Dunaújváros Hetilap

Közeleg a népszámlálás – folyamatosan várják a számlálóbiztosok jelentkezését!

Öcaline - 2022. augusztus 30. 16:02

Idén már 16. alkalommal lesz népszámlálás hazánkban, amelynek lebonyolításához számlálóbiztosok jelentkezését várja az önkormányzat, adta hírül a város hivatalos weboldala. Aki szeretne, még jelentkezhet számlálóbiztosnak!

Magyarország népességének nagyságáról, demográfiai jellemzőiről, egészségi állapotáról, foglalkoztatottságáról, élet- és lakáskörülményeiről is pontos képet ad a népszámlálás, ezért is fontos, hogy a lakosság időben megfelelő tájékoztatást kapjon a cenzus legfontosabb tudnivalóiról.

Kötelező körök – három lehetőséggel

A népszámlálás során összegyűlő információk szükségesek a mindannyiunk életét befolyásoló társadalmi, gazdasági döntések előkészítéséhez, a helyi fejlesztések tervezéséhez és a tudományos kutatásokhoz – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal oldalán.

A népszámlálási törvény szerint az adatszolgáltatás – az egészségi állapotra, a fogyatékosságra, a vallásra, az anyanyelvre és a nemzetiségre vonatkozó adatkörök kivételével – kötelező.

A lakosok három módon teljesíthetik adatszolgáltatási kötelezettségüket:

Interneten

Az első időszakban kizárólag az online önkitöltési módra lesz lehetőség.
Az online kérdőíveket az adatgyűjtő rendszer október 16. éjfélig fogadja.

Személyesen

Azokat a háztartásokat, amelyek nem élnek az online kitöltés lehetőségével, számlálóbiztosok keresik fel október 17. és november 20. között.
A számlálóbiztosok tabletek segítségével rögzítik a válaszokat.

Pótösszeírás során

Amennyiben az adatszolgáltató az előző két lehetőség közül egyikkel sem él, pótösszeírás során, a polgármesteri hivatalban jelentkezve, november 21. és november 28. megválaszolhatja a kérdéseket.

Felhívás a számlálóbiztosok jelentkezésére

Dunaújváros Polgármesteri Hivatala számlálóbiztosok jelentkezését várja a 2022. október-november hónapokban lebonyolítandó országos népszámlálásban való közreműködésre.

A népszámlálás terepen történő adatgyűjtési tevékenységét a számlálóbiztosok látják el.

A számlálóbiztosnak a terepmunka során kb. 200 címen kell címellenőrzést végeznie, és kb.130–150 címen kérdőívet kitöltenie.

Számlálóbiztosnak az a nagykorú, cselekvőképes személy jelentkezhet, aki
– legalább középfokú végzettséggel,
– mobiltelefonnal és e-mail címmel,
– magabiztos számítógépes ismeretekkel,
– jó fellépéssel és beszédkészséggel,
– jó helyismerettel és tájékozódási készséggel,
– az otthoni felkészüléshez saját eszközzel és internet eléréssel rendelkezik.
A számlálóbiztosnak jelentkezőknek megbízásuk előtt, e-learning rendszerben történő egyéni felkészülést követően vizsgát kell tenniük. A sikeres vizsga letétele után kerülhet sor a megbízási szerződés megkötésére!

A számlálóbiztos munkadíja a 362/2020. (VII.23.) Korm. rendelet3. számú melléklete alapján:

Kapcsolatfelvétel, címellenőrzés, aktualizálás: 350 Ft/cím
Lakás, lakott üdülő, lakott egyéb lakóegység, intézet: 380 Ft/összeírás körébe tartozó cím
Összeírt személy: 730 Ft/ összeírt személy
Egyéb szervezés: 920 Ft/cím
Felkészülési és kapcsolattartási díj: 25.000 Ft
 
Amennyiben számlálóbiztosnak szeretne jelentkezni és a feltételeknek is megfelel, kérik, hogy a Polgármesteri Hivatal portáján (Városház tér 1.) elérhető jelentkezési lapot kitöltve, aláírva, a portán megtalálható gyűjtődobozba helyezze el. Figyelem, fontos: a korábban említett határnap helyett folyamatosan várják a jelentkezéseket!

Ha kérdése van a számlálóbiztosi jelentkezéssel kapcsolatban, azt felteheti a nepszamlalas2021@dunaujvaros.hu e-mail címen, vagy a 06 25 544-283 telefonszámon. 

(Forrás és illusztráció: dunaujvaros.hu)
 

A rovat további hírei: Közélet

A térség vezetőivel egyeztet a Dunaferr ügyéről Pintér Tamás

A térség vezetőivel egyeztet a Dunaferr ügyéről Pintér Tamás

2022. dec. 01.

A környékbeli települések vezetőit, országgyűlési képviselőit hívja egyeztető megbeszélésre Pintér Tamás polgármester. A téma a Dunaferr helyzete, hiszen a vasmű működése nem csak dunaújvárosiakat érintő kérdés, legalább annyira érinti a városunk vonzáskörzetét is. A tervezett megbeszélést sajtótájékoztatón jelentette be a polgármester.

DSTV: rezsifórumot rendezett a Párbeszéd

DSTV: rezsifórumot rendezett a Párbeszéd

2022. dec. 01.

A téli időszak átvészelése volt a témája a Városháza dísztermében tartott eseménynek, derül ki a DSTV összegzéséből. A fórumon elhangzott: a cél a lakossági terhek csökkentése, a kapcsolódó környezetbarát, energiahatékony beruházások és fejlesztések támogatása. Hangkép.
 

Igazgatási szünet lesz a Városházán

Igazgatási szünet lesz a Városházán

2022. nov. 30.

A város hivatalos honlapján jelent meg összegzés a december 22-én kezdődő, és egészen január 8-ig tartó pauzáról. Ügyfélfogadás nem lesz, csak az Anyakönyvi Hivatal üzemel, ügyeleti rendben.

Közösségi lombgyűjtésre invitálják a városlakókat

Közösségi lombgyűjtésre invitálják a városlakókat

2022. nov. 29.

Az őszi-téli időszak bár szép, megannyi munkával is felelősséggel jár. Szemmel látható, hogy megannyi lehullott falevéltől kell megszabadítani az utcákat – ebben kéri a városlakók közreműködését az önkormányzat. Felhívás.

DSTV: ünnepelt a Dunaferr Repülőklub

DSTV: ünnepelt a Dunaferr Repülőklub

2022. nov. 29.

A létesítmény fennállásának 70 éves évfordulóját ünnepelte a Dunaújvárosi Repülőtér, derül ki a DSTV összegzéséből. A jeles jubileumra szervezett ünnepséget a Dunaferr Repülőklub a napokban. Hangkép.

Rekordnapi adomány a Máltai Játszótérnek a Duna Plazmától

Rekordnapi adomány a Máltai Játszótérnek a Duna Plazmától

2022. nov. 28.

Nemes gesztus és kitűnően hasznosuló adomány: a Duna Plazma centruma Halloween tematikára rendezett extra napja nyomán fordíthatott több mint 200 ezer forintos támogatást eszközfejlesztésre a Máltai Játszótér!

A második évében is bizonyított az új rendszerű lomtalanítás

A második évében is bizonyított az új rendszerű lomtalanítás

2022. nov. 28.

Dunaújvárosban 2021-ben startolt az új rendszerű lomtalanítás. Akkor a "Rajta, Újváros!" Egyesület képviselői egy teljesen új koncepciót dolgoztak ki a lomok gyűjtésére, amely kisebb-nagyobb módosításokkal, de idén is bizonyított.