Hűvös, szeles, csapadékos napok – az indián nyár (még) sehol

Öcaline - 2022. szeptember 19. 9:17

Komoly frontokat, változékony időt és rengeteg szelet ígér a DO meteorológiai szakértője a hétre. Talán a periódus végén várható egy icipici melegedés – de addig marad a szokatlanul hűvös ősz.

"Záporos, szeles napok" – nem biztatta sok jóval szokásos hétindító prognózisában az indián nyár szerelmeseit Krausz Mikes Miklós, a Köpönyeg.hu tematikus portál szerkesztője, Ahogy az ablakon kipillantva is látni, az erősen felhős égből többfelé várható eső – majd északnyugat felől szakadozik a felhőzet, de egész nap előfordulnak újabb záporok. Erős, néhol viharos lesz az északnyugati szél, és mindössze 15-17 fok körül alakul a hőmérséklet csúcsértéke. Közlekedők, figyelem, a csapadék mellett olykor az erős szél is nehezítheti az úttartást!
A folytatás is hasonló képletet ígér a friss modellfuttatások szerint – kedden is felhőátvonulásokra számíthatunk, délutántól több záporral. Főleg az északi hegyes-völgyes tájak lakóinak kél el az ernyő, de északkeleten is ismétlődő csapadék várható. Mindezek mellett erős marad az északnyugati szél, és továbbra is csak 14 és 19 fok közötti értékeket mérhetünk délután.
Kicsit konszolidálódik a helyzet szerdán – több órás napsütésre, gomolyfelhőkre van kilátás, de már jóval kevesebb helyen fordulhat elő egy-egy zápor. A légmozgás is mérséklődik, a délutáni csúcsérték 16-18 fok körül valószínű.
A hét közepén is marad a hűvös idő – csütörtökön gomolyfelhők zavarják a szeptemberi napsütést, és elsősorban az északkeleti vidékeken alakulnak ki záporok. Élénk lesz az északi, északnyugati szél, emellett alig lesz változás a hőmérsékletben: reggel 5, délután 17 fok körüli értékekkel számolhatunk a középtávú előrejelzések specialistája szerint.
A hét utolsó napjaiban várható némi elmozdulás: pénteken már kicsi lesz az esély a csapadékra, a szél déliesre fordul, de mérsékelt marad, és már lehetnek térségek, ahol 20 fok körüli értékekkel számolhatunk. Hasonló időt ígér a szombat is – sőt, valamivel még több napsütés lehet! –, ám vasárnap újabb csapadékzóna érheti el térségünket.

Az indián nyárban reménykedőknek még várniuk kell – ha igaz, nem is keveset...

(Fotó: Így látjuk MI! – Nagy Károly felvétele)
 

A rovat további hírei: Mozaik

Mozgalmas nyitány után napsütéses, szép napok

Mozgalmas nyitány után napsütéses, szép napok

2022. okt. 03.

Megkésve bár, de csak beköszön az indián nyár időszaka a DO meteorológiai szakértőjének friss előrejelzése szerint. A hűvöskés reggelek után nap közben már 20 fok feletti értékeket mérhetünk, kellemes napsütéssel.

DSTV: ízélmények az egyetemen

DSTV: ízélmények az egyetemen

2022. okt. 02.

Izgalmas kihívásról tudósít a DSTV összeállítása. Az egyetem hallgatói önkormányzata rendezte sportnap berkein belül mérettek meg a hallgatók a napokban – s szép hagyományokat folytatva főzőverseny keretében. Hangkép.
 

DSTV: mozgás, játék, közösség a Móricz-pikniken (galériával)

DSTV: mozgás, játék, közösség a Móricz-pikniken (galériával)

2022. okt. 01.

Színes forgataggal tért vissza az elmúlt években elmaradt Móricz-piknik, derül ki a DSTV összegzéséből. Az iskola udvarán rendezett közösségi program ezúttal is nagy siker volt mind a nebulók, mind a szülők körében. Hangkép és galéria itt!

DSTV: újra Dunai Kincses Kert a Szalki-szigeten

DSTV: újra Dunai Kincses Kert a Szalki-szigeten

2022. szep. 29.

Közismert és közkedvelt forgatagról tudósít a DSTV összeállítása. A nyári szünet után újra a Szalki-sziget adott otthont a Dunai Kincses Kert helyi termelői piac és kézműves vásár kavalkádjának – a szokott színvonalon és sikerrel. Hangkép.

Lételemed a változás?

Lételemed a változás?

2022. szep. 26.

Vannak emberek, akik imádják az állandóságot, akiknek a kiszámíthatóság a fontos. Akik akkor érzik jól magukat, amikor minden a megszokott mederben halad. (X)

Felhős, változékony, csapadékos időszak következik

Felhős, változékony, csapadékos időszak következik

2022. szep. 26.

Egymást érik a frontok a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint. A hét közepén lehet egy kis szünet, de a végére megint bőven kapunk az égi áldásból.

Lehet divatos és egyben biztonságos egy munkaruházat?

Lehet divatos és egyben biztonságos egy munkaruházat?

2022. szep. 25.

A munkavédelmi ruházat viselése számtalan munkakörben nemcsak törvényi előírás miatt szükséges, hanem valóban életünket, egészségünket védi. (X)