fontos igényt elégítenek ki – aligha meglepő, hogy ezekben a hónapokban is száz százalékos kihasználtsággal üzemel a létesítmény. 
Mezei Zsolt nem hallgatta el egy személyes nagy szívfájdalmát sem – évek óta akut probléma a külső medence felújítása. Pontosabban újraépítése: a pályázati forrásból megvalósuló, milliárdos nagyságrendű beruházás engedélyes tervei már elkészültek, a megvalósulást azonban a hasonló projektek kormányzati szintű befagyasztása nehezíti: 
– Jelenleg nem tudjuk, mi lesz a pályázat sorsa, de rengeteget lobbizunk, dolgozunk azon, hogy megvalósuljon. Igény finoman szólva is lenne rá, a nyári időszakban sokan választanák a strandolás lehetőségét az usziban, de egész évben itt dolgoznak a sportolók, csapatok, és számottevő a lakossági igény is.

A természet szerelmeseinek

Szintén pályázati forrásból, de már a megvalósulás fázisában várja az élő vizek híveit a szabadstrand – amely ráadásul egy felújított, kibővített szabadidőközpont, rekreációs bázis fontos elemeként üzemel a Szalki-szigeten, emelte ki Mezei Zsolt:
– Remek a víz, népszerű a hely a tömegsport hívei, futók, kerékpározó vagy éppen a sétálók körében, egyre több a bográcsozó hely, a piknikre is alkalmas térség, üzemel a strandröplabda és a strandfoci, strandkézi pálya is, teljesen megújultak az öltözők, mellékhelyiségek, zuhanyzók – ráadásul mindez egy olyan közegben, amely ismét egyre fontosabb szerepet tölt be a városi programok helyszíneként.
Egy fontos lakossági felvetésre reagálva az alpolgármester elárulta, az útfelújítást követően nyári menetrend szerint ugyan, de mielőbb el kívánják indítani a Szalki-szigetre vezető közösségi közlekedést – és feltett szándék, hogy a jövő évtől már folyamatos legyen a bázis buszos megközelíthetősége. De addig is számottevő a bázis vonzereje:
– A vásárok, a CityRocks programja vagy a nyitott autós találkozók sora a városlakók tetszését is elnyerte, és jó esély van arra, hogy az augusztálisra új parkolók, sétányok, járdák várják a vendégeket. Az útfelújítás, a kerékpárút kialakítása szintén olyan tényező, ami növeli a Szalki-sziget, és vele a szabadstrand vonzerejét. Egyre vonzóbb, egyre szebb a hely – ráadásul már készülnek a tervek a folytatásra!
Ráadásul a kánikula is folyamatos – vagyis érdemes élőben is próbára tenni az összeállításban említett helyszínek valamelyikét!

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

2024. már. 29.

A közelmúltban bontott zászlót, de az előzménye már a covid idején felbukkant a nagy közösségi portálon: a Szívességfal csoport alapítói hozták létre a Fészek Mentálhigiénés Központot – a tervekről és a bázis hátteréről Molnárné Hruby Enikővel és Törő Violettával beszélgettünk.

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.