Figyelem, nagy a tűzveszély a kánikulában!

Öcaline - 2022. augusztus 3. 11:27

Az elmúlt hetek – sőt, hónapok – csapadékmentes időjárása lényegében folyamatos veszélyhelyzetet okoz: akár egy pillanatnyi figyelmetlenség, egy szikra vagy eldobott csikk is nagy pusztítást okozó tüzekhez vezethet. Több elrettentő példa is figyelmeztet a veszélyre.

Az idei nyáron szinte nem múlt el hét közvetlen környezetünkben sem úgy, hogy ne adjunk hírt jelentős erdőtüzekről.

Elrettentő példák

A közelmúltban több jelentős tűzeset is történt: július 12-én a Papírgyári úton két hektáron égett az erdős terület, és bár a lánglovagok akkor megfékezték a tűz továbbterjedését, másnap még nagyobb erővel, és immár nyolc-tíz hektáron pusztított ugyanott. A város ipari zónája melletti erdős, nehezen megközelíthető terület ráadásul plusz feladatot adott a tűzoltóknak, hangsúlyozta akkor Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó százados, megyei katasztrófavédelmi szóvivő. 
A külső, iparterületi részhez riasztották a tűzoltókat július 24-én is. A képlet hasonló: a lángok villámgyorsan továbbterjedtek a száraz aljnövényzetben, a kezdeti 2-3 hektáros esetből órák alatt nagy kiterjedésű, a szóvivői összegzés szerint 32 hektáros pusztítás lett. A bevetés is több tűzoltót érintett, hiszen a dunaújvárosi egységek mellett a paksi és a sárbogárdi lánglovagokat is a tűzhöz vezényelték.

Korábban kezdődött

Fontos tényező, hogy a mostani veszélyhelyzet korábban, lényegében már a csapadékmentes télen és tavasszal elkezdődött – szomorú, de az idei első tűzgyújtási tilalom március elejére datálódik, míg március 21-én kelt közleményében tartósan vízhiányos időszakot (!) állapított meg a belügyminiszter. Döbbenetes adat, de az akkori híradásokhoz mellékelt statisztika szerint az év első negyedében 230 szabadtéri tűz volt Fejér megyében. 

„A csapadékmentes telet követő száraz tavasz kedvez a szabadtéri tüzek kialakulásának” – írta akkor a szóvivő. Azóta a helyzet még kritikusabbá vált, hiszen az elmúlt hetek szárazsága, illetve a gyakran szeles, helyenként viharos időjárás szintén magában hordozza a tűzveszélyt. 
Minden nap, minden percben, lényegében mindenütt.

Beszédes számok, riasztó adatok

A száraz, csapadékmentes és meleg időjárás miatt többször csapnak fel a lángok a szabadban, és több az aratással összefüggő tűzeset is, írta friss tájékoztatójában lapunk megkeresésére Sáfár Tímea tűzoltó alezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság hivatalvezetője. 
Az általa küldött statisztikai adatok mindennél beszédesebben jelzik a tendenciát. A Dunaújvárosi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság működési területén az elmúlt évek szabadtéri tűzeseteinek száma jelentősen nőtt az elmúlt években: 2015-ben 55 szabadtéri tűzesetet regisztráltak (ebből 19 erdő- és vegetációs területen), 2016-ban e két főszám 28 és 10. 2019-ben akadt egy komoly emelkedés – 114 szabadtéri tűzeset, 60 erdő- és vegetációs területen –, de ez kiugró adatsornak számít, hiszen 2020-ban 63, 2021-ben 87 szabadtéri tüzet tartottak számon.  

A legfrissebb adatsor az igazán elszomorító: július 27-ig a dunaújvárosi lánglovagok illetékességi területén már 79 szabadtéri tűzeset volt, melyből 30 erdő- és vegetációs területen ütött ki. Vagyis a tűzesetek száma már most, alig fél év alatt több, mint az elmúlt esztendők többségében!

Hasznos, fontos tippek tára 

A tavaszi összegzést egy ma is kínzóan aktuális tipptárral egészítette ki Szabó-Bisztricz Anett – ebben többek között arra figyelmeztet, hogy tilos tüzet gyújtani az erdőkben, fásításokban és ezek kétszáz méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A kertben történő égetésnél a tüzet egy pillanatra sem szabad felügyelet nélkül hagyni, ha feltámad a szél, az égetést abba kell hagyni, és mindig gondoskodni kell a tűz megfékezésére szolgáló vízről, valamint szerszámokról. Arra külön is felhívta a figyelmet a szóvivői közlemény, hogy senki ne dobjon el égő cigarettacsikket. 

És persze nem hiányozhat a hasznos tippek tárából a legfontosabb: ha valaki tüzet észlel, a lehető leghamarabb jelezze azt a 112-es segélyhívó számon!

(Archív fotók: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Sziréna

Ittasan balesetezett a Papírgyári úton

Ittasan balesetezett a Papírgyári úton

2022. aug. 06.

Nem véletlenül vezetett figyelmetlenül az előtte haladó kocsinak ütköző jármű vezetője. Személyi sérülés ugyan nem történt a péntek délutáni balesetben, de a vétkes sofőr ittasan ült a volán mögé, értesült a DO.

Kifosztotta áldozatát – másfél órán belül elcsípték

Kifosztotta áldozatát – másfél órán belül elcsípték

2022. aug. 04.

Nagyon gyorsan elkapták a dunaújvárosi rendőrök azt a férfit, aki megütötte áldozatát, majd elvette mobiltelefonját. Kifosztással vádolják, értesült a DO.

Bréking: két motoros ütközött, teljes útzár a 6-os főúton (FRISSÍTVE)

Bréking: két motoros ütközött, teljes útzár a 6-os főúton (FRISSÍTVE)

2022. aug. 04.

Adony térségében történt a baleset még 6 óra előtt, sérültekről egyelőre nem érkezett jelentés. A balesettel érintett szakaszt teljesen elzárták a közlekedők elől. Gyorshír. (FRISSÍTVE)

Magyar kocsi, török csempész, afgán utasok

Magyar kocsi, török csempész, afgán utasok

2022. júl. 29.

Nemzetközi viszonylat a Pentele hídon: török embercsempész szaladt a rendőrök karjaiba, tizenegy afgánt szállított, értesült a DO.

Foglalkoztatása során próbált megszökni egy fogoly

Foglalkoztatása során próbált megszökni egy fogoly

2022. júl. 28.

Nem jött össze a mesterterv, már a telep területén elcsípték, derül ki az esetet taglaló ügyészégi összegzésből.

DSTV: a hőség veszélyei

DSTV: a hőség veszélyei

2022. júl. 28.

A tikkasztó kánikulával és a hőségriasztással foglalkozik a DSTV összeállítása. A nagy meleg egészségvédelmi és baleset-megelőzési tudnivalóiról Farkas-Bozsik Gábor tűzoltó alezredes, a katasztrófavédelem helyettes szóvivője adott tájékoztatást. Hangkép.

Engedély nélkül gurultak el a munkatársuk kocsijával

Engedély nélkül gurultak el a munkatársuk kocsijával

2022. júl. 27.

Minden létezhető szabályt megszegtek: több bűncselekménnyel is vádolják a két férfit, akik előbb unalmukban kocsikáztak egyet, aztán hazahajtottak – Salgótarjánba. (De onnan legalább visszaszóltak, hol a verda.)