Milyen előnyei vannak az automata öntözőrendszernek?

doszerk - 2022. július 26. 19:22

Ha azt szeretnéd, hogy a kerted, udvarod esztétikus látványt nyújtson, akkor oda kell figyelned a növényekre. (X)

Ebbe többek között az is beletartozik, hogy biztosítanod kell számukra a megfelelő mennyiségű vizet.  Alapesetben az öntözést kézzel végezzük el, azaz fogjuk a slagot vagy a locsolókannát, és szépen végigsétálunk a területen. Ez azonban rengeteg időt elvesz a napunkból, arról nem is beszélve, hogy minden növény eltérő vízigénnyel rendelkezik, a kézi locsolással viszont nem szabályozható precízen a víz mennyisége.

Erre a problémára kínál egy nagyon kényelmes, ugyanakkor hatékony megoldást az automata öntözőrendszer. Ha még nem tudod, hogy honnan szerezheted be a telepítéshez szükséges alkatrészeket, akkor nézz körül a Szomszedkert öntözőrendszer menüpontjában! Itt mindent megtalálsz, ami egy profin működő rendszer kiépítéséhez kell. 

Mi az az automata öntözőrendszer?

Az automata öntözőrendszer nem más, mint egy vízcsőrendszer, ami az igényeink szerint működik. A szükséges adatok betáplálását követően gondoskodik arról, hogy eljuttassa a kellő vízmennyiséget a növényekhez. Akár többféle növény együttes öntözésére is alkalmas, hiszen különböző zónákra is fel lehet osztani. 

Milyen előnyei vannak a használatának?

Mint, ahogy a nevében is benne van, az automata öntözőrendszer teljes mértékben automatikusan működik. Ez azt jelenti, hogy öntözéskor nem kell jelen lennünk: teljesen mással is foglalkozhatunk, pihenhetünk, sőt még csak otthon sem kell tartózkodnunk. Nyaralni is bátran elmehetünk anélkül, hogy meg kellene bíznunk valakit a növényeink locsolásával. 

Az öntözőrendszer használata nagyon gazdaságos, hiszen pontosan oda juttatja a vizet, ahova kell és annyit, amennyit kell, nem úgy, mint kézi öntözés esetén, amikor teljesen vaktában, csupán érzés alapján adagoljuk a vizet. Lehetőségünk van arra is, hogy éjszaka öntözzünk, akkor ugyanis kevesebb a párolgási veszteség. Ha pedig egy esőérzékelővel is felszereljük, akkor a rendszer zápor, zivatar érzékelése esetén lezár, és csak órákkal utána indul újra. 

Mi a telepítés első lépése?

Ha a telepítés mellett döntesz, akkor érdemes felvenni a kapcsolatot egy szakemberrel, aki tud segíteni neked. Először is meg kell tervezni a rendszert, hogy az minden részletében tökéletes legyen. El kell dönteni például, hogy a növények igényeit figyelembe véve milyen típusú öntözésre van szükség, valamint azt is, hogy hány zónát érdemes kialakítani. Mindezek mellett pedig a kert adottságait, egyedi jellemzőit is szem előtt kell tartani. 

A növények öntözése egy mindennapos feladat, aminek kézi megvalósítása idő- és munkaigényes. Sokkal egyszerűbb dolgunk van, ha rendelkezésünkre áll egy automata öntözőrendszer. Ez esetben ugyanis csak az a dolgunk, hogy betápláljuk a megfelelő adatokat, és ezt követően a rendszer automatikusan működik anélkül, hogy nekünk bármilyen formában is közre kellene működnünk. 

A rovat további hírei: Mozaik

Végre némi lehűlés, végre némi csapadék!

Végre némi lehűlés, végre némi csapadék!

2022. aug. 08.

Az elmúlt hetek tikkasztó hőségének egyelőre vége, csapadék és némi lehűlés várható a DO meteorológiai szakértőjének friss előrejelzése szerint. Az eső nagyon kell, jöjjön, jöjjön!

DSTV: a valóra vált álom

DSTV: a valóra vált álom

2022. aug. 06.

Nemes kezdeményezésről tudósít a DSTV összeállítása. A Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület három, a településünkön elszállásolt ukrajnai háború elől menekült fiatalnak biztosított horgászati lehetőséget a közelmúltban. Hangkép.

DSTV: erőnek erejével

DSTV: erőnek erejével

2022. aug. 05.

A chilitermesztés műhelytitkaiba avat be a DSTV összegzése. Schreiber Gábor egész vállalkozást épített szenvedélye köré – csípős csodái nagy népszerűségnek örvendenek a termelői piacok vendégei körében. Hangkép.
 

Célegyenesben a felkészülés augusztus 20. ünnepére

Célegyenesben a felkészülés augusztus 20. ünnepére

2022. aug. 04.

Helyszínbejárás és programismertető, több helyszín és gazdag kínálat, fontos tudnivalók és fontos kérés az ünneplők felé – bár még heteket kell várni a jeles napra, már éles kontúrokat ölt az augusztus 20-án esedékes ünnepi kínálat képe. Lássuk!

DSTV: diáktábor a Duna-parton

DSTV: diáktábor a Duna-parton

2022. aug. 04.

Helyi és környékbeli kisdiákoknak szerveztek nyári tábort a DESE Szabadidőparkjában, derül ki a DSTV összegzéséből. A sok mozgással, játékkal színezett Duna-parti program nagy sikert aratott a résztvevők körében. Hangkép.
 

Élménydús volt a "Strandok Éjszakája"

Élménydús volt a "Strandok Éjszakája"

2022. aug. 02.

A pont rosszkor jött hidegfront csappantott a résztvevők körén, de ennek ellenére is sikerként könyvelhetjük el a Standok Éjszakája dunaújvárosi programját – a késő esti csobbanásra múlt szombaton várták a vendégeket az élményfürdőben.

Nagy durranás volt a "bömbisek" aszfaltkoptatása (galériával)

Nagy durranás volt a "bömbisek" aszfaltkoptatása (galériával)

2022. aug. 01.

Mind a verdás résztvevők, mind a közönség körében osztatlan sikert aratott a BMW-k rajongóinak szervezett DSC OFF BMW Találkozó – a Fejér Megyei Bömbisek és az EVILS Egyesület rendezvényének a hét végén adott otthont Dunaújváros.