A különleges bringás lakatok nyomában

doszerk - 2022. augusztus 16. 17:05

Amikor az ember lakatot választ a kerékpárjához, akkor nem éppen a design az, ami először eszünkbe jut, sokkal inkább az, hogy melyik a legbiztonságosabb típus mind közül. (X) 

Nos, vannak olyan változatok, amelyek már-már az optikai csalódás hatását keltik, pedig nem a design vagy az ámítás vezérelte az alkotókat, sokkal inkább a praktikus megoldás létrehozása.  A következő pár sorban most szemügyre vesszük azt a különleges bringás lakatot, ami fokozza majd a biztonságérzeted, legalábbis ami a bicajod védelmét illeti. 

Kedvencünk az U-lakat

Vannak, akik csak az U-lakatra esküsznek, és nem cserélnék le semmi pénzért. Ezt meg is tudjuk érteni, hiszen ez az egyik legbiztonságosabb lakattípus mind közül. A Bikepro.hu kerékpár webshop lakatjai között mindenki megtalálja a hozzá illő darabot, még a fenti típus rajongói sem távoznak üres kézzel. 

Akármilyen vastagságú anyagból is készülnek, annyi biztos, hogy nem lesz akkora a méretük, hogy ne bírnánk el őket, tehát a súly semmi esetben sem vállalhatatlan. 

A gyémántporos vágószállal vagy az akkumulátoros sarokcsiszolóval szemben tehetetlenek és nem, ez nem az alapanyag minősége miatt van! Nem is a fém és nem is a hőkezelés a gond, sokkal inkább a koncepció. Amennyiben ugyanis hozzá lehet férni a fémhez, az attól a perctől fogva már sebezhető lesz.

Gumis bevonat – a kezdetek

Először a gumis bevonat jelent meg az U-lakatokon. Az meggátolta, hogy a lakat leverje a váz festését, és persze a rázós utakon sem hallják egy kilométerről, hogy jövünk. 

Ezután jöttek az Abus és a Kong fejlesztői, akik kitalálták, hogy bizony kellene valamiféle bevonat is az acél köré, aminek mondjuk funkciója is van. Na, itt aztán elszálltunk a designnal is, ami szuper, mert egyrészt nem sok ilyen lakattal találkozni manapság, másrészt messziről ordít a bringáról, hogy valami komolyabb biztonságtechnikai eszközzel van lezárva. 

Persze még mindig a biztonság az első, ezért már van olyan lakat, amelyik olyan vastag műanyag borítással van ellátva, mely jelentős mértékben megnehezíti a hozzáférést az acél testhez. 

Lakat a tolvajok ellen? Vagány!

Akinek már volt fűrésszel dolga, az tudja, hogy a tömör, rugalmas műanyaggal elég nehéz elbánni. Nem távozik kellőképpen a sorja, nem látja, mit csinál, szőrösödik és a gyors tempó következménye általában az, hogy az anyag hőtágulásának köszönhetően beleszorul a fűrészlap. 

A vastag műanyag ráadásul az erővágókon is kifog. A kisebb vagy közepes méretű erővágók pofáját nem is lehet olyan szélesre nyitni, hogy bárki belegyömöszölje a lakatot. 

Na jó, lehet égetni, fagyasztani, késsel feszegetni róla, de mindenképpen javul a kerékpár biztonsági szintje, s a tolvajnak több céleszközzel kell dolgoznia, ami már feltűnőbb is a kelleténél. Plusz kinek van kedve ennyit bajlódni egy biciklivel? 

Látod? A modern lakatok tökéletes védelemmel láthatják el a bicajod, ami pont elég ahhoz, hogy megúszd a tolvajok próbálkozásait!
 

A rovat további hírei: Mozaik

Mozgalmas nyitány után napsütéses, szép napok

Mozgalmas nyitány után napsütéses, szép napok

2022. okt. 03.

Megkésve bár, de csak beköszön az indián nyár időszaka a DO meteorológiai szakértőjének friss előrejelzése szerint. A hűvöskés reggelek után nap közben már 20 fok feletti értékeket mérhetünk, kellemes napsütéssel.

DSTV: ízélmények az egyetemen

DSTV: ízélmények az egyetemen

2022. okt. 02.

Izgalmas kihívásról tudósít a DSTV összeállítása. Az egyetem hallgatói önkormányzata rendezte sportnap berkein belül mérettek meg a hallgatók a napokban – s szép hagyományokat folytatva főzőverseny keretében. Hangkép.
 

DSTV: mozgás, játék, közösség a Móricz-pikniken (galériával)

DSTV: mozgás, játék, közösség a Móricz-pikniken (galériával)

2022. okt. 01.

Színes forgataggal tért vissza az elmúlt években elmaradt Móricz-piknik, derül ki a DSTV összegzéséből. Az iskola udvarán rendezett közösségi program ezúttal is nagy siker volt mind a nebulók, mind a szülők körében. Hangkép és galéria itt!

DSTV: újra Dunai Kincses Kert a Szalki-szigeten

DSTV: újra Dunai Kincses Kert a Szalki-szigeten

2022. szep. 29.

Közismert és közkedvelt forgatagról tudósít a DSTV összeállítása. A nyári szünet után újra a Szalki-sziget adott otthont a Dunai Kincses Kert helyi termelői piac és kézműves vásár kavalkádjának – a szokott színvonalon és sikerrel. Hangkép.

Lételemed a változás?

Lételemed a változás?

2022. szep. 26.

Vannak emberek, akik imádják az állandóságot, akiknek a kiszámíthatóság a fontos. Akik akkor érzik jól magukat, amikor minden a megszokott mederben halad. (X)

Felhős, változékony, csapadékos időszak következik

Felhős, változékony, csapadékos időszak következik

2022. szep. 26.

Egymást érik a frontok a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint. A hét közepén lehet egy kis szünet, de a végére megint bőven kapunk az égi áldásból.

Lehet divatos és egyben biztonságos egy munkaruházat?

Lehet divatos és egyben biztonságos egy munkaruházat?

2022. szep. 25.

A munkavédelmi ruházat viselése számtalan munkakörben nemcsak törvényi előírás miatt szükséges, hanem valóban életünket, egészségünket védi. (X)