Dunaújváros Hetilap

Költségosztási határidők – mire kell nagyon figyelniük a társasházaknak?

doszerk - 2022. szeptember 17. 10:41

Ahhoz, hogy ne ismétlődhessen meg az idei eset, és jövőre már a költségosztók alapján tudjon elszámolni a DVG Zrt., fontos, hogy időben és jó adatokat kapjon a társasházaktól. Több, mint tízezer lakás azonban továbbra is a DVCSH Kft.-vel végezteti el a költségosztást. 

A DVG Zrt. az elmúlt egy évben több olyan fórumot tartott, ahol felhívta a figyelmet arra, hogy a költségosztás elvégeztetése a társasházak feladata. Nekik kell szerződniük az erre szakosodott cégekkel és a fogyasztási adatot is nekik kell bekérniük a szolgáltató DVG Zrt.-től. De vannak még fontos kérdések, ezeknek igyekeztünk utána járni.

2022. július 1.

Ez a dátum azért fontos, mert az előző – most lezárt – elszámolási időszak 2021. július 1-től 2022. június 30-ig tartott. Vagyis a következő időszak 2022. július 1-jén indul, tehát minden fogyasztónak ettől a naptól indul az elszámolása. A lakásban lévő költségosztókat ekkor kell(ett) volna olvasni, ha ez elmaradt, akkor a fűtési szezon kezdetéig ez még pótolható vagy utólagosan arányosítható. 
Az elszámolás végéről a lakóközösségek dönthetnek, a megkötés annyi, hogy a távhőtörvény szerint az elszámolásnak maximum 12 hónap után el kell készülnie, vagyis a legkésőbb 2023. június 30-án kell záró állást olvasni. 

Jön a DVCSH olvasni, beengedjem?

Ha a társasháznak a DVCSH Kft.-vel van szerződése költségosztásra, akkor be kell engedni, hiszen a munkát neki kellene elvégeznie. Sajnos továbbra is azt látjuk, hogy a DVCSH Kft. erre nem hajlandó korrekt módon, mert nem tartja be a fent leírt ciklusokat, és megy tovább a saját leolvasási ütemterve szerint. Ha például valahol a közeljövőben olvas, akkor 2021. szeptember és 2022. szeptembere közötti adatot fog kiadni, ami nem használható. Itt a társasházaknak kell rászorítania arra a DVCSH Kft.-t, hogy ezt az elszámolást 2022. július és 2022. szeptembere közötti időszakra módosítsa – hiszen mint megrendelő a társasház fizet a DVCSH-nak, tehát ő szabhatja meg az olvasási időszakot is. Ezt követően vissza lehet térni a 12 hónapos elszámolásra (2022. szeptember – 2023. szeptember) de az első év ebben az esetben tört év kell, hogy legyen, máskülönben a DVG Zrt. nem tudja azt felhasználni. 

Látható tehát, hogy a közös képviselő, lakásszövetkezet megkerülhetetlen a folyamatban. Neki kell ellenőriznie, hogy a költségosztást végző cég időben olvasson és, hogy aztán a fogyasztás szétosztásához rendelkezésére álljon a szolgáltatótól a hőközpontban mért adat is. 
A költségosztással foglalkozó cégek, amelyeket a DVG Zrt. is bemutatott a társasházkezelőknek hangsúlyozzák azt is, hogy ők szerződéses jogviszonyban a társasházakkal és nem a szolgáltatóval állnak, így az átláthatóság jegyében minden a megrendelőn – vagyis a társasházon – keresztül történik. Ennek köszönhetően a lakók és a közös képviselő, lakásszövetkezet is ellenőrizni tudja, hogy a költségosztás valóban szabályosan készült-e el, a szolgáltató pedig csak ezután állíthatja ki a számlát. 
A DVG Zrt. hőszolgáltatóként támogatja a digitális, rádióadós költségosztók felszerelését, hogy a későbbiekben minél több lakásban rugalmasabbá válhasson a fűtésre ténylegesen felhasznált hőmennyiség pontos elszámolása.

DMJV Önkormányzata
(Fotó: DO-archív – Végh Zoltán felvétele)

 

A rovat további hírei: Közélet

"... felpezsdült az élet Dunaújvárosban"

"... felpezsdült az élet Dunaújvárosban"

2023. feb. 05.

Az energiaválság és az elszabaduló árak mindenki életét jelentősen megnehezítették, az önkormányzatokét pedig különösen is. Évnyitó visszatekintés Pintér Tamás polgármesterrel.

Kérdések és válaszok a DVCSH volt fogyasztóinak küldött levelek kapcsán

Kérdések és válaszok a DVCSH volt fogyasztóinak küldött levelek kapcsán

2023. feb. 04.

A napokban a DVCSH Kft. több volt fogyasztója kapott fenyegető levelet a Global Mediator Zrt.-től. A levélben a cég elmaradt távhő- illetve víz- és csatornaszámlák befizetését követeli – perrel, végrehajtással fenyegetőzik.

DSTV: az Aranyban is vállalták a "csapolást"

DSTV: az Aranyban is vállalták a "csapolást"

2023. feb. 04.

Folytatódott az iskolai véradások sorozata, derül ki a DSTV összeállításából. A Vöröskereszt helyi szervezete versenyt is hirdetett az intézmények között – legutóbb az Arany János Általános Iskolában várták az önkéntes véradókat. Hangkép.

Óvodai vizit – fókuszban a rezsivel

Óvodai vizit – fókuszban a rezsivel

2023. feb. 03.

Az óvodai ágazat idei évre vonatkozó terveiről, elképzeléseiről, az intézményeket érintő elszabadult energiaárakról egyeztetett Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester és Gyenes Józsefné, a Dunaújvárosi Óvoda igazgatója. 

DSTV: piaci körkép – az árak nyomában

DSTV: piaci körkép – az árak nyomában

2023. feb. 03.

Az áremelkedésekről szóló sorozat újabb helyszíne volt a piac a DSTV összeállításában. Mint kiderült, aki hazai és házias ízekre vágyik, annak még mindig érdemes a Piac tér felé venni az irányt. Hangkép.
 

Állami kölcsön a Dunaferrnek, de a termelés újraindításáról továbbra sem tudni

Állami kölcsön a Dunaferrnek, de a termelés újraindításáról továbbra sem tudni

2023. feb. 02.

Hat hónapig az állam állja a vasmű dolgozóinak bérét, ám egyelőre kérdéses, hogy milyen formában kezdődhet meg újra az érdemi termelés. Sok még a kérdőjel, nem látni a megoldást.

Zászlót bontott, az óvodákra fókuszált a MONDD!

Zászlót bontott, az óvodákra fókuszált a MONDD!

2023. feb. 02.

Új sorozattal jelentkezett a Civilek az oktatásért – Dunaújváros és környéke csoport: a MONDD! programjának első eseménye az óvodai nevelés nehézségeit vette górcső alá még múlt csütörtökön.