Figyelem, nagy a tűzveszély a kánikulában!

Öcaline - 2022. augusztus 3. 11:27

Az elmúlt hetek – sőt, hónapok – csapadékmentes időjárása lényegében folyamatos veszélyhelyzetet okoz: akár egy pillanatnyi figyelmetlenség, egy szikra vagy eldobott csikk is nagy pusztítást okozó tüzekhez vezethet. Több elrettentő példa is figyelmeztet a veszélyre.

Az idei nyáron szinte nem múlt el hét közvetlen környezetünkben sem úgy, hogy ne adjunk hírt jelentős erdőtüzekről.

Elrettentő példák

A közelmúltban több jelentős tűzeset is történt: július 12-én a Papírgyári úton két hektáron égett az erdős terület, és bár a lánglovagok akkor megfékezték a tűz továbbterjedését, másnap még nagyobb erővel, és immár nyolc-tíz hektáron pusztított ugyanott. A város ipari zónája melletti erdős, nehezen megközelíthető terület ráadásul plusz feladatot adott a tűzoltóknak, hangsúlyozta akkor Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó százados, megyei katasztrófavédelmi szóvivő. 
A külső, iparterületi részhez riasztották a tűzoltókat július 24-én is. A képlet hasonló: a lángok villámgyorsan továbbterjedtek a száraz aljnövényzetben, a kezdeti 2-3 hektáros esetből órák alatt nagy kiterjedésű, a szóvivői összegzés szerint 32 hektáros pusztítás lett. A bevetés is több tűzoltót érintett, hiszen a dunaújvárosi egységek mellett a paksi és a sárbogárdi lánglovagokat is a tűzhöz vezényelték.

Korábban kezdődött

Fontos tényező, hogy a mostani veszélyhelyzet korábban, lényegében már a csapadékmentes télen és tavasszal elkezdődött – szomorú, de az idei első tűzgyújtási tilalom március elejére datálódik, míg március 21-én kelt közleményében tartósan vízhiányos időszakot (!) állapított meg a belügyminiszter. Döbbenetes adat, de az akkori híradásokhoz mellékelt statisztika szerint az év első negyedében 230 szabadtéri tűz volt Fejér megyében. 

„A csapadékmentes telet követő száraz tavasz kedvez a szabadtéri tüzek kialakulásának” – írta akkor a szóvivő. Azóta a helyzet még kritikusabbá vált, hiszen az elmúlt hetek szárazsága, illetve a gyakran szeles, helyenként viharos időjárás szintén magában hordozza a tűzveszélyt. 
Minden nap, minden percben, lényegében mindenütt.

Beszédes számok, riasztó adatok

A száraz, csapadékmentes és meleg időjárás miatt többször csapnak fel a lángok a szabadban, és több az aratással összefüggő tűzeset is, írta friss tájékoztatójában lapunk megkeresésére Sáfár Tímea tűzoltó alezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság hivatalvezetője. 
Az általa küldött statisztikai adatok mindennél beszédesebben jelzik a tendenciát. A Dunaújvárosi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság működési területén az elmúlt évek szabadtéri tűzeseteinek száma jelentősen nőtt az elmúlt években: 2015-ben 55 szabadtéri tűzesetet regisztráltak (ebből 19 erdő- és vegetációs területen), 2016-ban e két főszám 28 és 10. 2019-ben akadt egy komoly emelkedés – 114 szabadtéri tűzeset, 60 erdő- és vegetációs területen –, de ez kiugró adatsornak számít, hiszen 2020-ban 63, 2021-ben 87 szabadtéri tüzet tartottak számon.  

A legfrissebb adatsor az igazán elszomorító: július 27-ig a dunaújvárosi lánglovagok illetékességi területén már 79 szabadtéri tűzeset volt, melyből 30 erdő- és vegetációs területen ütött ki. Vagyis a tűzesetek száma már most, alig fél év alatt több, mint az elmúlt esztendők többségében!

Hasznos, fontos tippek tára 

A tavaszi összegzést egy ma is kínzóan aktuális tipptárral egészítette ki Szabó-Bisztricz Anett – ebben többek között arra figyelmeztet, hogy tilos tüzet gyújtani az erdőkben, fásításokban és ezek kétszáz méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A kertben történő égetésnél a tüzet egy pillanatra sem szabad felügyelet nélkül hagyni, ha feltámad a szél, az égetést abba kell hagyni, és mindig gondoskodni kell a tűz megfékezésére szolgáló vízről, valamint szerszámokról. Arra külön is felhívta a figyelmet a szóvivői közlemény, hogy senki ne dobjon el égő cigarettacsikket. 

És persze nem hiányozhat a hasznos tippek tárából a legfontosabb: ha valaki tüzet észlel, a lehető leghamarabb jelezze azt a 112-es segélyhívó számon!

(Archív fotók: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Sziréna

Megkárosította a szolgáltatót – vádemelés a vége

Megkárosította a szolgáltatót – vádemelés a vége

2024. már. 23.

Több hónap alatt összesen 730 ezer forinttal károsította meg az egyik távközlési szolgáltató céget az a férfi, aki ellen csalás miatt emeltek vádat a napokban. Adathalászattal kezdődött, értesült a DO.

Eltűnés miatt keresik Piroskát – jelentkezzen, ha tud róla!

Eltűnés miatt keresik Piroskát – jelentkezzen, ha tud róla!

2024. már. 19.

A 17 éves fiatal még február második felében tűnt el, a dunaújvárosi rendőrök keresik. Felhívás a hajtás után – most is segíthet egy megosztás!

Eltiltás hatálya alatt pattant a lopott motorra

Eltiltás hatálya alatt pattant a lopott motorra

2024. már. 13.

Nem ismert akadályt, egy kiadós ünnepi motorozásért még azt is vállalta, hogy mástól elvett motorral, járművezetéstől eltiltás hatálya alatt pattanjon nyeregbe az a férfi, akivel szemben most vádat emeltek. Benny Hill jelenthet.

Szabadtéri tüzekhez riasztják a lánglovagokat

Szabadtéri tüzekhez riasztják a lánglovagokat

2024. már. 05.

A tavaszias időjárás és a kerti munkák megkezdése miatt megemelkedett a szabadtéri tüzek száma. Idén már csaknem nyolcvan ilyen esethez riasztották a tűzoltókat Fejér vármegyében.

Súlyos baleset a vasműben, mentőhelikopteres bevetéssel

Súlyos baleset a vasműben, mentőhelikopteres bevetéssel

2024. már. 04.

Nem hivatalos információink szerint 5 métert zuhant egy munkás az erőmű gyáregységben történt baleset során ma délelőtt, létesítményi tűzoltók szabadították ki, mentőhelikopter szállította Fehérvárra. Anyagunk frissül!

Szirénapróba: hétfőn hangos üzemmel riasztanak

Szirénapróba: hétfőn hangos üzemmel riasztanak

2024. már. 03.

A tavaszi teljes körű szirénapróba vár ránk hétfőn délelőtt. Lakossági teendő nincs, de senki ne ijedjen meg a katasztrófariadó üvöltő jelzésétől!

Eltűnés miatt keresik Farkas Tibort (FRISSÍTVE)

Eltűnés miatt keresik Farkas Tibort (FRISSÍTVE)

2024. már. 02.

A dunaújvárosi rendőrök kérik a lakosság segítségét a 45 éves férfi eltűnése ügyében. Múlt szerdán látták utoljára, jelentkezzen, ha tud róla – és persze egy megosztás is segíthet! (FRISSÍTVE)