Dunaújváros Hetilap

Gyászoljuk Csathó Barnánét, nyugodj békében, Gizike néni!

doszerk - 2022. szeptember 7. 18:03

Felnőtt életét a katedrán töltő pedagógustól, legendás igazgatóhelyettestől búcsúzik a Nyugdíjas Pedagógus Klub közössége – a közelmúltban elhunyt Csathó Barnáné, szerető családja mellett tisztelői sokasága vett fájó búcsút Gizike nénitől.

Elment...  Elbúcsúztunk tőle. 94 évet élt, tartalmas, gazdag életet. Irigylésre méltó szép éveket és sorsfordító, kemény esztendőket, amelyekben a család, a barátok mindig fontos szerepet játszottak. Tudta és vallotta, hogy ezekért tenni kell, és megtérül. Egész élete ezt igazolja. Búcsúzáskor, ha tehette volna, megköszöni, milyen jó, hogy így gondolunk rá, ne búsuljunk, nézzük az élet szép oldalait.
Hiányzik. Nem látjuk többé örökmozgó vékony alakját, nem beszélgethetünk vele, nem hallhatjuk élettapasztalatokkal teli tanácsait, unokáiról szóló kedves történeteit. De valahogy mégsem vagyunk olyan elkeseredettek, mert velünk maradt életszeretete, tisztessége, diszkréciója, visszafogott jó humora, akaratereje, segítőkészsége. 
Élni akarása csodálatra méltó volt, pedig a XX. század történelmi eseményei őt sem kímélték. A II. világháborút még Szlovákiában vészelte át, majd Pitvaroson lelt otthonra. Élete párjával Dunaföldváron keltek egybe, majd alapítottak családot. Emlékszem, még tavaly ősszel hárman barátok kirándultunk egyet Földvárra. Gizike lelkesen, szeretettel mutatta régi házukat, mesélt az akkori életükről. A kapu mellett növények zöldelltek és virágoztak élettel telien. Mosolyogva állt a kapu előtt. "Az élet szép, keresd benne a jót, ne a rosszat dédelgesd" gondolata vezérelte akkor is, mint mindig – örülök, hogy ezt a közös élményt megélhettem vele. 
Még felső tagozatos diák voltam a volt Ságváriban, Gizike ott tanított az iskolában. Nem gondoltam, hogy egykor baráti viszonyba kerülünk. Aztán mégis megtörtént. Hálás vagyok a sorsnak, hogy így lett. Ebben nem vagyok egyedül. Volt kollégák, tanítványok hasonlóképpen vélekednek. Vendégszeretete közismert volt. Vendégeinek nemcsak finomságokkal, de jó programokkal is szolgált. Nagyon szeretett társasjátékozni. Érdeklődését, nyitottságát a nyugdíjas pedagógus klubban is tapasztalhattuk. Amíg egészsége engedte hosszú évekig részt vett rendezvényeinken, bel-és külföldi kirándulásainkon. Fürge járásával még idősen is a csoport élvonalában járt, hogy ne maradjon le a fontos információkról, látnivalókról. Az sem tartotta vissza a képtár-és múzeumlátogatásoktól, hogy romlott a látása. Amikor már személyesen nem tudott jönni, el kellett mesélnünk, mi volt, hogy volt. Mindig sajnálkozott, hogy kimaradt belőle. 
Évadnyitáskor már nem lesz velünk –de szeretettel és tisztelettel gondolunk rá, fájó szívvel búcsúzunk tőle!

A Nyugdíjas Pedagógus Klub nevében – Kmetovics Mária
 

A rovat további hírei: Közélet

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét. 

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.