Rajtra kész a Györösi Tehetséggondozó Program

Terdik Péter - 2022. július 7. 18:21

Három szervezet közreműködésével hiánypótló kezdeményezés indult Dunaújvárosban. A Danube Education Foundation Alapítvány, az Innopark Nkft. és a Pécsi Tudományegyetem közös projektje pedagógusok és hátrányos helyzetű fiatalok számára jelent kiváló lehetőséget a fejlődéshez. 

A kezdeményezés előzménye, hogy Györösi János magánszemély létrehozta a Danube Education Foundation Alapítványt (DEFA) annak érdekében, hogy dunaújvárosi és környéki hátrányos helyzetű és halmozottan hátrányos helyzetű fiatalok tehetséggondozási feladatait segítse, részben ellássa. 

Nemes céllal 

A Györösi Tehetséggondozó Program alapját egy igazán nemes cél adja: olyan lehetőséget kínálnak helyi középiskolai tanároknak, és tehetséges hátrányos helyzetű (hh) illetve halmozottan hátrányos helyzetű (hhh) fiataloknak, amely az együttműködésre épülve hozza majd el a várt célt. Röviden összefoglalva: a jelentkező pedagógusok ingyenes továbbképzésen, a szaktanárok által javasolt fiatalok pedig magánórákon vehetnek részt a program jóvoltából. 
Ez a kezdeményezés három szervezet közös munkája nyomán jön létre. A DEFA biztosítja a képzéshez szükséges forrásokat, az Innopark Nkft. (és ezzel együtt az önkormányzat) helyszínt és eszközöket biztosít, valamint koordinációs feladatokat lát el. A Pécsi Tudományegyetem képviselői pedig a helyi, Innopark berkein belül működő érdekeltségük jóvoltából többek között a pedagógusok képzését, és a készségfejlesztéshez szükséges tananyagokat biztosítja. 

Hogyan működik? 

Ahogy az a Dunaújváros Területi Tervező BT. projekttervében olvasható, a kezdeményezés a gyakorlatban a következőképp működik:
„A projekt megvalósítandó alapötlete, hogy a DEFA létrehoz egy háromoldalú együttműködést a fent nevezett felekkel tanártovábbképzések finanszírozására. A PTE által már akkreditált pedagógus-továbbképzéseket egyfajta ösztöndíjas rendszerrel díjmentessé teszi azon pedagógusok számára, akik vállalják, hogy díjmentes magánórák keretében rendszeresen végeznek tehetséggondozási tevékenységet. A DEFA a PTE különböző, tárgyba váló továbbképzéseit félévente 15 fős csoportokra rendeli meg, így félévente 2x15 fő pedagógus részesülhet ingyen 30 órás továbbképzésben. A cél, hogy amennyi órát egy pedagógus az Alapítvány „ösztöndíjával” lehallgatott, kétszer annyi órányi „ingyenes” tehetséggondozási munkát végezzen olyan tehetséges tanulókkal, akik amúgy a tanári magánórát vagy nem tudják megfizetni, vagy egyéb akadályoztatásuk vagy hátrányos helyzetük miatt nem tudnák igénybe venni. Az, hogy egy oktató egy vagy két tanulóval végzi el ezt a 60 órás vállalását, az egyedi megállapodásban rögzíti a DEFA-val (1x60 vagy 2x30 óra).”

Jövőkép és kapcsolatmegerősítés 

A téma kapcsán Szabó Zsolt gazdasági és koordinációs alpolgármester és dr. Huszti Zsolt, az Innopark Nkft. ügyvezető igazgatója is megosztotta a gondolatait. Az alpolgármester azt mondta, egy város vezetésének kötelessége a gyermekek jövőjét segítő mindennemű kezdeményezés támogatása, hiszen olyan egy város jövője, amilyen a benne tanuló fiatalok lehetőségei. 
dr. Huszti Zsolt a fiatalok képzése mellett arról is beszélt, hogy nagylelkű kezdeményezés nyomán gyakorlatilag mindenki nyer. A pedagógusok ingyenes végezhetik el az egyébként is szükséges képzésüket a Pécsi Tudományegyetem jóvoltából, a tehetséges fiatalok pedig lehetőséget kapnak a fejlődésre, szakmai kiteljesedésre. Hozzátette, emellett nem elhanyagolható a szervezetek közti együttműködések még szorosabbá fűzése: közös munkával közös célért dolgoznak. 

A programban érdekelt, vállalkozó szellemű középiskolai pedagógusok a Danube Education Foundation Alapítványnál (DEFA), valamint Suki Alíznál az alapítvány megbízott képviselőjénél jelentkezhetnek további információkért!
 

A rovat további hírei: Oktatás

Civilek az oktatásért: az óvodára fókuszál a MONDD! sorozatnyitója

Civilek az oktatásért: az óvodára fókuszál a MONDD! sorozatnyitója

2023. jan. 25.

Új sorozattal jelentkezik a Civilek az oktatásért – Dunaújváros és környéke csoport: a keresztségben Mindenki az oktatásért, a nevelésért, a diákokért Dunaújvárosban és környékén (MONDD!) címet kapott beszélgetés-sorozat első eseménye csütörtökön lesz.

DSTV: iskolanyitogató a Gárdonyiban

DSTV: iskolanyitogató a Gárdonyiban

2023. jan. 21.

Iskolanyitogató programsorozat kezdődött a Gárdonyi Géza Görögkatolikus Általános iskolában, derül ki a DSTV összegzéséből. A szülőket és a majdani elsősöket sok-sok foglalkozás, színes esemény csalogatja. Hangkép.
 

DSTV: nyílt nap a Vasváriban

DSTV: nyílt nap a Vasváriban

2023. jan. 18.

Színes kavalkáddal csalogatta leendő diákjait falai közé a Vasvári iskola, derül ki a DSTV összegzéséből. Tájékoztató, bemutató órák sora és persze bőséges sportági választék szerepelt a kínálatban. Hangkép.

DSTV: muzsikával csalogat a Móricz

DSTV: muzsikával csalogat a Móricz

2023. jan. 16.

Egész sorozatot szentel a jövő nebulóinak a Móricz iskola, derül ki a DSTV összeállításából. Az ének-zene tagozatos intézmény természetesen sok-sok muzsikával körített, dallal és tánccal színesített program során mutatja be az ovisoknak gazdag kínálatát. Hangkép.

Online népfőiskola – a képzettség komplex szerepéről

Online népfőiskola – a képzettség komplex szerepéről

2023. jan. 10.

Kiemelkedő tudású szakemberek közreműködésével szervezi sorozatát a Magyar Népfőiskola Társaság – az online népfőiskola évnyitó előadásán dr. Farkas Éva oktatáskutató lesz. Figyelem: már csak ma éjfélig lehet regisztrálni a csütörtöki előadásra! 

DSTV: régi értékek és új energiák a Vasvári iskolában

DSTV: régi értékek és új energiák a Vasvári iskolában

2023. jan. 10.

Remek közösség, sok-sok sportos program jellemzi a Vasvári Pál általános Iskola életét, derül ki a DSTV összegzéséből. Mint az évértékelőben meséli, bár még csak augusztus vége óta tölti be a pozícióját, máris sok szép élménnyel és értékes tapasztalattal gazdagodott Gálosfai Tímea intézményvezető. Hangkép.

DSTV: sikeres évet zárt a Szabó Magda iskola

DSTV: sikeres évet zárt a Szabó Magda iskola

2023. jan. 08.

Minden szempontból eredményes évet tudhat maga mögött a BIROK Szabó Magda Református Tagintézménye, derül ki a DSTV összegzéséből. A vírus világjárvány korlátozásai után teljesen szabadon, közösen, és kiváló hangulatban szervezhették programjaikat. Hangkép.