Dunaújváros Hetilap

Komoly gyakorlat, éles bevetés a Szalki-szigeten

Öcaline - 2022. augusztus 31. 9:18

Összesen több száz szakember együttműködésével valósul meg az a nemzetközi katasztrófavédelmi terepgyakorlat, amelynek fő helyszíne a Szalki-sziget lesz csütörtöktől. Nagyon komoly bevetés, még mobilkórház is épül!

Nagyszabású nemzetközi együttműködés helyszíne lesz városunk a következő napokban, tájékoztatta a DO-t Orosz Csaba önkormányzati képviselő, a közbiztonsági bizottság elnöke: a Szalki-sziget lesz az egyik helyszíne a Profound Gyakorlat néven futó nemzetközi programnak. Az elnevezés úgynevezett katasztrófa válaszadási terepgyakorlatot takar, amelyet a honlapunkhoz eljutott tájékoztató szerint több helyszínen, a Duna és a Tisza folyók párhuzamos áradásának szimulációjával hajtanak végre a szakemberek.
A Profound Gyakorlat – és az azt támogató projekt – célja a magyarországi, szlovákiai és romániai árvízvédelmi civil szervezetek együttműködésének javítása, a Duna Régió szomszédos országainak bevonásával. Az Európai Unió támogatásának köszönhetően a résztvevő szervezetek lehetőséget kapnak közös képzési és bevetési keretrendszer kidolgozására, az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusával összhangban.

Az elmúlt napokban gyakorlat helyi bevetésein vettek részt a szakemberek három helyszínen: Szilas (Szlovákia), Szatmárnémeti (Románia) és Vásárosnamény (Magyarország) területén voltak bevetések. A teljes körű gyakorlatra szeptember 1-3. között kerül sor Dunaújvárosban: a környezeti katasztrófától az érintett lakosság evakuálásán át egészen a szükséges egészségügyi ellátásig a számos szituációt felvonultató feladatokat úgy alakították ki, hogy az érintett önkéntes tűzoltók és vízimentők szoros együttműködését követeljék, a nemzeti hatóságok és a humanitárius szervezetek bevonásával. 
A gyakorlat során a csapatoknak az árvízi védekezési feladatok mellett többek közt kárfelmérés, vízi- és búvármentés, személykeresés, elsősegélynyújtás és magasabb szintű egészségügyi ellátás, pszichoszociális segítségnyújtás lesz a feladatuk! 
Az eseményen külön polgári védelmi alakulattal vesz részt az EU, a gyakorlatba a magyar közreműködők között a Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Vöröskereszt, a mentők és a HUNOR városi kutató-mentő csoport tagjait találjuk, de szlovák, román, horvát és bosnyák csapatok is részt vesznek az éles bevetésen.

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

2024. máj. 06.

Önkormányzatunk pontosan egy évvel ezelőtt kezdte a CYEB Energiamegoldások Kft.-vel közösen azt a kezdeményezést, amivel szeretett volna segíteni a dunaújvárosiaknak, hogy csökkenthessék a villanyszámláikat. Az ingyenes akció jelenleg is tart, sőt!

Felújítás vár a város legrégebbi óvodájára

Felújítás vár a város legrégebbi óvodájára

2024. máj. 06.

A választókörzetek törvényi felülvizsgálata következtében a Csillagvirág tagóvoda átkerült a 6-os választókörzetbe. Szabó Zsolt, a körzet képviselője ezt követően felkereste az óvodát, hogy a jelen és a közeli jövő feladatait egyeztessék. És már vannak látható változások az óvoda környezetében.

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

2024. máj. 05.

Parádés időben, remek hangulatban tekerték le a hagyományos távot Dunaújvárostól Mezőfalváig, majd vissza a 38. Bringatúra résztvevői szombaton délelőtt.

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

2024. máj. 04.

Sokat hallottunk már róla, volt is néhány állomása, mostantól viszont elérkeztünk oda, hogy minden dunaújvárosi lakos kedvezményes buszbérletet vásárolhat. A dunaújvárosiak többsége 1800 forintért válthat éves bérletet, a nyugdíjasok és a diákok továbbra is 1200 forintért buszozhatnak.

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

2024. máj. 04.

A város első épülete a Május 1. utcában épült 1950-ben, és május 2. az a dátum, amikor elkezdték építeni az első lakóházat. Gyakorlatilag e ház alapjainak lerakásával kezdődött a városépítés. Hetvennégy éve.

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

2024. máj. 03.

A "Közbiztonsági Hónap" programsorozatának fontos állomása volt a felmenő rendszerű elsősegély verseny a Kultik Moziban és környékén. Komoly erőpróba várt az indulókra a közelmúltban rendezett rangos viadalon.

DSTV: jótékonysági sportbál

DSTV: jótékonysági sportbál

2024. máj. 01.

Szerencsére vannak olyan rendezvények a városban amelyek sikerrel újjászülettek a koronavírus-járvány után. Ilyen volt a Vasvári iskola jótékony célú sportbálja múlt pénteken – a remélt bevételek az iskola fejlesztését, s ezzel együtt a gyerekek fejlődését szolgálták. Hangkép.