Mindenki tehet valamit a szúnyogok szaporodása ellen

doszerk - 2022. július 31. 8:13

Az elmúlt időszakban már több alkalommal volt szúnyoggyérítés városunkban. Az alkalmazott irtószer kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik. 

Mivel a szúnyogok fele az udvarokon kel ki (vízgyűjtő edényekben, pocsolyákban), fontos, hogy a lakosság is részt vegyen a vérszívók elleni védekezésben. A viszkető csípések mellett ugyanis különféle betegségeket is terjeszthetnek. Nagy részük a magánterületeken található udvarokon, vízgyűjtőedényekből, pocsolyákból kel ki, éppen ezért fontos, hogy a lakosság is részt vegyen a védekezésben.
A fedetlen vízgyülemekből akár hetente újabb generációk repülnek ki: a vízzel teli vödrökben, esővíztározókban, hordókban, kaspókban, gumiabroncsban, eldugult ereszben akár egy hét alatt is ezerszámra fejlődhetnek lárvák. Éppen ezért magánemberként is sokat tehetünk, hogy kevesebb szúnyog legyen a környezetünkben.
Ilyen például, hogy az ingatlantulajdonosoknak érdemes megszüntetni, rendszeresen üríteni vagy letakarni az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket. Az esővízgyűjtő hordókat ajánlott szúnyoghálóval lefedni, a ház előtti árkokat pedig rendben tartani, hogy ne tudjon benne hosszabb ideig megállni az esővíz.

A szúnyogok számát csökkentő ház körüli teendőkről a mellékelt plakáton rövid tájékoztatást olvashatnak. A tanácsok betartásával a polgárok nagyban hozzájárulnak a szúnyogok elszaporodásának megakadályozásához.

DMJV Önkormányzata
(A címlap- és nyitókép illusztráció)

A rovat további hírei: Mozaik

Jubilál és újra kipakol a Csomagtartóvásár

Jubilál és újra kipakol a Csomagtartóvásár

2022. aug. 10.

Egyéves születésnapját ünnepli, bensőséges jubileumra készül és persze a sokadalom vendégeit is várja szombaton a Csomagtartóvásár és Bolhapiac. Hangkép és kedvcsináló itt!

DSTV: újra nyitva a Remix

DSTV: újra nyitva a Remix

2022. aug. 09.

Teltházas rendezvény részeként nyitotta meg újra az éttermét a Remix, derül ki a DSTV összegzéséből. A Flame Bisztro immár teljes üzemmel várja a visszatérő és leendő vendégeket – ennek apropóján terasznyitó rendezvényt szerveztek a napokban. Hangkép.

Végre némi lehűlés, végre némi csapadék!

Végre némi lehűlés, végre némi csapadék!

2022. aug. 08.

Az elmúlt hetek tikkasztó hőségének egyelőre vége, csapadék és némi lehűlés várható a DO meteorológiai szakértőjének friss előrejelzése szerint. Az eső nagyon kell, jöjjön, jöjjön!

DSTV: a valóra vált álom

DSTV: a valóra vált álom

2022. aug. 06.

Nemes kezdeményezésről tudósít a DSTV összeállítása. A Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület három, a településünkön elszállásolt ukrajnai háború elől menekült fiatalnak biztosított horgászati lehetőséget a közelmúltban. Hangkép.

DSTV: erőnek erejével

DSTV: erőnek erejével

2022. aug. 05.

A chilitermesztés műhelytitkaiba avat be a DSTV összegzése. Schreiber Gábor egész vállalkozást épített szenvedélye köré – csípős csodái nagy népszerűségnek örvendenek a termelői piacok vendégei körében. Hangkép.
 

Célegyenesben a felkészülés augusztus 20. ünnepére

Célegyenesben a felkészülés augusztus 20. ünnepére

2022. aug. 04.

Helyszínbejárás és programismertető, több helyszín és gazdag kínálat, fontos tudnivalók és fontos kérés az ünneplők felé – bár még heteket kell várni a jeles napra, már éles kontúrokat ölt az augusztus 20-án esedékes ünnepi kínálat képe. Lássuk!

DSTV: diáktábor a Duna-parton

DSTV: diáktábor a Duna-parton

2022. aug. 04.

Helyi és környékbeli kisdiákoknak szerveztek nyári tábort a DESE Szabadidőparkjában, derül ki a DSTV összegzéséből. A sok mozgással, játékkal színezett Duna-parti program nagy sikert aratott a résztvevők körében. Hangkép.