Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Nyári nyitva tartás, kamaratárlat és strandkönyvtár csalogat!

Öcaline - 2022. július 24. 8:55

Nyáron is színes kínálattal várja a betűk barátait a József Attila Könyvtár – összeállításunk a nyitva tartási rend változása mellett egy kiállításról és egy "kitelepülésről" is beszámol, ráadásul az utóbbi helyszíne a szabadstrand!

A nyári kínálat hírcsokrával szolgált Tóth Éva, a József Attila Könyvtár vezetője – kezdjük a legfontosabb, ráadásul nagyon is aktuális tétellel, a nyitva tartási rend változásával. 

Nyári menetrend, két helyszínen

Egész nyáron szeretettel várják olvasóikat – július 25-én, hétfőn kezdődően hétfőn, szerdán, pénteken 8 órától 13 óráig, kedden és csütörtökön 13 órától 18.30 óráig tart nyitva a felnőtt- és a gyermekkönyvtár is. A rövidített nyitva tartás mellett fontos tudnivaló, hogy szombatonként zárva tart a könyvtár – a nyári menetrend egy szűk hónapon át, augusztus 19-ig érvényes.
Teljes nyitva tartással üzemel azonban a József Attila Könyvtár Béke Fiókkönyvtára  a Március 15. tér 5. cím alatt – a fiókkönyvtár hétfőn, szerdán, csütörtökön 13 és 18 óra, pénteken 12 és 16 óra között várja látogatóit. Szintén lényeges kiegészítő tudnivaló, hogy a Béke városrész ma és holnap című gyermekrajz-kiállítás a fiókkönyvtárban és a nyári időszakban szabadtéren, két külső helyszínen, az Interspar játszótéren és a Március 15. téri játszótéren is megtekinthető.

Három kiegészítő programmal is várják az érdeklődőket

És ha már kiállítás: a nyári időszakban is megtekinthető a könyvtár új kamarakiállítása – a nemzetközi Duna-nap alkalmából összeállított, A Duna Újvárosnál című válogatást egészen szeptember 30-ig láthatják az érdeklődők. A pályázati program révén megvalósult bemutató képeit archív fotókból, a dunaújvárosi Panoráma Fotó Egyesület, és az Így látjuk "Mi"! csoport fotóiból válogatták. A tárlat mottója "Fedezd fel a Dunát!" – szeretettel várnak mindenkit a tárlatra!
Szintén folytatódik a Könyvbörze kísérlete: a könyvtár nyitva tartási idejében ki-ki kedvéra válogathat az intézmény ingyen elvihető kötetei között, tudatta Tóth Éva.
Ezzel még mindig nem ért véget a kísérletek sora – a könyvtár a kezdetektől fogva igyekezett az intézmény falain kívül is megszólítani az olvasóit! Az 1960-as évektől különleges helyszíneken is megjelent, volt strandkönyvtár a városi uszodában és a szabadstrandon, folyóirat-olvasó a Vidám Parkban. Ezt a tradíciót eleveníti fel a Strandkönyvtár, amelynek bútorai a BME Építész Szakkollégiuma által szervezett Future Perfect – Alkotótábor során építették meg a DANUrB+ Program támogatásával. A bútorok a téli szezon során könnyedén szétszerelhetőek, majd nyáron ismét összerakhatóak, így hosszú ideig szolgálhatja majd a kikapcsolódni vágyó dunaújvárosi strandolókat. 

Vagyis aki a szabadstrandra látogat, válogathat a könyvtári kínálatból – kisebb-nagyobb rendszerességgel pedig gyerekprogramok is várják a strandolókat!

(Illusztráció: jakd.hu)

A rovat további hírei: Kultúra

Jött, láttuk és meggyőzött a CityRocks (galériával)

Jött, láttuk és meggyőzött a CityRocks (galériával)

2022. aug. 08.

Három nap a muzsika és a közösség jegyében, most mégsem a szokásos tudósítás következik, azt nagyjából lerendeztem az elmúlt alkalmakkor. Messzebbről kezdem: a CityRocks ugyanis érzékelhetően hazatalált.

Csúcsra futott a CityRocks – de ma még lesz egy városkör (galériával)

Csúcsra futott a CityRocks – de ma még lesz egy városkör (galériával)

2022. aug. 07.

A részletes beszámoló a tegnap esti koncertről majd holnap jön, egyelőre itt egy tételes és részletes képtár, meg egy utolsó utáni figyelmeztetés: ma délután gördül ki a rock kamion a Szalki-szigetről! Yeaah!

Pentele Baráti Kör: hangképes emlékek a templomi koncertről

Pentele Baráti Kör: hangképes emlékek a templomi koncertről

2022. aug. 07.

Hét programelem felvételeit mutatja be a közösség – ma startol a sorozat, és egészen szeptember derekáig minden vasárnapra jut egy összeállítás.

DSTV: nyáron is mindenkit vár a könyvtár

DSTV: nyáron is mindenkit vár a könyvtár

2022. aug. 07.

Nyári nyitva tartási rend szerint, de folyamatosan várja látogatóit a József Attila Könyvtár augusztusban is, derül ki a DSTV összegzéséből. Programokból és kezdeményezésekből sem lesz hiány, tárlat és strandkönyvtár is csalogat! Hangkép.
 

 A bemelegítés megvolt, ma csúcsra fut a CityRocks (galériával)

A bemelegítés megvolt, ma csúcsra fut a CityRocks (galériával)

2022. aug. 06.

Bensőséges, de kiváló hangulatú, sok-sok muzsikával fűszerezett nyitány után ma már a nagykoncert várja a közönséget a Szalki-szigeten, vasárnap pedig kamionról tolják az arcba a rockdallamokat a CityRocks főszereplői.

Ha hétvége, hát ismét CityRocks – bulira fel!

Ha hétvége, hát ismét CityRocks – bulira fel!

2022. aug. 03.

Ahogy korábban ígértem, drága böngészők és aranyos mindenki, augusztus 5-7. között, azaz péntektől vasárnapig újra Dunaújvárosban vendégszerepel az ország legnagyobb rockzenekara: újra itt a CityRocks, bulira fel!

DSTV: nagyszabású tárlatra készül az ICA-D

DSTV: nagyszabású tárlatra készül az ICA-D

2022. aug. 01.

A nyár utolsó hónapjára fordulva is zajlik az élet a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) falain belül, derül ki a DSTV összeállításából. Újabb nagyívű bemutatóra készül az intézmény, már tartanak a kiállítás előkészületei. Hangkép.