A mopsz egy elbűvölő mókamester

doszerk - 2022. szeptember 20. 14:59

A mopszot vidám természete, és külső jellegzetességei teszik annyira közkedveltté. Ki tudna ellenállni egy ilyen ráncos arcú, rövid orrú teremtésnek? (X)

Bohókás, mindig barátságos, így szinte azonnal belopja magát az emberek szívébe. A külső jegyei és jelleme miatt sokan tartják a “kutyavilág bohócának”, ez nagyrészt fedi is a valóságot, hiszen rendkívül játékos. Rövid kis lábacskái ellenére nagyon mozgékony. Ügyességi játékokban is remekül helytáll. 

Játékos és ragaszkodó kedvenc

A Grandopet.hu mopsz fajtaleírásából mindent megtudhatsz erről az intelligens, szeretnivaló kutyafajtáról! Ismerd meg jobban a mindig jókedvű, magas érzelmi intelligenciával rendelkező kutyust!

Érdeklődő, nyitott, ezáltal még jobban érzi magát más állatok társaságában, és az emberekkel is remekül kijön. Időnként igényli a nyugalmat, ettől függetlenül nem kifejezetten öleb típus. Aktív, tevékeny kutyus, aki azért a pihenést sem veti meg. 

Ragaszkodó természetű, hajlamos követni a gazdáját a lakás minden zugába. Szeret mindig a közelében lenni. Olykor kicsit önfejű és makacs, de az agresszió távol áll tőle. A gyerekek közkedvelt játszópajtása, aki mindig vevő egy újabb bolondozásra. 

Keveset ugat, nem tartozik a kedvelt elfoglaltságai közé, így ez is hozzájárul kis termete mellett, hogy egyre többen választják lakásban tartott kedvencként. 

Szeretetteljes környezetben, következetes nevelés mellett tökéletes házi kedvenc. 

A mopsz külső jellegzetességei 

Kistestű, tömzsi kutyus, a súlya körülbelül 6,3-8,1 kg közötti. Ismérvei a nagyobb méretű orrlyuka, fekete orra és kerek feje, mely a kicsi testéhez képest nagynak tűnik. Farka szintén jellegzetes, a hátára kunkorodó. Tekintete barátságos, gyakran aggódó kifejezést mutat. Gyakori az ezüst színű, arcán fekete jegyekkel borítva. Kelendő még a sárga, barack, fekete és fehér színű is. 

Bundája durva tapintású, sűrű kefélés javasolt, főleg vedléskor. A szemek és fülek egészségére, tisztán tartására kellő figyelmet kell fordítani. A fején és a hátán lévő ráncokat is komolyan kell venni, elhanyagolva akár ekcéma is kialakulhat. Szeret enni, ezért különösen ügyeljünk a megfelelő mennyiségű adagokra, illetve fontos, hogy evés után nem szabad azonnal mozognia, a nyugalmas emésztés segíthet mérsékelni a gyomorproblémákat. 

Kinek ajánlott a mopsz? 

Egy kedves, kiegyensúlyozott kutyus, aki bárkivel kijön, gyerekekkel, más állatokkal is. A gyerekek számára csodálatos barát lehet, természetesen megfelelő nevelés mellett. Ideális mindazoknak, akik lakásban szeretnének kutyust. Ennek ellenére mozgékony, tehát a napi testmozgásáról gondoskodni kell, emellett mentálisan is igényli a tréninget. 

Nagyszerű családi kutya, ugyanakkor egyedülállóknak is tökéletes társa lehet. Bohókás, vidám természete révén különlegesebbé teszi a mindennapokat. 

Ragaszkodó, hűséges kedvenc, aki bőven meghálálja a sok szeretetet és törődést.

A rovat további hírei: Mozaik

Mozgalmas nyitány után napsütéses, szép napok

Mozgalmas nyitány után napsütéses, szép napok

2022. okt. 03.

Megkésve bár, de csak beköszön az indián nyár időszaka a DO meteorológiai szakértőjének friss előrejelzése szerint. A hűvöskés reggelek után nap közben már 20 fok feletti értékeket mérhetünk, kellemes napsütéssel.

DSTV: ízélmények az egyetemen

DSTV: ízélmények az egyetemen

2022. okt. 02.

Izgalmas kihívásról tudósít a DSTV összeállítása. Az egyetem hallgatói önkormányzata rendezte sportnap berkein belül mérettek meg a hallgatók a napokban – s szép hagyományokat folytatva főzőverseny keretében. Hangkép.
 

DSTV: mozgás, játék, közösség a Móricz-pikniken (galériával)

DSTV: mozgás, játék, közösség a Móricz-pikniken (galériával)

2022. okt. 01.

Színes forgataggal tért vissza az elmúlt években elmaradt Móricz-piknik, derül ki a DSTV összegzéséből. Az iskola udvarán rendezett közösségi program ezúttal is nagy siker volt mind a nebulók, mind a szülők körében. Hangkép és galéria itt!

DSTV: újra Dunai Kincses Kert a Szalki-szigeten

DSTV: újra Dunai Kincses Kert a Szalki-szigeten

2022. szep. 29.

Közismert és közkedvelt forgatagról tudósít a DSTV összeállítása. A nyári szünet után újra a Szalki-sziget adott otthont a Dunai Kincses Kert helyi termelői piac és kézműves vásár kavalkádjának – a szokott színvonalon és sikerrel. Hangkép.

Lételemed a változás?

Lételemed a változás?

2022. szep. 26.

Vannak emberek, akik imádják az állandóságot, akiknek a kiszámíthatóság a fontos. Akik akkor érzik jól magukat, amikor minden a megszokott mederben halad. (X)

Felhős, változékony, csapadékos időszak következik

Felhős, változékony, csapadékos időszak következik

2022. szep. 26.

Egymást érik a frontok a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint. A hét közepén lehet egy kis szünet, de a végére megint bőven kapunk az égi áldásból.

Lehet divatos és egyben biztonságos egy munkaruházat?

Lehet divatos és egyben biztonságos egy munkaruházat?

2022. szep. 25.

A munkavédelmi ruházat viselése számtalan munkakörben nemcsak törvényi előírás miatt szükséges, hanem valóban életünket, egészségünket védi. (X)