Figyelem, nagy a tűzveszély a kánikulában!

Öcaline - 2022. augusztus 3. 11:27

Az elmúlt hetek – sőt, hónapok – csapadékmentes időjárása lényegében folyamatos veszélyhelyzetet okoz: akár egy pillanatnyi figyelmetlenség, egy szikra vagy eldobott csikk is nagy pusztítást okozó tüzekhez vezethet. Több elrettentő példa is figyelmeztet a veszélyre.

Az idei nyáron szinte nem múlt el hét közvetlen környezetünkben sem úgy, hogy ne adjunk hírt jelentős erdőtüzekről.

Elrettentő példák

A közelmúltban több jelentős tűzeset is történt: július 12-én a Papírgyári úton két hektáron égett az erdős terület, és bár a lánglovagok akkor megfékezték a tűz továbbterjedését, másnap még nagyobb erővel, és immár nyolc-tíz hektáron pusztított ugyanott. A város ipari zónája melletti erdős, nehezen megközelíthető terület ráadásul plusz feladatot adott a tűzoltóknak, hangsúlyozta akkor Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó százados, megyei katasztrófavédelmi szóvivő. 
A külső, iparterületi részhez riasztották a tűzoltókat július 24-én is. A képlet hasonló: a lángok villámgyorsan továbbterjedtek a száraz aljnövényzetben, a kezdeti 2-3 hektáros esetből órák alatt nagy kiterjedésű, a szóvivői összegzés szerint 32 hektáros pusztítás lett. A bevetés is több tűzoltót érintett, hiszen a dunaújvárosi egységek mellett a paksi és a sárbogárdi lánglovagokat is a tűzhöz vezényelték.

Korábban kezdődött

Fontos tényező, hogy a mostani veszélyhelyzet korábban, lényegében már a csapadékmentes télen és tavasszal elkezdődött – szomorú, de az idei első tűzgyújtási tilalom március elejére datálódik, míg március 21-én kelt közleményében tartósan vízhiányos időszakot (!) állapított meg a belügyminiszter. Döbbenetes adat, de az akkori híradásokhoz mellékelt statisztika szerint az év első negyedében 230 szabadtéri tűz volt Fejér megyében. 

„A csapadékmentes telet követő száraz tavasz kedvez a szabadtéri tüzek kialakulásának” – írta akkor a szóvivő. Azóta a helyzet még kritikusabbá vált, hiszen az elmúlt hetek szárazsága, illetve a gyakran szeles, helyenként viharos időjárás szintén magában hordozza a tűzveszélyt. 
Minden nap, minden percben, lényegében mindenütt.

Beszédes számok, riasztó adatok

A száraz, csapadékmentes és meleg időjárás miatt többször csapnak fel a lángok a szabadban, és több az aratással összefüggő tűzeset is, írta friss tájékoztatójában lapunk megkeresésére Sáfár Tímea tűzoltó alezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság hivatalvezetője. 
Az általa küldött statisztikai adatok mindennél beszédesebben jelzik a tendenciát. A Dunaújvárosi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság működési területén az elmúlt évek szabadtéri tűzeseteinek száma jelentősen nőtt az elmúlt években: 2015-ben 55 szabadtéri tűzesetet regisztráltak (ebből 19 erdő- és vegetációs területen), 2016-ban e két főszám 28 és 10. 2019-ben akadt egy komoly emelkedés – 114 szabadtéri tűzeset, 60 erdő- és vegetációs területen –, de ez kiugró adatsornak számít, hiszen 2020-ban 63, 2021-ben 87 szabadtéri tüzet tartottak számon.  

A legfrissebb adatsor az igazán elszomorító: július 27-ig a dunaújvárosi lánglovagok illetékességi területén már 79 szabadtéri tűzeset volt, melyből 30 erdő- és vegetációs területen ütött ki. Vagyis a tűzesetek száma már most, alig fél év alatt több, mint az elmúlt esztendők többségében!

Hasznos, fontos tippek tára 

A tavaszi összegzést egy ma is kínzóan aktuális tipptárral egészítette ki Szabó-Bisztricz Anett – ebben többek között arra figyelmeztet, hogy tilos tüzet gyújtani az erdőkben, fásításokban és ezek kétszáz méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A kertben történő égetésnél a tüzet egy pillanatra sem szabad felügyelet nélkül hagyni, ha feltámad a szél, az égetést abba kell hagyni, és mindig gondoskodni kell a tűz megfékezésére szolgáló vízről, valamint szerszámokról. Arra külön is felhívta a figyelmet a szóvivői közlemény, hogy senki ne dobjon el égő cigarettacsikket. 

És persze nem hiányozhat a hasznos tippek tárából a legfontosabb: ha valaki tüzet észlel, a lehető leghamarabb jelezze azt a 112-es segélyhívó számon!

(Archív fotók: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Sziréna

Megszúrta a rendőrt az őrjöngő kamasz

Megszúrta a rendőrt az őrjöngő kamasz

2023. jan. 27.

Az eset nem hivatalos, de megbízható forrásból származó információink szerint városunkban történt – a támadót csak egy másik, szolgálaton kívüli rendőr beavatkozása nyomán sikerült megfékezni, értesült a DO.

Emberkereskedelem, prostituálás, kényszermunka – családi vállalkozásban

Emberkereskedelem, prostituálás, kényszermunka – családi vállalkozásban

2023. jan. 26.

Befejezték a nagy vihart kavart ügy vizsgálatát a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság munkatársai – az elfogás ténye mellett sikerült felszámolni a kizsákmányolást; az összegzés végén egy aktuális felhívás is olvasható!

Mezőfalváról tűnt el a kamaszlány – Enyingen találták meg

Mezőfalváról tűnt el a kamaszlány – Enyingen találták meg

2023. jan. 26.

Eltűnés miatt körözött 15 éves lányt találtak meg a rendőrök Enyingen tegnap délben. Mezőfalváról koccolt engedély nélkül, értesült a DO.

Emberölés kísérlete a vád a mérgezéses ügy gyanúsítottja ellen

Emberölés kísérlete a vád a mérgezéses ügy gyanúsítottja ellen

2023. jan. 24.

A Fejér Vármegyei Főügyészség minősített emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt vádat emelt azzal a férfival szemben, aki meglopott, majd megmérgezett egy idős dunaújvárosi házaspárt.  A szépkorú asszony túlélte, férje a kórházban elhunyt. Bestiális bűntény.

Indítvány az emberkereskedelemmel, kényszerítéssel vádolt férfi és az anyja letartóztatására

Indítvány az emberkereskedelemmel, kényszerítéssel vádolt férfi és az anyja letartóztatására

2023. jan. 23.

Erőszakkal vett rá munkára és szerződéskötésekre egy férfit, továbbá prostitúcióra nőket az emberkereskedő – a becstelen sorozatban saját anyja lett a bűntársa, áll az ügyészség közleményében.

Bankkártyás csalás miatt keresik az asszonyt

Bankkártyás csalás miatt keresik az asszonyt

2023. jan. 20.

A dunaújvárosi nyomozók kérik a lakosság együttműködését az ismeretlen elkövető azonosításához. Jelentkezzen, ha tud róla – és persze már egy megosztás is segíthet!

Emberkereskedelem, kényszermunka, prostitúció – elfogás a vége (videóval)

Emberkereskedelem, kényszermunka, prostitúció – elfogás a vége (videóval)

2023. jan. 18.

Hosszú bűnlajtsrom terheli H. Róbert és társai számláját – a csapat több nőt is prostitúcióra kényszerített, a napokban otthonában ütöttek rajta a rendőrök. Extrém durva történet, szexpartner-keresőre regelő anyukával és súlyos pénzekkel.