Rajtra kész a Györösi Tehetséggondozó Program

Terdik Péter - 2022. július 7. 18:21

Három szervezet közreműködésével hiánypótló kezdeményezés indult Dunaújvárosban. A Danube Education Foundation Alapítvány, az Innopark Nkft. és a Pécsi Tudományegyetem közös projektje pedagógusok és hátrányos helyzetű fiatalok számára jelent kiváló lehetőséget a fejlődéshez. 

A kezdeményezés előzménye, hogy Györösi János magánszemély létrehozta a Danube Education Foundation Alapítványt (DEFA) annak érdekében, hogy dunaújvárosi és környéki hátrányos helyzetű és halmozottan hátrányos helyzetű fiatalok tehetséggondozási feladatait segítse, részben ellássa. 

Nemes céllal 

A Györösi Tehetséggondozó Program alapját egy igazán nemes cél adja: olyan lehetőséget kínálnak helyi középiskolai tanároknak, és tehetséges hátrányos helyzetű (hh) illetve halmozottan hátrányos helyzetű (hhh) fiataloknak, amely az együttműködésre épülve hozza majd el a várt célt. Röviden összefoglalva: a jelentkező pedagógusok ingyenes továbbképzésen, a szaktanárok által javasolt fiatalok pedig magánórákon vehetnek részt a program jóvoltából. 
Ez a kezdeményezés három szervezet közös munkája nyomán jön létre. A DEFA biztosítja a képzéshez szükséges forrásokat, az Innopark Nkft. (és ezzel együtt az önkormányzat) helyszínt és eszközöket biztosít, valamint koordinációs feladatokat lát el. A Pécsi Tudományegyetem képviselői pedig a helyi, Innopark berkein belül működő érdekeltségük jóvoltából többek között a pedagógusok képzését, és a készségfejlesztéshez szükséges tananyagokat biztosítja. 

Hogyan működik? 

Ahogy az a Dunaújváros Területi Tervező BT. projekttervében olvasható, a kezdeményezés a gyakorlatban a következőképp működik:
„A projekt megvalósítandó alapötlete, hogy a DEFA létrehoz egy háromoldalú együttműködést a fent nevezett felekkel tanártovábbképzések finanszírozására. A PTE által már akkreditált pedagógus-továbbképzéseket egyfajta ösztöndíjas rendszerrel díjmentessé teszi azon pedagógusok számára, akik vállalják, hogy díjmentes magánórák keretében rendszeresen végeznek tehetséggondozási tevékenységet. A DEFA a PTE különböző, tárgyba váló továbbképzéseit félévente 15 fős csoportokra rendeli meg, így félévente 2x15 fő pedagógus részesülhet ingyen 30 órás továbbképzésben. A cél, hogy amennyi órát egy pedagógus az Alapítvány „ösztöndíjával” lehallgatott, kétszer annyi órányi „ingyenes” tehetséggondozási munkát végezzen olyan tehetséges tanulókkal, akik amúgy a tanári magánórát vagy nem tudják megfizetni, vagy egyéb akadályoztatásuk vagy hátrányos helyzetük miatt nem tudnák igénybe venni. Az, hogy egy oktató egy vagy két tanulóval végzi el ezt a 60 órás vállalását, az egyedi megállapodásban rögzíti a DEFA-val (1x60 vagy 2x30 óra).”

Jövőkép és kapcsolatmegerősítés 

A téma kapcsán Szabó Zsolt gazdasági és koordinációs alpolgármester és dr. Huszti Zsolt, az Innopark Nkft. ügyvezető igazgatója is megosztotta a gondolatait. Az alpolgármester azt mondta, egy város vezetésének kötelessége a gyermekek jövőjét segítő mindennemű kezdeményezés támogatása, hiszen olyan egy város jövője, amilyen a benne tanuló fiatalok lehetőségei. 
dr. Huszti Zsolt a fiatalok képzése mellett arról is beszélt, hogy nagylelkű kezdeményezés nyomán gyakorlatilag mindenki nyer. A pedagógusok ingyenes végezhetik el az egyébként is szükséges képzésüket a Pécsi Tudományegyetem jóvoltából, a tehetséges fiatalok pedig lehetőséget kapnak a fejlődésre, szakmai kiteljesedésre. Hozzátette, emellett nem elhanyagolható a szervezetek közti együttműködések még szorosabbá fűzése: közös munkával közös célért dolgoznak. 

A programban érdekelt, vállalkozó szellemű középiskolai pedagógusok a Danube Education Foundation Alapítványnál (DEFA), valamint Suki Alíznál az alapítvány megbízott képviselőjénél jelentkezhetnek további információkért!
 

A rovat további hírei: Oktatás

DSTV: búcsú az iskolától

DSTV: búcsú az iskolától

2022. jún. 23.

A Bocskai István Református Oktatási Központ Szabó Magda Tagintézménye végzős tanulói is elbúcsúztak a napokban az alma matertől. Mint a DSTV összegzéséből kiderül, a szülők jelenlétében, egy színvonalas búcsúrendezvény keretében ballagtak. Hangkép.
 

DSTV: elballagtak a móriczosok (galériával)

DSTV: elballagtak a móriczosok (galériával)

2022. jún. 22.

Ahogy országszerte mindenütt, a Móricz iskolában is újra "teljes fegyverzetben" készülhettek a nyolcadik évfolyamosok ballagására – az ünnepi eseményről szól a DSTV összegzése. Hangkép és galéria itt!

DSTV: dalözön a Széchenyiben

DSTV: dalözön a Széchenyiben

2022. jún. 12.

Szép közösségi kezdeményezésről tudósít a Széchenyi gimnáziumból a DSTV összegzése. Az intézmény kisgimnazistái Medárd napi dalözön címmel lepték meg hozzátartozóikat – a koncert átütő sikert aratott. Hangkép.

DSTV: gála koronázta a Móricz tanévét is (galériával)

DSTV: gála koronázta a Móricz tanévét is (galériával)

2022. jún. 08.

Három estén át töltötték meg a Bartók nézőterét a Móricz-gála vendégei, derül ki a DSTV összegzéséből. Az intézmény nebulói az évtizedes hagyományt folytatva változatos műsorral örvendeztették meg a nézőket. Hangkép és galéria itt.

DSTV: 70 évet ünnepelt a Vasvári (galériával)

DSTV: 70 évet ünnepelt a Vasvári (galériával)

2022. jún. 03.

Nagyszabású gálával ünnepelte alapítása 70. évfordulóját a Vasvári iskola a Bartók színháztermében, derül ki a DSTV összegzéséből. A látványos bemutató fókuszában természetesen a sport állt, de több műfajban is bizonyították tehetségüket a nebulók. Hangkép és galéria itt!

DSTV: bemutatóval búcsúztak az évtől

DSTV: bemutatóval búcsúztak az évtől

2022. jún. 02.

Gyűjteményes kiállításról tudósít az Arany János iskolából a DSTV összeállítása. Az intézmény felső évfolyamos rajz tagozatos diákjainak tárlata az év során végzett szakmai munkát összegzi a művészeti nevelés terén. Hangkép.

Négy lábon járó türelem, nyugalom és együttműködés

Négy lábon járó türelem, nyugalom és együttműködés

2022. máj. 30.

Nati, a Springer spániel rendszeres vendége az Aprók Háza Tagóvodának, ahol már évek óta tartanak állatasszisztált foglalkozásokat a kisgyermekek számára. Az eb közelsége amellett, hogy jótékony hatással van a kicsik fejlődésére, megalapozza az állatokhoz, a környezethez való felelősségteljes viszonyát.