Dunaújváros Hetilap

Gyász: elhunyt Bráda Tibor festőművész, a főtemplom ólomüveg ablakainak készítője

Öcaline - 2022. szeptember 20. 10:02

Életének 81. évében rövid, súlyos betegség után elhunyt Bráda Tibor Munkácsy Mihály-díjas festőművész – a gyászhírt  felesége, Deák Ilona tudatta az MTI-vel. Emléke az ólomüveg-csodákba zárva él tovább!

Bráda Tibor neve a Krisztus Király Főtemplom csodás ólomüveg ablakai révén kapcsolódik városunk egyházi és művészeti életéhez. A magyar szentek és biblikus motívumok mellett a településtörténet elemei is feltűnnek a kompozícióban, amely így a Bráda-életmű utolsó nagy műveként – kvázi az életmű betetőzéseként – is értelmezhető.
Bráda Tibor Karcagon született 1941-ben. A Magyar Képzőművészeti Főiskolán 1967-ben Pap Gyula, Sarkantyu Simon és Szentiványi Lajos tanítványaként kapott diplomát, már ugyanebben az évben oktatni is kezdett az intézményben, idézi fel az MTI összegzése.
1969-71-ben Derkovits-ösztöndíjasként Szentiványi Lajos tanársegédje, majd a szobrászok alakrajz tanára volt. 1971-től a Képzőművészeti Főiskola tanársegédje, majd adjunktusa volt, 1987-ben docens lett. Tanítványai voltak többek között Bihari Sándor, Karsai Ildikó, Morvai László, Nagy Andrea, Simon János, Szilva József. A dunapART alkotóközösség művészeti vezetője. 
Mindezek mellett természetesen 1967-től kiállító művész is – figurális képeit határozott színkezelés, a színek finom összhangja jellemzi. Korai, sötétebb tónusú festmények után az 1970-es évek második felében gazdag koloritú, oldott festésű, kontrasztos színkompozíciókat alkotott. Az 1980-as évek közepére színvilága a pasztellszínek felé tolódott, az 1990-es években nagy formátumú festményeket készített.

Bráda Tibor festői munkásságán belül külön tétel az egyházi vonatkozású alkotások köre – az alkotó a magyar szakrális képzőművészet meghatározó alakja, a Festészet napja programsorozat megalapítója. Főbb művei közé tartozik a Budai Gyermekkórház Neurózis Osztályán található ólomüveg-ablak (1968), a mátészalkai színház kazettás famennyezete (1988), a canberrai magyar nagykövetség fogadótermének kazettás famennyezete (1989). E körben születtek a Krisztus Király Főtemplom ólomüveg-ablakai is.
Munkásságát 1984-ben Munkácsy Mihály-díjjal, 1990-ben a nápolyi Italia 2000 festészeti verseny 3. díjával, 2008-ban Pege Aladár-emlékdíjjal ismerték el. 2002-ben a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült, 2021-ben Pro Cultura Christiana-díjat kapott.

A DO a dunaújvárosi üvegablakok püspöki áldása során készült összeállítással búcsúzik a formátumos művésztől; az összeállításban szerepelnek a Bráda Tiborral készült interjú részletei is. A Munkácsi-díjas művész búcsúztatása október 11-én lesz e a Farkasréti temetőben – nyugodjon békében, emléke az üvegablak-csodákba zárva él!

 (Címlap- és nyitókép: DO-archív; belső oldali archív fotó: Magyar Kurír)
 

A rovat további hírei: Közélet

Felsőoktatásban tanulsz? Felvételizel? Jelentkezz az önkormányzat támogatására!

Felsőoktatásban tanulsz? Felvételizel? Jelentkezz az önkormányzat támogatására!

2022. okt. 04.

Két típusú ösztöndíjra pályázhatnak a felsőoktatásban tanuló, vagy felvételi előtt álló diákok a Bursa Hungarica Ösztöndíjrendszer részeként, adta hírül a város hivatalos oldala. 

"Gyermekeink jövője a tét!" – szolidaritási kiállás az oktatásért szerdán

"Gyermekeink jövője a tét!" – szolidaritási kiállás az oktatásért szerdán

2022. okt. 04.

Az oktatás világnapján szerveznek szolidaritási kiállást az oktatásért városunkban: mindenkit, szülőket, nagyszülőket is várnak a Dr. Molnár László Emlékparkba szerdán délután. Legyetek, legyenek, legyünk sokan!

Elkezdték a köztéri fasorok növényvédelmi munkáit

Elkezdték a köztéri fasorok növényvédelmi munkáit

2022. okt. 04.

A város útjai mellett tegnap, az esti órákban kezdték az őszi növényvédelmi permetezést, adta hírül a város hivatalos oldala. Két-három nap alatt végeznek a szakemberek, persze csak ha nem esik.

DSTV: kerekasztal az emlékév előtt

DSTV: kerekasztal az emlékév előtt

2022. okt. 04.

Önkormányzati koordinációval valósul meg a Petőfi 200 emlékév városunkban, derül ki a DSTV összegzéséből. Az előkészületek jegyében ült össze az a kerekasztal a Városházán a napokban, amely a programok gondozását vállalja. Hangkép.
 

Új kísérletbe fog, helyettes szülőket toboroz az Útkeresés Segítő Szolgálat

Új kísérletbe fog, helyettes szülőket toboroz az Útkeresés Segítő Szolgálat

2022. okt. 03.

Bővíti a szolgáltatások körét a rászorulók számára az Útkeresés Segítő Szolgálat – az intézmény helyettes szülői szolgáltatás kialakítását szervezi, és egészen október végéig várja azok jelentkezését, akik a nemes feladatot ellátják.

Véget értek a munkálatok végre

Véget értek a munkálatok végre

2022. okt. 03.

A város több pontján is sor kerül az úgynevezett vadparkolók felszámolására. Ahol logikus és lehetséges, ott az egykor volt füves területeket legális parkolókká alakítják, zúzott kővel szórják fel és ennek köszönhetően területenként érezhető nagyságrendben növekszik a kialakított parkolóhelyek száma. 

DSTV: jubilált a Megyei Szakdolgozói Nap

DSTV: jubilált a Megyei Szakdolgozói Nap

2022. okt. 03.

Idén tizedszerre rendezte meg a Megyei Szakdolgozói Nap programját a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara megyei szervezete, derül ki a DSTV összegzéséből. A köszöntőkkel, műsorral és díjátadással körített tudományos tanácskozásnak ezúttal Dunaújváros, a Városháza rendezvényterme adott otthont. Hangkép.