Árvízvédelmi szituációkat gyakoroltak a Szalki-szigeten

Fábos Zsolt - 2022. szeptember 9. 11:07

Nagyszabású nemzetközi együttműködés helyszíne volt Dunaújváros szeptember első napjaiban, sőt, a Pentele Önkéntes Tűzoltó Egyesület jóvoltából a rendezvény házigazdái is voltunk egyben. 

A Profound Gyakorlat nevű programsorozat katasztrófa válaszadási terepgyakorlat volt, melyet több helyszínen, a Duna és a Tisza folyók párhuzamos áradásának szimulációjával hajtottak végre a szakemberek. A gyakorlat és az azt támogató projekt célja a magyarországi, szlovákiai és romániai árvízvédelmi civil szervezetek együttműködésének javítása, a Duna Régió szomszédos országainak bevonásával. Az Európai Unió támogatásának köszönhetően a résztvevő szervezetek lehetőséget kaptak közös képzési és bevetési keretrendszer kidolgozására, az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusával összhangban.

Komoly együttműködés, éles bevetés

A három országban párhuzamosan zajló eseményre a projektben résztvevő magyar, román és szlovák önkéntes mentőszervezetek mellett a Duna régió 6 országából, közel 400 beavatkozó érkezett. A gyakorlat még augusztus 30-31-én kezdődött helyi gyakorlatelemekkel Szlovákiában, majd Romániában és magyarországi helyszíneken. A teljes körű gyakorlatra szeptember 1-3. között került sor Dunaújvárosban. A számos szituációt – környezeti katasztrófa, érintett lakosság evakuálása, egészségügyi ellátás - felvonultató feladatok úgy kerültek kialakításra, hogy az érintett önkéntes tűzoltók és vízimentők szoros együttműködését követeljék, a nemzeti hatóságok és a humanitárius szervezetek bevonásával. A gyakorlat során a csapatoknak az árvízi védekezési feladatok mellett többek közt kárfelmérés, vízi-és búvár mentés, személykeresés, elsősegélynyújtás és magasabb szintű egészségügyi ellátás, pszichoszociális segítségnyújtás volt a feladatuk, akik szoros együttműködésben dolgoztak a katasztrófa válaszadásban érintett helyi hatóságok képviselőivel.
Az eseményen külön polgári védelmi alakulattal vesz részt az EU, a gyakorlatba a magyar közreműködők között a Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Vöröskereszt, a mentők és a HUNOR városi kutató-mentő csoport tagjai is ott voltak, de szlovák, román, horvát és bosnyák csapatok is részt vettek az éles bevetésen.

Segítségnyújtás, szó szerint határtalanul

A gyakorlat alapszituációját egy, a Dunán és Tiszán párhuzamosan zajló áradás adta, melyet a Kárpátokban bekövetkezett súlyos téli havazás, majd az ezt követő heves tavaszi esőzés okozott. A több napos gyakorlat elemei élethűen szimulálták a nagy kiterjedésű árvíz esetén felmerülő veszélyhelyzetek összetettségét. A gyakorlat során bekövetkező események forgatókönyve a korábbi árvízi tapasztalatokon alapult. A gyakorlat célja a helyi segítségnyújtók felkészítése a jövőbeli veszélyek kezelésére és a határokon átnyúló együttműködésre. Az élethű helyzetek kialakítását a bajba került lakosságot megszemélyesítő félszáz imitátor és szerepjátékos segítette. A számos különböző eseményt - vízi- és műszaki mentés, környezeti veszélyhelyzet elhárítása, érintett lakosság evakuálása, egészségügyi ellátás - felvonultató feladatok úgy kerültek kialakításra, hogy a mentésben résztvevő különböző csapatok szoros együttműködését igényeljék.

A rendezvény megnyitóján jelen volt és a város nevében köszöntötte is a résztvevőket Mezei Zsolt általános hatáskörű alpolgármester is. Mezei Zsolt szerint a Duna partján élve még inkább fontos, hogy felkészültek legyünk bármilyen rendkívüli eseményre:
– Az elmúlt évek tapasztalatait figyelembe véve egyre inkább látszik, hogy rendkívüli időjárási körülmények között kell élnünk. Nem is tehetünk mást, mint minden lehetőséget megragadva felkészülünk és megfelelő válaszokat igyekszünk adni a rendkívüli helyzetekre. Lehet látni, hogy az idei aszályos nyár is milyen károkat okozott, ugyanakkor a hirtelen lezúduló esőzések óriási villámáradásokat képesek produkálni. De itt a Duna partján senkinek nem kell elmesélni, hogy mire képes ez a folyó, ha megárad. Tehát a város nevében is mondhatom, hogy tisztelettel üdvözöljük a résztvevőket, jó munkát kívánunk és elismerés mindenkinek az itt tanúsított elhivatottságukért! A másik, amiért örülök ennek a rendezvénynek, hogy Dunaújváros méltó helyszínnel tudja kivenni részét a programból. Ismét egy bizonyíték, hogy a Szalki-sziget felújítása szükséges volt. Lám, nem csak koncertekre és nagyrendezvényekre, vagy csak egyszerű családi kikapcsolódás helyszínére lehet hasznos ez a terület, hanem nemzetközi szintű rendezvényeket is tudunk tartani. 

"... együtt, egymást segítve megoldani a feladatokat"

Orosz Csaba, a Pentele Önkéntes tűzoltó Egyesület elnökeként házigazdaként és rendezőként is jelen volt a rendezvényen, aki szerint remek házigazdái voltunk a gyakorlatnak:
– A gyakorlat előkészítése során sikerült több mint húsz olyan pályát építeni, melyek kihívások elé állították a beavatkozó csapatokat. Elmondhatom, hogy valódi sikerélmény volt a feladatok teljesítése és sokszor csak összefogással lehetett sikert elérni, áthidalva a nyelvi, képzettségi műszaki színvonalbeli különbségeket. Szeretném azt is elmondani, hogy ez a gyakorlat pontosan erről szólt, az együttműködésről, hogy a résztvevők hogyan tudják együtt, egymást segítve megoldani a feladatokat. Örömmel jelenthetem, hogy Dunaújváros remekül vizsgázott és városunk nagyszerű helyszíne volt a gyakorlatnak. Ha megengedik itt is szeretném megköszönni mindenkinek, aki segítette ezt a munkát. Külön köszönet a cégeknek, akik segítették, hogy egy profi gyakorlatot szervezzünk és a nemzetközi csapatok jó hírünket vigyék a világba. Támogatóink voltak és köszönet nekik: Dunaújváros Önkormányzata, a DVG.ZRT., az ISD DUNAFERR Kikötő Kft, az ISD POWER Kft, a Kavics-Ker Kft, a Laktanya fa-ker kft, a MÉHecske Kft, a Vigadó étterem és a Pálhalma O.B.V. Intézet.

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Sziréna

Megkárosította a szolgáltatót – vádemelés a vége

Megkárosította a szolgáltatót – vádemelés a vége

2024. már. 23.

Több hónap alatt összesen 730 ezer forinttal károsította meg az egyik távközlési szolgáltató céget az a férfi, aki ellen csalás miatt emeltek vádat a napokban. Adathalászattal kezdődött, értesült a DO.

Eltűnés miatt keresik Piroskát – jelentkezzen, ha tud róla!

Eltűnés miatt keresik Piroskát – jelentkezzen, ha tud róla!

2024. már. 19.

A 17 éves fiatal még február második felében tűnt el, a dunaújvárosi rendőrök keresik. Felhívás a hajtás után – most is segíthet egy megosztás!

Eltiltás hatálya alatt pattant a lopott motorra

Eltiltás hatálya alatt pattant a lopott motorra

2024. már. 13.

Nem ismert akadályt, egy kiadós ünnepi motorozásért még azt is vállalta, hogy mástól elvett motorral, járművezetéstől eltiltás hatálya alatt pattanjon nyeregbe az a férfi, akivel szemben most vádat emeltek. Benny Hill jelenthet.

Szabadtéri tüzekhez riasztják a lánglovagokat

Szabadtéri tüzekhez riasztják a lánglovagokat

2024. már. 05.

A tavaszias időjárás és a kerti munkák megkezdése miatt megemelkedett a szabadtéri tüzek száma. Idén már csaknem nyolcvan ilyen esethez riasztották a tűzoltókat Fejér vármegyében.

Súlyos baleset a vasműben, mentőhelikopteres bevetéssel

Súlyos baleset a vasműben, mentőhelikopteres bevetéssel

2024. már. 04.

Nem hivatalos információink szerint 5 métert zuhant egy munkás az erőmű gyáregységben történt baleset során ma délelőtt, létesítményi tűzoltók szabadították ki, mentőhelikopter szállította Fehérvárra. Anyagunk frissül!

Szirénapróba: hétfőn hangos üzemmel riasztanak

Szirénapróba: hétfőn hangos üzemmel riasztanak

2024. már. 03.

A tavaszi teljes körű szirénapróba vár ránk hétfőn délelőtt. Lakossági teendő nincs, de senki ne ijedjen meg a katasztrófariadó üvöltő jelzésétől!

Eltűnés miatt keresik Farkas Tibort (FRISSÍTVE)

Eltűnés miatt keresik Farkas Tibort (FRISSÍTVE)

2024. már. 02.

A dunaújvárosi rendőrök kérik a lakosság segítségét a 45 éves férfi eltűnése ügyében. Múlt szerdán látták utoljára, jelentkezzen, ha tud róla – és persze egy megosztás is segíthet! (FRISSÍTVE)