Kutya melegben is ügyeljünk kedvenceinkre!

doszerk - 2022. augusztus 10. 16:22

Az elmúlt hetekben tapasztalható kánikula nemcsak az emberi szervezetet viseli meg, kedvenceinknek is számos kellemetlenséget okozhat. Mi több, egészségkárosodást is, hiszen az ebek is könnyen kaphatnak például hőgutát.

Nemcsak saját szervezetünk egészségére, hanem állataink gondozására is fokozottabban kell figyelnünk a nyári melegben, hogy négylábú kedvencünk biztonságosan átvészelje a nyarat.
A nyári időszakban a nagy melegben sokszor tapasztalhatunk kisállatunkon étvágytalanságot, fokozott lihegést vagy akár levertséget. Fontos komolyan vennünk ezeket a tüneteket, mert kutyusunk könnyen túlhevülhet egy-egy séta alkalmával.
Az alábbi tippekkel elkerülhetjük, hogy ebünknek ne legyen rémálom a nyár.
– Ne tegyük ki tűző napnak!
Soha ne hagyjuk a tűző napon a kutyákat, ugyanis hőt leadni lihegéssel, az orrszarun és a talpszarun tudnak. Éppen ezért veszélyesen és hamar megemelkedhet a testhőmérsékletük. Gondoskodjunk róla, hogy legyen egy árnyékos, viszonylag hűvös helye. 

– Fontos a hűs víz és környezet
Nyáron a kutyák számára a legfontosabb a friss ivóvíz és a kutya testének hűtése. Naponta többször cseréljük és pótoljuk tálkájában a vizet, valamint hűtsük a közvetlen környezetét. 
– Hűvösben sétáljunk 
A sétáltatás ne a legnagyobb melegben történjen, mindig vigyünk magunkkal vizet. Ne hagyjuk egy percre sem felügyelet nélkül a kutyát.  Próbáljuk továbbá árnyékos helyen sétáltatni és kerüljük a forró aszfaltot, hiszen a kutya tappancsa könnye megéghet.

Varga Richárd
(A képek illusztrációk)

A rovat további hírei: Mozaik

Mozgalmas nyitány után napsütéses, szép napok

Mozgalmas nyitány után napsütéses, szép napok

2022. okt. 03.

Megkésve bár, de csak beköszön az indián nyár időszaka a DO meteorológiai szakértőjének friss előrejelzése szerint. A hűvöskés reggelek után nap közben már 20 fok feletti értékeket mérhetünk, kellemes napsütéssel.

DSTV: ízélmények az egyetemen

DSTV: ízélmények az egyetemen

2022. okt. 02.

Izgalmas kihívásról tudósít a DSTV összeállítása. Az egyetem hallgatói önkormányzata rendezte sportnap berkein belül mérettek meg a hallgatók a napokban – s szép hagyományokat folytatva főzőverseny keretében. Hangkép.
 

DSTV: mozgás, játék, közösség a Móricz-pikniken (galériával)

DSTV: mozgás, játék, közösség a Móricz-pikniken (galériával)

2022. okt. 01.

Színes forgataggal tért vissza az elmúlt években elmaradt Móricz-piknik, derül ki a DSTV összegzéséből. Az iskola udvarán rendezett közösségi program ezúttal is nagy siker volt mind a nebulók, mind a szülők körében. Hangkép és galéria itt!

DSTV: újra Dunai Kincses Kert a Szalki-szigeten

DSTV: újra Dunai Kincses Kert a Szalki-szigeten

2022. szep. 29.

Közismert és közkedvelt forgatagról tudósít a DSTV összeállítása. A nyári szünet után újra a Szalki-sziget adott otthont a Dunai Kincses Kert helyi termelői piac és kézműves vásár kavalkádjának – a szokott színvonalon és sikerrel. Hangkép.

Lételemed a változás?

Lételemed a változás?

2022. szep. 26.

Vannak emberek, akik imádják az állandóságot, akiknek a kiszámíthatóság a fontos. Akik akkor érzik jól magukat, amikor minden a megszokott mederben halad. (X)

Felhős, változékony, csapadékos időszak következik

Felhős, változékony, csapadékos időszak következik

2022. szep. 26.

Egymást érik a frontok a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint. A hét közepén lehet egy kis szünet, de a végére megint bőven kapunk az égi áldásból.

Lehet divatos és egyben biztonságos egy munkaruházat?

Lehet divatos és egyben biztonságos egy munkaruházat?

2022. szep. 25.

A munkavédelmi ruházat viselése számtalan munkakörben nemcsak törvényi előírás miatt szükséges, hanem valóban életünket, egészségünket védi. (X)