Szénmonoxid-mérgezés történt egy városi társasházban

Öcaline - 2022. augusztus 10. 10:20

Rosszul érezte magát egy dunaújvárosi társasház egyik lakója kedden délután, ezért kórházba került, ahol enyhe szén-monoxid-mérgezést állapítottak meg nála. Nyáron is veszélyes!

A mérgezés részleteiről Szabó-Bisztricz Anett megyei katasztrófavédelmi szóvivője adott tájékoztatást. 

A vízmelegítő okozta a mérgezést

Mint összegzéséből kiderül, a dunaújvárosi hivatásos tűzoltók a lakó kórházba szállítását követően méréseket végeztek a lakásban, ahol kimutatták a mérgező gázt. A vizsgálat szerint a fürdőszobában egy nyílt égésterű vízmelegítő működése közben keletkezett a szén-monoxid. Az eset kapcsán a katasztrófavédelem értesítette a gázszolgáltatót.
A szóvivő a történetekkel összefüggésben megjegyezte, sokan – tévesen – a fűtési szezonnal hozzák összefüggésbe a szén-monoxid-mérgezést, holott ennek veszélye egész évben fenyeget:
– Nemcsak a fűtés során, hanem a nyílt égésterű vízmelegítők működésekor is keletkezhet szén-monoxid, márpedig meleg vizet egész évben használunk. Minden olyan vízmelegítő veszélyforrást jelent, amelyik nyílt lánggal működik, és nem biztosított környezetében a megfelelő levegő-utánpótlás.

Kis koncentrációban is halálos!

Szabó-Bisztricz Anett arra is felhívta a figyelmet, hogy sokan lecserélték a régi fa nyílászárókat és jól szigetelő műanyag ablakokat, ajtókat szereltek be. Gyakori, hogy átépítésnél megszüntetik a konyhai, fürdőszobai szellőzőnyílásokat, szellőzőrácsokat. Ha jól szigetelnek az ajtók és ablakok, nincsenek légbevezetők, a nyílt lánggal működő vízmelegítő működés közben elhasználja a szoba levegőjét. Ha nincs szellőzés, szén-monoxid fejlődik. Ez a gáz pillanatok alatt létrejön – és már nagyon kis koncentrációban is halálos lehet.

A szén-monoxid kialakulását minden olyan épületgépészeti megoldás elősegítheti, amely megváltoztatja az otthonunkban a levegő áramlását. Ilyen lehet a páraelszívó, vagy a mobil klíma.  

Tehetünk, tegyünk is a megelőzésért

A szóvivői összegzés ismételten felhívta a figyelmet a megelőzés fontosságára: ennek érdekében az új ablakokba érdemes légbevezetőt szereltetni – nem elegendő, ha néha kiszellőztetünk –, a legbiztosabb megoldást az állandó és automatikus légbevezetés jelenti. 
Fontos, hogy a nyílt lánggal működő vízmelegítőt évente egyszer ellenőriztessük szakemberrel. Átalakításnál ne szüntessük meg a fürdőszobai szellőzőnyílásokat. És a legfontosabb: ha bármilyen épületgépészeti berendezésünk nyílt lánggal működik, vegyünk otthonra egy szén-monoxid-érzékelőt. 

A katasztrófavédelem weboldalán elérhető az érzékelők pozitív és negatív listája – itt  aközvetlen cím, mutatom máris!

Szénmonoxid-érzékelők (katt) >>

A legfontosabb tanulság mégis az, hogy nyáron is figyelni kell – a néma gyilkos nem ismer évszakokat, bármikor ölhet!

(A kép illusztráció)
 

A rovat további hírei: Sziréna

Közel félezer segélyhívás vihar miatt a vármegyében

Közel félezer segélyhívás vihar miatt a vármegyében

2023. feb. 06.

Döbbenetes számokkal szolgált a katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője. A fakidőlés és az épületkár volt leggyakoribb bajság, de még személyi sérülést is okozott a szélvihar. Még ma is futottak be vészjelzések, értesült a DO.

Négy helyen körözték – a városban csípték el

Négy helyen körözték – a városban csípték el

2023. feb. 06.

Garázdaság, szabálysértési elzárás, lopás – nem tétlenkedett az elmúlt időszakban az a nő, aki városunkban fogtak el a rendőrök vasárnap délután. Őrizetbe vették, értesült a DO.

Szirénapróba: újra morgatnak hétfőn délelőtt

Szirénapróba: újra morgatnak hétfőn délelőtt

2023. feb. 05.

A szokásos menetrendhez híven városunk mellett Ercsiben, Szabadegyházán és Ráckeresztúron, valamint Paks harminc kilométeres körzetében lesz hallható szirénapróba hétfőn – mifelénk ezúttal is 11 órától morgatnak.

Meteo extra: piros riasztás a nagy szél miatt (FRISSÍTVE!)

Meteo extra: piros riasztás a nagy szél miatt (FRISSÍTVE!)

2023. feb. 04.

Akár óránkénti 100-110 kilométeres lökések is lehetnek, írja friss előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat. A katasztrófavédelmi igazgatóság VÉSZ-rendszere is riasztott, és megjelent a katasztrófavédelmi szóvivő figyelmeztető közleménye is! (FRISSÍTVE!)

Dunaújvárosi autós balesetezett Fehérvárnál

Dunaújvárosi autós balesetezett Fehérvárnál

2023. feb. 03.

Egy rosszul kivitelezett kanyarodás vezetett az ütközéshez csütörtökön korán reggel – a vétlen kocsiban négyen szenvedtek sérülést, értesült a DO.

Elzárás a vége az eltiltás ellenére vezető férfi sokadik bukójának

Elzárás a vége az eltiltás ellenére vezető férfi sokadik bukójának

2023. feb. 03.

Gyorsított eljárásban állították bíróság elé a notórius szabályszegőt – 80 napot kapott, valamint 2,5 évig már megint nem vezethet. Nagy kérdés, kibírja-e, az eddigi mutatványai alapján erre pici az esély.

Autós üldözés és futóverseny után csípték el

Autós üldözés és futóverseny után csípték el

2023. feb. 02.

A rendőrök eljárást kezdeményeztek a jogsértő sofőrrel szemben – mint kiderült, nem is egy oka volt a pucolásra, amikor a rendőrök meg akarták állítani az Aranyvölgyi úton. Őrizetbe vették, értesült a DO.