Meteo extra: szombat helyett keddig tart a hőségriasztás

Öcaline - 2022. július 22. 16:11

Az előrejelzések nyomán döntött az országos tisztifőorvos a legmagasabb fokú hőségriasztás meghosszabbításáról. Hűtés, árnyék, folyadék.
 

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ajánlását figyelembe véve az ország egész területére vonatkozóan meghosszabbítja a korábban elrendelt, eredetileg szombat éjfélig hirdetett harmadfokú hőségriasztást. 

Megviseli a szervezetet

Az NNK közleménye szerint a hosszabbítás  július 26-án, kedden éjfélig  érvényes – így változatlanul a legmagasabb fokú hőségriasztás marad érvényben.
A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal közös közlemény ismételten felhívja a figyelmet a tartós kánikula egészségügyi kockázataira. Mint írják, a hőség megviseli a szervezetet, fáradékonyabbak lehetünk, ezért javasolt többet pihenni, kerülni a megerőltető fizikai munkát és mérsékelni a legmelegebb órákban a sportolást, futást, kerékpározást.

Szintén az ajánlások között szerepel, hogy vigyünk magunkkal folyadékot, folyamatosan figyeljünk testünk hűtésére. A fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken szórakozók is mindenképpen töltsenek el néhány órát az árnyékban. Vegyük igénybe a hűsítő párakapuk jótékony hatását – városunkban a Városháza téren üzemel ilyen berendezés. A tipptár ezzel nem ér véget: az ajánlás szerint ha otthon nincs lehetőség a lakás hűtésére, ajánlott testünk felfrissítése céljából langyos zuhanyt venni.

Veszélyekre is figyelmeztetnek

Szintén elmaradhatatlan figyelmeztetés, hogy a napon parkoló autóban ne hagyjanak gyermekeket és állatokat – és ha bárki ilyet tapasztal, azonnal riassza a 112-es segélyhívószámot. Fontos még, hogy semmiképpen ne hagyjanak a kocsiban az extrém hőség miatt tűzveszélyes holmit, öngyújtót, sprayt, oldószereket, hígítókat, de még alkoholtartalmú fertőtlenítőket se.

Ebben az időszakban kiemelt figyelmet kell fordítani a tűzvédelemre is: a hőség és a szárazság miatt naponta átlagosan száz tűz keletkezik erdőkben, mezőkön, gabonatáblákon, némelyik több száz hektáron pusztít. A hatalmas tüzek megfékezésén több száz tűzoltó napokon keresztül dolgozik. A katasztrófavédelem közleménye szerint az eddig leégett terület nagysága tízszerese a tavalyinak – ezért is fontos, hogy a nagy szárazság miatt senki se gyújtson tüzet.

Az általános érvényű figyelmeztetés továbbra is áll: az extrém hőségben vigyázzanak egymásra is, magukra is!

(Illusztráció: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Sziréna

Megszúrta a rendőrt az őrjöngő kamasz

Megszúrta a rendőrt az őrjöngő kamasz

2023. jan. 27.

Az eset nem hivatalos, de megbízható forrásból származó információink szerint városunkban történt – a támadót csak egy másik, szolgálaton kívüli rendőr beavatkozása nyomán sikerült megfékezni, értesült a DO.

Emberkereskedelem, prostituálás, kényszermunka – családi vállalkozásban

Emberkereskedelem, prostituálás, kényszermunka – családi vállalkozásban

2023. jan. 26.

Befejezték a nagy vihart kavart ügy vizsgálatát a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság munkatársai – az elfogás ténye mellett sikerült felszámolni a kizsákmányolást; az összegzés végén egy aktuális felhívás is olvasható!

Mezőfalváról tűnt el a kamaszlány – Enyingen találták meg

Mezőfalváról tűnt el a kamaszlány – Enyingen találták meg

2023. jan. 26.

Eltűnés miatt körözött 15 éves lányt találtak meg a rendőrök Enyingen tegnap délben. Mezőfalváról koccolt engedély nélkül, értesült a DO.

Emberölés kísérlete a vád a mérgezéses ügy gyanúsítottja ellen

Emberölés kísérlete a vád a mérgezéses ügy gyanúsítottja ellen

2023. jan. 24.

A Fejér Vármegyei Főügyészség minősített emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt vádat emelt azzal a férfival szemben, aki meglopott, majd megmérgezett egy idős dunaújvárosi házaspárt.  A szépkorú asszony túlélte, férje a kórházban elhunyt. Bestiális bűntény.

Indítvány az emberkereskedelemmel, kényszerítéssel vádolt férfi és az anyja letartóztatására

Indítvány az emberkereskedelemmel, kényszerítéssel vádolt férfi és az anyja letartóztatására

2023. jan. 23.

Erőszakkal vett rá munkára és szerződéskötésekre egy férfit, továbbá prostitúcióra nőket az emberkereskedő – a becstelen sorozatban saját anyja lett a bűntársa, áll az ügyészség közleményében.

Bankkártyás csalás miatt keresik az asszonyt

Bankkártyás csalás miatt keresik az asszonyt

2023. jan. 20.

A dunaújvárosi nyomozók kérik a lakosság együttműködését az ismeretlen elkövető azonosításához. Jelentkezzen, ha tud róla – és persze már egy megosztás is segíthet!

Emberkereskedelem, kényszermunka, prostitúció – elfogás a vége (videóval)

Emberkereskedelem, kényszermunka, prostitúció – elfogás a vége (videóval)

2023. jan. 18.

Hosszú bűnlajtsrom terheli H. Róbert és társai számláját – a csapat több nőt is prostitúcióra kényszerített, a napokban otthonában ütöttek rajta a rendőrök. Extrém durva történet, szexpartner-keresőre regelő anyukával és súlyos pénzekkel.