Dunaújváros Hetilap

Költségosztási határidők – mire kell nagyon figyelniük a társasházaknak?

doszerk - 2022. szeptember 17. 10:41

Ahhoz, hogy ne ismétlődhessen meg az idei eset, és jövőre már a költségosztók alapján tudjon elszámolni a DVG Zrt., fontos, hogy időben és jó adatokat kapjon a társasházaktól. Több, mint tízezer lakás azonban továbbra is a DVCSH Kft.-vel végezteti el a költségosztást. 

A DVG Zrt. az elmúlt egy évben több olyan fórumot tartott, ahol felhívta a figyelmet arra, hogy a költségosztás elvégeztetése a társasházak feladata. Nekik kell szerződniük az erre szakosodott cégekkel és a fogyasztási adatot is nekik kell bekérniük a szolgáltató DVG Zrt.-től. De vannak még fontos kérdések, ezeknek igyekeztünk utána járni.

2022. július 1.

Ez a dátum azért fontos, mert az előző – most lezárt – elszámolási időszak 2021. július 1-től 2022. június 30-ig tartott. Vagyis a következő időszak 2022. július 1-jén indul, tehát minden fogyasztónak ettől a naptól indul az elszámolása. A lakásban lévő költségosztókat ekkor kell(ett) volna olvasni, ha ez elmaradt, akkor a fűtési szezon kezdetéig ez még pótolható vagy utólagosan arányosítható. 
Az elszámolás végéről a lakóközösségek dönthetnek, a megkötés annyi, hogy a távhőtörvény szerint az elszámolásnak maximum 12 hónap után el kell készülnie, vagyis a legkésőbb 2023. június 30-án kell záró állást olvasni. 

Jön a DVCSH olvasni, beengedjem?

Ha a társasháznak a DVCSH Kft.-vel van szerződése költségosztásra, akkor be kell engedni, hiszen a munkát neki kellene elvégeznie. Sajnos továbbra is azt látjuk, hogy a DVCSH Kft. erre nem hajlandó korrekt módon, mert nem tartja be a fent leírt ciklusokat, és megy tovább a saját leolvasási ütemterve szerint. Ha például valahol a közeljövőben olvas, akkor 2021. szeptember és 2022. szeptembere közötti adatot fog kiadni, ami nem használható. Itt a társasházaknak kell rászorítania arra a DVCSH Kft.-t, hogy ezt az elszámolást 2022. július és 2022. szeptembere közötti időszakra módosítsa – hiszen mint megrendelő a társasház fizet a DVCSH-nak, tehát ő szabhatja meg az olvasási időszakot is. Ezt követően vissza lehet térni a 12 hónapos elszámolásra (2022. szeptember – 2023. szeptember) de az első év ebben az esetben tört év kell, hogy legyen, máskülönben a DVG Zrt. nem tudja azt felhasználni. 

Látható tehát, hogy a közös képviselő, lakásszövetkezet megkerülhetetlen a folyamatban. Neki kell ellenőriznie, hogy a költségosztást végző cég időben olvasson és, hogy aztán a fogyasztás szétosztásához rendelkezésére álljon a szolgáltatótól a hőközpontban mért adat is. 
A költségosztással foglalkozó cégek, amelyeket a DVG Zrt. is bemutatott a társasházkezelőknek hangsúlyozzák azt is, hogy ők szerződéses jogviszonyban a társasházakkal és nem a szolgáltatóval állnak, így az átláthatóság jegyében minden a megrendelőn – vagyis a társasházon – keresztül történik. Ennek köszönhetően a lakók és a közös képviselő, lakásszövetkezet is ellenőrizni tudja, hogy a költségosztás valóban szabályosan készült-e el, a szolgáltató pedig csak ezután állíthatja ki a számlát. 
A DVG Zrt. hőszolgáltatóként támogatja a digitális, rádióadós költségosztók felszerelését, hogy a későbbiekben minél több lakásban rugalmasabbá válhasson a fűtésre ténylegesen felhasznált hőmennyiség pontos elszámolása.

DMJV Önkormányzata
(Fotó: DO-archív – Végh Zoltán felvétele)

 

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.