Meteo extra: szombat helyett keddig tart a hőségriasztás

Öcaline - 2022. július 22. 16:11

Az előrejelzések nyomán döntött az országos tisztifőorvos a legmagasabb fokú hőségriasztás meghosszabbításáról. Hűtés, árnyék, folyadék.
 

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ajánlását figyelembe véve az ország egész területére vonatkozóan meghosszabbítja a korábban elrendelt, eredetileg szombat éjfélig hirdetett harmadfokú hőségriasztást. 

Megviseli a szervezetet

Az NNK közleménye szerint a hosszabbítás  július 26-án, kedden éjfélig  érvényes – így változatlanul a legmagasabb fokú hőségriasztás marad érvényben.
A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal közös közlemény ismételten felhívja a figyelmet a tartós kánikula egészségügyi kockázataira. Mint írják, a hőség megviseli a szervezetet, fáradékonyabbak lehetünk, ezért javasolt többet pihenni, kerülni a megerőltető fizikai munkát és mérsékelni a legmelegebb órákban a sportolást, futást, kerékpározást.

Szintén az ajánlások között szerepel, hogy vigyünk magunkkal folyadékot, folyamatosan figyeljünk testünk hűtésére. A fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken szórakozók is mindenképpen töltsenek el néhány órát az árnyékban. Vegyük igénybe a hűsítő párakapuk jótékony hatását – városunkban a Városháza téren üzemel ilyen berendezés. A tipptár ezzel nem ér véget: az ajánlás szerint ha otthon nincs lehetőség a lakás hűtésére, ajánlott testünk felfrissítése céljából langyos zuhanyt venni.

Veszélyekre is figyelmeztetnek

Szintén elmaradhatatlan figyelmeztetés, hogy a napon parkoló autóban ne hagyjanak gyermekeket és állatokat – és ha bárki ilyet tapasztal, azonnal riassza a 112-es segélyhívószámot. Fontos még, hogy semmiképpen ne hagyjanak a kocsiban az extrém hőség miatt tűzveszélyes holmit, öngyújtót, sprayt, oldószereket, hígítókat, de még alkoholtartalmú fertőtlenítőket se.

Ebben az időszakban kiemelt figyelmet kell fordítani a tűzvédelemre is: a hőség és a szárazság miatt naponta átlagosan száz tűz keletkezik erdőkben, mezőkön, gabonatáblákon, némelyik több száz hektáron pusztít. A hatalmas tüzek megfékezésén több száz tűzoltó napokon keresztül dolgozik. A katasztrófavédelem közleménye szerint az eddig leégett terület nagysága tízszerese a tavalyinak – ezért is fontos, hogy a nagy szárazság miatt senki se gyújtson tüzet.

Az általános érvényű figyelmeztetés továbbra is áll: az extrém hőségben vigyázzanak egymásra is, magukra is!

(Illusztráció: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Sziréna

Ittasan balesetezett a Papírgyári úton

Ittasan balesetezett a Papírgyári úton

2022. aug. 06.

Nem véletlenül vezetett figyelmetlenül az előtte haladó kocsinak ütköző jármű vezetője. Személyi sérülés ugyan nem történt a péntek délutáni balesetben, de a vétkes sofőr ittasan ült a volán mögé, értesült a DO.

Kifosztotta áldozatát – másfél órán belül elcsípték

Kifosztotta áldozatát – másfél órán belül elcsípték

2022. aug. 04.

Nagyon gyorsan elkapták a dunaújvárosi rendőrök azt a férfit, aki megütötte áldozatát, majd elvette mobiltelefonját. Kifosztással vádolják, értesült a DO.

Bréking: két motoros ütközött, teljes útzár a 6-os főúton (FRISSÍTVE)

Bréking: két motoros ütközött, teljes útzár a 6-os főúton (FRISSÍTVE)

2022. aug. 04.

Adony térségében történt a baleset még 6 óra előtt, sérültekről egyelőre nem érkezett jelentés. A balesettel érintett szakaszt teljesen elzárták a közlekedők elől. Gyorshír. (FRISSÍTVE)

Figyelem, nagy a tűzveszély a kánikulában!

Figyelem, nagy a tűzveszély a kánikulában!

2022. aug. 03.

Az elmúlt hetek – sőt, hónapok – csapadékmentes időjárása lényegében folyamatos veszélyhelyzetet okoz: akár egy pillanatnyi figyelmetlenség, egy szikra vagy eldobott csikk is nagy pusztítást okozó tüzekhez vezethet. Több elrettentő példa is figyelmeztet a veszélyre.

Magyar kocsi, török csempész, afgán utasok

Magyar kocsi, török csempész, afgán utasok

2022. júl. 29.

Nemzetközi viszonylat a Pentele hídon: török embercsempész szaladt a rendőrök karjaiba, tizenegy afgánt szállított, értesült a DO.

Foglalkoztatása során próbált megszökni egy fogoly

Foglalkoztatása során próbált megszökni egy fogoly

2022. júl. 28.

Nem jött össze a mesterterv, már a telep területén elcsípték, derül ki az esetet taglaló ügyészégi összegzésből.

DSTV: a hőség veszélyei

DSTV: a hőség veszélyei

2022. júl. 28.

A tikkasztó kánikulával és a hőségriasztással foglalkozik a DSTV összeállítása. A nagy meleg egészségvédelmi és baleset-megelőzési tudnivalóiról Farkas-Bozsik Gábor tűzoltó alezredes, a katasztrófavédelem helyettes szóvivője adott tájékoztatást. Hangkép.