Dunaújváros Hetilap

Költségosztási határidők – mire kell nagyon figyelniük a társasházaknak?

doszerk - 2022. szeptember 17. 10:41

Ahhoz, hogy ne ismétlődhessen meg az idei eset, és jövőre már a költségosztók alapján tudjon elszámolni a DVG Zrt., fontos, hogy időben és jó adatokat kapjon a társasházaktól. Több, mint tízezer lakás azonban továbbra is a DVCSH Kft.-vel végezteti el a költségosztást. 

A DVG Zrt. az elmúlt egy évben több olyan fórumot tartott, ahol felhívta a figyelmet arra, hogy a költségosztás elvégeztetése a társasházak feladata. Nekik kell szerződniük az erre szakosodott cégekkel és a fogyasztási adatot is nekik kell bekérniük a szolgáltató DVG Zrt.-től. De vannak még fontos kérdések, ezeknek igyekeztünk utána járni.

2022. július 1.

Ez a dátum azért fontos, mert az előző – most lezárt – elszámolási időszak 2021. július 1-től 2022. június 30-ig tartott. Vagyis a következő időszak 2022. július 1-jén indul, tehát minden fogyasztónak ettől a naptól indul az elszámolása. A lakásban lévő költségosztókat ekkor kell(ett) volna olvasni, ha ez elmaradt, akkor a fűtési szezon kezdetéig ez még pótolható vagy utólagosan arányosítható. 
Az elszámolás végéről a lakóközösségek dönthetnek, a megkötés annyi, hogy a távhőtörvény szerint az elszámolásnak maximum 12 hónap után el kell készülnie, vagyis a legkésőbb 2023. június 30-án kell záró állást olvasni. 

Jön a DVCSH olvasni, beengedjem?

Ha a társasháznak a DVCSH Kft.-vel van szerződése költségosztásra, akkor be kell engedni, hiszen a munkát neki kellene elvégeznie. Sajnos továbbra is azt látjuk, hogy a DVCSH Kft. erre nem hajlandó korrekt módon, mert nem tartja be a fent leírt ciklusokat, és megy tovább a saját leolvasási ütemterve szerint. Ha például valahol a közeljövőben olvas, akkor 2021. szeptember és 2022. szeptembere közötti adatot fog kiadni, ami nem használható. Itt a társasházaknak kell rászorítania arra a DVCSH Kft.-t, hogy ezt az elszámolást 2022. július és 2022. szeptembere közötti időszakra módosítsa – hiszen mint megrendelő a társasház fizet a DVCSH-nak, tehát ő szabhatja meg az olvasási időszakot is. Ezt követően vissza lehet térni a 12 hónapos elszámolásra (2022. szeptember – 2023. szeptember) de az első év ebben az esetben tört év kell, hogy legyen, máskülönben a DVG Zrt. nem tudja azt felhasználni. 

Látható tehát, hogy a közös képviselő, lakásszövetkezet megkerülhetetlen a folyamatban. Neki kell ellenőriznie, hogy a költségosztást végző cég időben olvasson és, hogy aztán a fogyasztás szétosztásához rendelkezésére álljon a szolgáltatótól a hőközpontban mért adat is. 
A költségosztással foglalkozó cégek, amelyeket a DVG Zrt. is bemutatott a társasházkezelőknek hangsúlyozzák azt is, hogy ők szerződéses jogviszonyban a társasházakkal és nem a szolgáltatóval állnak, így az átláthatóság jegyében minden a megrendelőn – vagyis a társasházon – keresztül történik. Ennek köszönhetően a lakók és a közös képviselő, lakásszövetkezet is ellenőrizni tudja, hogy a költségosztás valóban szabályosan készült-e el, a szolgáltató pedig csak ezután állíthatja ki a számlát. 
A DVG Zrt. hőszolgáltatóként támogatja a digitális, rádióadós költségosztók felszerelését, hogy a későbbiekben minél több lakásban rugalmasabbá válhasson a fűtésre ténylegesen felhasznált hőmennyiség pontos elszámolása.

DMJV Önkormányzata
(Fotó: DO-archív – Végh Zoltán felvétele)

 

A rovat további hírei: Közélet

Felsőoktatásban tanulsz? Felvételizel? Jelentkezz az önkormányzat támogatására!

Felsőoktatásban tanulsz? Felvételizel? Jelentkezz az önkormányzat támogatására!

2022. okt. 04.

Két típusú ösztöndíjra pályázhatnak a felsőoktatásban tanuló, vagy felvételi előtt álló diákok a Bursa Hungarica Ösztöndíjrendszer részeként, adta hírül a város hivatalos oldala. 

"Gyermekeink jövője a tét!" – szolidaritási kiállás az oktatásért szerdán

"Gyermekeink jövője a tét!" – szolidaritási kiállás az oktatásért szerdán

2022. okt. 04.

Az oktatás világnapján szerveznek szolidaritási kiállást az oktatásért városunkban: mindenkit, szülőket, nagyszülőket is várnak a Dr. Molnár László Emlékparkba szerdán délután. Legyetek, legyenek, legyünk sokan!

Elkezdték a köztéri fasorok növényvédelmi munkáit

Elkezdték a köztéri fasorok növényvédelmi munkáit

2022. okt. 04.

A város útjai mellett tegnap, az esti órákban kezdték az őszi növényvédelmi permetezést, adta hírül a város hivatalos oldala. Két-három nap alatt végeznek a szakemberek, persze csak ha nem esik.

DSTV: kerekasztal az emlékév előtt

DSTV: kerekasztal az emlékév előtt

2022. okt. 04.

Önkormányzati koordinációval valósul meg a Petőfi 200 emlékév városunkban, derül ki a DSTV összegzéséből. Az előkészületek jegyében ült össze az a kerekasztal a Városházán a napokban, amely a programok gondozását vállalja. Hangkép.
 

Új kísérletbe fog, helyettes szülőket toboroz az Útkeresés Segítő Szolgálat

Új kísérletbe fog, helyettes szülőket toboroz az Útkeresés Segítő Szolgálat

2022. okt. 03.

Bővíti a szolgáltatások körét a rászorulók számára az Útkeresés Segítő Szolgálat – az intézmény helyettes szülői szolgáltatás kialakítását szervezi, és egészen október végéig várja azok jelentkezését, akik a nemes feladatot ellátják.

Véget értek a munkálatok végre

Véget értek a munkálatok végre

2022. okt. 03.

A város több pontján is sor kerül az úgynevezett vadparkolók felszámolására. Ahol logikus és lehetséges, ott az egykor volt füves területeket legális parkolókká alakítják, zúzott kővel szórják fel és ennek köszönhetően területenként érezhető nagyságrendben növekszik a kialakított parkolóhelyek száma. 

DSTV: jubilált a Megyei Szakdolgozói Nap

DSTV: jubilált a Megyei Szakdolgozói Nap

2022. okt. 03.

Idén tizedszerre rendezte meg a Megyei Szakdolgozói Nap programját a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara megyei szervezete, derül ki a DSTV összegzéséből. A köszöntőkkel, műsorral és díjátadással körített tudományos tanácskozásnak ezúttal Dunaújváros, a Városháza rendezvényterme adott otthont. Hangkép.