Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Két kiállítás a Papírmúzeumban

Fábos Zsolt - 2022. szeptember 24. 17:05

Két új bemutatóra várja az érdeklődőket a Magyar Papírmúzeum. A Dunai Vasmű papírrelikviái és Petőfi Sándor emlékezetének papíremlékei is láthatóak a Papírgyári úti bázison.

A következő időszakban egyre többet halljuk majd Petőfi Sándor nevét, hiszen 2023 Petőfi év lesz, a költő születésének 200. évfordulója alkalmából. A Papírmúzeumban rendezett Petőfi papíremlékei kiállítás egy összetett és sokrétű tárlat, ahol a kiállított tárgyak valamilyen módon mind Petőfihez kapcsolódnak. Kronászt Margit történész szerint megtalálhatóak a Petőfit ábrázoló képzőművészeti alkotások, bankjegyek, érmek egyaránt, illetve megjelennek a Petőfi Sándorral foglalkozó szakirodalmak, az életét és munkásságát feldolgozó könyvek, illetve költeményeinek különböző kiadásai. A Petőfi kiállítás mellett a Dunai Vasmű papírrelikviái kiállítás tárgyait is megtekinthették az érdeklődők. Az eseményre meghívást kapott Pintér Tamás, városunk polgármestere is:
– Nagy örömmel jöttem ide. Aki ismer, az tudja, hogy az én családom városalapító is volt, a felmenőim között szinte mindenki a vasműben dolgozott. Talán így érthető, hogy szoros a kötelék családom és a vasmű között. Érdekes volt itt látni azt a sok-sok emléket, ami az én múltamat is végig kísérte. A Petőfi kiállítás kapcsán pedig ezúton is szeretnék köszönetet mondani azon szervezeteknek, intézményeknek, akik csatlakoztak a Petőfi emlékévhez – a közreműködésük nyomán méltón tudunk emlékezni a jubileumi évfordulón.

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Kultúra

ICA-D: évzáró "Utószó" – Deczki Saroltával

ICA-D: évzáró "Utószó" – Deczki Saroltával

2022. dec. 04.

Évek óta kutatja, a közelmúltban monográfiában foglalta össze Tar Sándor életművét az MTA Irodalomtudományi Intézetének munkatársa – hétfőn pedig az élő irodalmi antológia évzáró eseményén mesél róla.

Csodás koncerttel koronázták a születésnapi sorozatot (galériával)

Csodás koncerttel koronázták a születésnapi sorozatot (galériával)

2022. nov. 29.

Kegyetlenül erős repertoár, gyönyörű koncertpillanatok, emelkedett ünnep és vidám örömzene – ez így együtt jellemezte a Dunaújváros Vegyeskar jubileumi sorozatának záróakkordját a Gárdonyi iskolában.

Wesley Da Capo: fókuszban a Diótörő

Wesley Da Capo: fókuszban a Diótörő

2022. nov. 29.

Két tanszak növendékei is a Diótörő kultikus történetével foglalkoznak e hetekben a Wesley Da Capo Művészeti Iskolában: a moderntáncosok több bemutatót, a képzőművészeti kurzus legifjabb növendékei kiállítást szentelnek az ünnepi időszakban a témának.

DSTV: vissza a Vidám Parkba

DSTV: vissza a Vidám Parkba

2022. nov. 27.

Csodás időutazásra csábít a DSTV összeállítása. Az Intercisa Múzeum adott otthont a napokban a városi Vidám Park történetét felelevenítő előadásnak – sok-sok archív fotóval, rengeteg szép és személyes emlékkel. Hangkép.
 

Születésnapi gála a Dunaújvárosi Vegyeskarral

Születésnapi gála a Dunaújvárosi Vegyeskarral

2022. nov. 25.

A Bartók Kamaraszínház helyett ugyan a Gárdonyi iskolában rendezik, de ezzel a koncerttel fut csúcsra az idén fennállása 70. évfordulóját ünneplő kórus születésnapi sorozata – szombaton este várják a jubileumi hangverseny vendégeit.

Gitármuzsikával folytatódik a Zenélő Cukrászda sorozata

Gitármuzsikával folytatódik a Zenélő Cukrászda sorozata

2022. nov. 25.

A zenei világnapra időzített nyitány után immár rendszeres alkalmak sorában a gitármuzsika lesz a főszereplő a Sándor Frigyes Zeneiskola és a Jakó Cukrászda közös eseményén szombaton este.

DSTV: Vágvölgyi B. András volt az Utószó vendége

DSTV: Vágvölgyi B. András volt az Utószó vendége

2022. nov. 25.

Nemcsak irodalom-, de politikatörténeti kalandozásra is csalogatta a vendégeket a Kortárs Művészeti Intézet, derül ki a DSTV összegzéséből. Az Utószó című élő antológia vendége Vágvölgyi B. András író, filmrendező, újságíró volt a közelmúltban. Hangkép.