Dunaújváros Hetilap

Gazdag közösségi programokkal készülnek

Öcaline - 2022. július 1. 15:44

A megyés püspök fogadása koronázza meg a dunaújvárosi római katolikus közösség nyár eleji programjait – Spányi Antal főpásztor szombaton áldja meg a Krisztus Király Főtemplom kilencedik festett üvegablakát.

Ünnepi és közösségi események sorát rendezte meg, és további jeles eseményekre készül a dunaújvárosi katolikus közösség, derül ki a plébániától kapott összegzésből.

Ünnepi áldás

Sarlós Boldogasszony ünnepén, azaz július 2-án, szombaton a 16 órára áthelyezett szombati szentmise keretében kerül sor a Krisztus Király Főtemplomban a megyés püspöki látogatásra. Spányi Antal főpásztor ezen a jeles Mária-ünnepen áldja meg a nagytemplom most elkészült kilencedik, egyben utolsó nagyméretű festett üvegablakát.
A püspöki áldással befejeződik a szentély és a hajó részleges megújítása, a belső szakrális tér barátságosabbá tétele. (Tekintettel a délutáni püspöki szentmisére, az aznapi szokásos szombat 18 órai szentmise elmarad.)

Közösségi élmények
 
A számos kihívás ellenére a dunaújvárosi római katolikus közösségnek van oka a jövőben bizakodni – a közelmúltban 16 elsőáldozó volt a színültig megtelt nagytemplomi átimádkozott falak között; a 9 lány és 7 fiú közül néhányan ezen alkalommal részesültek a keresztség szentségében is. (Összeállításunk képei rendre ezen az ünnepi eseményen készültek.)

Ugyancsak Szentháromság vasárnapján került sor az óvárosi templomban nagyszabású teltházas koncertre a Pentele Baráti Kör szervezésében – a programról a DO is beszámolt. A jótékonysági koncerttel összefüggésben 440 ezer 300 forint gyűlt össze az óvárosi templom környezetének szépítésére, az épület 158. születésnapján. 
A pénzösszeg hatékony felhasználásáról később dönt a szintén ebben a hónapban megválasztott új egyházközségi képviselő-testület. A tennivaló nem kevés: habár néhány évvel ezelőtt – jelentős plébániai önrésszel – átfogó kültéri állagmegóvási munkák zajlottak a Pentele városrész templomán, az akkor elnyert pályázati forrás már nem volt elegendő a harangtorony tatarozására, melyről jelenleg is tenyérnyi darabokban hullik a vakolat. Ezen kívül a jelenlegi óvárosi szovjet katonai emlékmű helyéről a II. világháborút követően a templom elé átmentett Szentháromság szobor állapota is aggasztó. Jó hír viszont, hogy július 9-én, azaz jövő szombaton kezdődően a szombat 18 órai kezdésű szentmisék átkerülnek a Pentele városrészi templomba, egyelőre a nyári hónapokra – a vasárnap délelőtti 9 órai kezdésű szentmiséket továbbra is a nagytemplomban tartják.

Körmenettől táborozásig 

Fontos esemény volt  a közösség életében, hogy az Úrnapi főünnepi szentmisét követően körmenettel ünnepelt a nagytemplomban összegyűlt nagy számú hívő. Ugyancsak ezen a napon köszöntötték a hívők a június hónapban 70. életévét betöltött Baltási Nándor dunaújvárosi plébánost, érdemesült esperest, aki a plébános-helyettes áthelyezése óta Dunaújváros (és további három csatolt település) egyedüli római katolikus felszentelt papjaként igyekszik megbirkózni a tornyosuló feladatokkal.
Végül, de közel sem utolsósorban: javában készül a közösség az augusztus elején esedékes vakációs hittantáborra. A gyermekek négy fal öleléséből történő kimozdításában ebben az évben a Velencei-tó és Seregélyes között elterülő Elza major "Pelikán Ház" Erdei Iskolája nyújt segítséget. Az előző évi orfűi nyári vakációs táborra az 51 személyes busz színültig megtelt. Az idei nyárra még be nem töltött helyekről a plébánia és a hittantanárok útján érdeklődhetnek a hittanos gyermekek, a szülők, gondviselők, áll a honlapunkhoz eljuttatott plébániai összegzésben.

(Fotók: Dunaújvárosi Római Katolikus Plébánia)
 

A rovat további hírei: Közélet

Tájékoztatás a Global Faktor Zrt. fenyegető leveleiről

Tájékoztatás a Global Faktor Zrt. fenyegető leveleiről

2022. aug. 09.

Néhány hónap hallgatás után a Global Faktor Zrt. ismét fenyegető levelekkel bombázza a dunaújvárosiakat – a DVG Zrt. közleménye a téma kapcsán percekkel ezelőtt jelent meg a város hivatalos oldalán, a fontosságára tekintettel betűhíven közöljük.

Körzeti beruházások városszerte

Körzeti beruházások városszerte

2022. aug. 09.

Számos beruházás és fejlesztés zajlik jelenleg Dunaújvárosban. Motyovszki Mátyás két projektről, míg dr. Székely Károly és Tóth Kálmán egy-egy beruházásról adott hírt a közelmúltban. A következőkben ezek gyűjteménye olvasható. 

Gyermekeket segítő fejlesztések a 4-es választókörzetben

Gyermekeket segítő fejlesztések a 4-es választókörzetben

2022. aug. 08.

Két fontos projektről adott hírt Barta Endre a 4-es számú választókörzet önkormányzati képviselője a közelmúltban. A Liszt Ferenc kertben található játszótér egy napvitorlával bővül, míg a Domanovszky téren egy új homokozót alakítanak majd ki. 

Javaslatokat várnak a szociális szféra legrangosabb önkormányzati elismerésére

Javaslatokat várnak a szociális szféra legrangosabb önkormányzati elismerésére

2022. aug. 08.

Bárki javaslatot tehet írásban a "Szociális Munkáért-Dunaújváros" díjra, amelyet az önkormányzat egy korábbi rendeletével alapított. A határidő szeptember 20., várják a felterjesztéseket!

DSTV: álláspontok a tűzijátékról

DSTV: álláspontok a tűzijátékról

2022. aug. 08.

Aktuális témáról, a tűzijáték költségeinek szociális célú felhasználásáról kérdezte a városlakókat a DSTV stábja. A megkérdezettek többsége egyetért a közgyűlési döntéssel. Hangkép.
 

"Mi nem szemetelünk!" – itt a kiírás

"Mi nem szemetelünk!" – itt a kiírás

2022. aug. 05.

A kapcsolódó összegzés már megjelent a DO-n, de a város hivatalos oldalán már olvasható a hivatalos versenyfelhívás is a Mi nem szemetelünk! című megméretésre. Mutatom!

Új gyakorlatok a város zöldfelületeinek gondozásában

Új gyakorlatok a város zöldfelületeinek gondozásában

2022. aug. 05.

Az évek óta tapasztalható felmelegedés és az idei forró és száraz nyár kétségkívül elég bizonyítékot szolgáltat ahhoz, hogy belássuk, komoly lépéseket kell tennünk azért, hogy egyéni és városi szinten is csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat. És olyan megoldásokat találjunk többek között a városüzemeltetésre, amelyekkel kezelhető a klímaválság és annak következményei.