Dunaújváros Hetilap

Gazdag közösségi programokkal készülnek

Öcaline - 2022. július 1. 15:44

A megyés püspök fogadása koronázza meg a dunaújvárosi római katolikus közösség nyár eleji programjait – Spányi Antal főpásztor szombaton áldja meg a Krisztus Király Főtemplom kilencedik festett üvegablakát.

Ünnepi és közösségi események sorát rendezte meg, és további jeles eseményekre készül a dunaújvárosi katolikus közösség, derül ki a plébániától kapott összegzésből.

Ünnepi áldás

Sarlós Boldogasszony ünnepén, azaz július 2-án, szombaton a 16 órára áthelyezett szombati szentmise keretében kerül sor a Krisztus Király Főtemplomban a megyés püspöki látogatásra. Spányi Antal főpásztor ezen a jeles Mária-ünnepen áldja meg a nagytemplom most elkészült kilencedik, egyben utolsó nagyméretű festett üvegablakát.
A püspöki áldással befejeződik a szentély és a hajó részleges megújítása, a belső szakrális tér barátságosabbá tétele. (Tekintettel a délutáni püspöki szentmisére, az aznapi szokásos szombat 18 órai szentmise elmarad.)

Közösségi élmények
 
A számos kihívás ellenére a dunaújvárosi római katolikus közösségnek van oka a jövőben bizakodni – a közelmúltban 16 elsőáldozó volt a színültig megtelt nagytemplomi átimádkozott falak között; a 9 lány és 7 fiú közül néhányan ezen alkalommal részesültek a keresztség szentségében is. (Összeállításunk képei rendre ezen az ünnepi eseményen készültek.)

Ugyancsak Szentháromság vasárnapján került sor az óvárosi templomban nagyszabású teltházas koncertre a Pentele Baráti Kör szervezésében – a programról a DO is beszámolt. A jótékonysági koncerttel összefüggésben 440 ezer 300 forint gyűlt össze az óvárosi templom környezetének szépítésére, az épület 158. születésnapján. 
A pénzösszeg hatékony felhasználásáról később dönt a szintén ebben a hónapban megválasztott új egyházközségi képviselő-testület. A tennivaló nem kevés: habár néhány évvel ezelőtt – jelentős plébániai önrésszel – átfogó kültéri állagmegóvási munkák zajlottak a Pentele városrész templomán, az akkor elnyert pályázati forrás már nem volt elegendő a harangtorony tatarozására, melyről jelenleg is tenyérnyi darabokban hullik a vakolat. Ezen kívül a jelenlegi óvárosi szovjet katonai emlékmű helyéről a II. világháborút követően a templom elé átmentett Szentháromság szobor állapota is aggasztó. Jó hír viszont, hogy július 9-én, azaz jövő szombaton kezdődően a szombat 18 órai kezdésű szentmisék átkerülnek a Pentele városrészi templomba, egyelőre a nyári hónapokra – a vasárnap délelőtti 9 órai kezdésű szentmiséket továbbra is a nagytemplomban tartják.

Körmenettől táborozásig 

Fontos esemény volt  a közösség életében, hogy az Úrnapi főünnepi szentmisét követően körmenettel ünnepelt a nagytemplomban összegyűlt nagy számú hívő. Ugyancsak ezen a napon köszöntötték a hívők a június hónapban 70. életévét betöltött Baltási Nándor dunaújvárosi plébánost, érdemesült esperest, aki a plébános-helyettes áthelyezése óta Dunaújváros (és további három csatolt település) egyedüli római katolikus felszentelt papjaként igyekszik megbirkózni a tornyosuló feladatokkal.
Végül, de közel sem utolsósorban: javában készül a közösség az augusztus elején esedékes vakációs hittantáborra. A gyermekek négy fal öleléséből történő kimozdításában ebben az évben a Velencei-tó és Seregélyes között elterülő Elza major "Pelikán Ház" Erdei Iskolája nyújt segítséget. Az előző évi orfűi nyári vakációs táborra az 51 személyes busz színültig megtelt. Az idei nyárra még be nem töltött helyekről a plébánia és a hittantanárok útján érdeklődhetnek a hittanos gyermekek, a szülők, gondviselők, áll a honlapunkhoz eljuttatott plébániai összegzésben.

(Fotók: Dunaújvárosi Római Katolikus Plébánia)
 

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.