Dunaújváros Hetilap

Mobilitási hét: busszal és biciklivel kéne járnunk

Fábos Zsolt - 2022. szeptember 24. 9:08

Városunk idén is csatlakozott a szeptember 16 - 22. között 21. alkalommal megrendezett Európai Mobilitási Héthez. Az eseménysorozat célja idén is a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése volt. 

Környezetünkkel kapcsolatos aggodalmak és kívánalmak talán már a kisiskolások számára is ismertek. Az is biztos, hogy a közlekedés az a terület, ahol jócskán lehetne és kellene eredményeket elérnünk. Szakemberek szerint hazánkban a károsanyag-kibocsátás ötödéért a közlekedés okolható. A közlekedés zöldítése érdekében látható, hogy elindultunk egy úton. Persze, lassacskán. A dunaújvárosi Mobilitási héten a fókuszba került a lakókörnyezetünk tisztasága, az egészséges életmód és persze a közlekedés is. Csütörtökön a „Bringás reggeli” akció a Béke téren várta a bringásokat egy kis reggelivel és persze adott volt a lehetőség az autómentességre is. Aki mutatott hajlandóságot, azt ezen a napon elvitte a busz. Ingyen. 
A Mobilitási Hét megnyitóját a Városházán tartották, ahol Szabó Zsolt gazdasági és koordinációs alpolgármester ajánlotta az érdeklődők figyelmébe a rendezvényt:
– Kiemelten fontosnak tartjuk az ehhez hasonló programokat, hiszen dolgunk és feladatunk, hogy vigyázzunk Dunaújvárosra és fenntartható, tudatos módon vezessük a várost. Az a mondás manapság nagyon is helytálló, hogy a Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön. Nekünk kötelességünk mindent megtenni azért, hogy minél jobb és élhetőbb környezetben élhessünk. Ennek a hétnek az egyik legfontosabb állomás a Mobilitási nap, amikor ingyenesen lehet használni a tömegközlekedést. Ha minél többen használjuk a közösségi közlekedést, vagy ülünk kerékpárra, annál kevesebb autó lesz az utakon, kevesebb lesz a károsanyag-kibocsátás is.
Az Autómentes napon a városvezetés tagjai is alternatív közlekedési eszközre váltottak, kerékpárral, rollerel, gyalog érkeztek a Városházára. Szabó Zsolt is kerékpárral érkezett a bringás reggelire, ahol a bringásokat péksüteménnyel vendégelték meg az Európai Autómentes Nap keretében az önkormányzat dolgozói:
- Nagyon szeretném, ha egyre több dunaújvárosi választana valamilyen alternatív közlekedési eszközt az autós közlekedés helyett. Az önkormányzat mindent megtesz, hogy ehhez minden lehetőséget megteremtsen. Ilyen például az elektromos rollerhálózat bevezetése, a bicikli utak fejlesztése, ami jelenleg is zajlik már a városban. Bízom benne, hogy néhány éven belül egy fenntartható, alternatív közlekedésre alkalmas lesz a város.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: a kitelepítésre emlékezett a Pentele Baráti Kör

DSTV: a kitelepítésre emlékezett a Pentele Baráti Kör

2022. dec. 04.

Szomorú településtörténeti vonatkozású eseményről tudósít a DSTV összeállítása. Koszorúkkal és előadással emlékezett az 1950-es esztendő kitelepítésének évfordulóján a Pentele Baráti Kör Egyesület. Hangkép.

Továbbra sem lépett a társasházak többsége a költségosztás terén

Továbbra sem lépett a társasházak többsége a költségosztás terén

2022. dec. 03.

A DVG Zrt. több mint ötven közös képviselőnek és lakásszövetkezetnek küldte el azt a költségosztással kapcsolatos tájékoztatót, amelyben részletesen leírják az ügyintézés menetét. Költségosztó szükséges, ha egy lakásban nem légköbméter-alapján szeretnének a távhőért fizetni – mégis, eddig az érintettek alig ötöde reagált a felhívásra. 

Döntött a közgyűlés, már úton a nyugdíjasok ünnepi támogatása

Döntött a közgyűlés, már úton a nyugdíjasok ünnepi támogatása

2022. dec. 02.

Dunaújváros közgyűlése döntött arról, hogy a város nyugdíjasai az idén is számíthatnak az önkormányzat év végi segítségére, rendkívüli karácsonyi ajándékára. Az utalások, illetve a tájékoztatók kipostázása megkezdődött, hamarosan megérkeznek a támogatások. Pintér Tamás polgármester ünnepi hangulatú köszöntője a nyugdíjasoknak és nem csak nyugdíjasoknak szól.

DSTV: cipősdobozban az ajándékok

DSTV: cipősdobozban az ajándékok

2022. dec. 02.

Idén is folytatja népszerű karácsonyi kezdeményezését a Baptista Szeretetszolgálat, derül ki a DSTV összeállításából. A cipősdoboz akcióhoz a helyi Duna Plazma centrum is csatlakozott –  gyűjtőpontként segítik az országos programot. Hangkép.
 

A térség vezetőivel egyeztet a Dunaferr ügyéről Pintér Tamás

A térség vezetőivel egyeztet a Dunaferr ügyéről Pintér Tamás

2022. dec. 01.

A környékbeli települések vezetőit, országgyűlési képviselőit hívja egyeztető megbeszélésre Pintér Tamás polgármester. A téma a Dunaferr helyzete, hiszen a vasmű működése nem csak dunaújvárosiakat érintő kérdés, legalább annyira érinti a városunk vonzáskörzetét is. A tervezett megbeszélést sajtótájékoztatón jelentette be a polgármester.

DSTV: rezsifórumot rendezett a Párbeszéd

DSTV: rezsifórumot rendezett a Párbeszéd

2022. dec. 01.

A téli időszak átvészelése volt a témája a Városháza dísztermében tartott eseménynek, derül ki a DSTV összegzéséből. A fórumon elhangzott: a cél a lakossági terhek csökkentése, a kapcsolódó környezetbarát, energiahatékony beruházások és fejlesztések támogatása. Hangkép.
 

Igazgatási szünet lesz a Városházán

Igazgatási szünet lesz a Városházán

2022. nov. 30.

A város hivatalos honlapján jelent meg összegzés a december 22-én kezdődő, és egészen január 8-ig tartó pauzáról. Ügyfélfogadás nem lesz, csak az Anyakönyvi Hivatal üzemel, ügyeleti rendben.