Dunaújváros Hetilap

Mobilitási hét: busszal és biciklivel kéne járnunk

Fábos Zsolt - 2022. szeptember 24. 9:08

Városunk idén is csatlakozott a szeptember 16 - 22. között 21. alkalommal megrendezett Európai Mobilitási Héthez. Az eseménysorozat célja idén is a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése volt. 

Környezetünkkel kapcsolatos aggodalmak és kívánalmak talán már a kisiskolások számára is ismertek. Az is biztos, hogy a közlekedés az a terület, ahol jócskán lehetne és kellene eredményeket elérnünk. Szakemberek szerint hazánkban a károsanyag-kibocsátás ötödéért a közlekedés okolható. A közlekedés zöldítése érdekében látható, hogy elindultunk egy úton. Persze, lassacskán. A dunaújvárosi Mobilitási héten a fókuszba került a lakókörnyezetünk tisztasága, az egészséges életmód és persze a közlekedés is. Csütörtökön a „Bringás reggeli” akció a Béke téren várta a bringásokat egy kis reggelivel és persze adott volt a lehetőség az autómentességre is. Aki mutatott hajlandóságot, azt ezen a napon elvitte a busz. Ingyen. 
A Mobilitási Hét megnyitóját a Városházán tartották, ahol Szabó Zsolt gazdasági és koordinációs alpolgármester ajánlotta az érdeklődők figyelmébe a rendezvényt:
– Kiemelten fontosnak tartjuk az ehhez hasonló programokat, hiszen dolgunk és feladatunk, hogy vigyázzunk Dunaújvárosra és fenntartható, tudatos módon vezessük a várost. Az a mondás manapság nagyon is helytálló, hogy a Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön. Nekünk kötelességünk mindent megtenni azért, hogy minél jobb és élhetőbb környezetben élhessünk. Ennek a hétnek az egyik legfontosabb állomás a Mobilitási nap, amikor ingyenesen lehet használni a tömegközlekedést. Ha minél többen használjuk a közösségi közlekedést, vagy ülünk kerékpárra, annál kevesebb autó lesz az utakon, kevesebb lesz a károsanyag-kibocsátás is.
Az Autómentes napon a városvezetés tagjai is alternatív közlekedési eszközre váltottak, kerékpárral, rollerel, gyalog érkeztek a Városházára. Szabó Zsolt is kerékpárral érkezett a bringás reggelire, ahol a bringásokat péksüteménnyel vendégelték meg az Európai Autómentes Nap keretében az önkormányzat dolgozói:
- Nagyon szeretném, ha egyre több dunaújvárosi választana valamilyen alternatív közlekedési eszközt az autós közlekedés helyett. Az önkormányzat mindent megtesz, hogy ehhez minden lehetőséget megteremtsen. Ilyen például az elektromos rollerhálózat bevezetése, a bicikli utak fejlesztése, ami jelenleg is zajlik már a városban. Bízom benne, hogy néhány éven belül egy fenntartható, alternatív közlekedésre alkalmas lesz a város.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.