Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Rendhagyó tárlat és Szabadtéri Szoborparti a felső Duna-parton

Öcaline - 2022. szeptember 24. 18:18

Színes megnyitó eseménnyel és rendhagyó pop-up kiállítással várja a közönséget a felső Duna-parti Szoborpark. A bemutató epicentruma a Rómeó és Júlia 1956 című kompozíció környezete lesz – és itt rendezik a megnyitót is hétfőn.

Miközben a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D() még tart az idei Acélszobrász Alkotótelep termésének bemutatója – a Hámor című tárlatról itt zengettem a DO-n –, egy újabb rendhagyó kezdeményezéssel rukkol ki a Dunaferr Art Alapítvány. A kisplasztikai gyűjteményből ugyanis szabadtéri kiállítás nyílik – azzal a nem titkolt szándékkal is, hogy a kollekciók mellett Szoborpark felső Duna-parti alkotásait is felfedezzék a vendégek. A kiállításra szeptember 26-30 között, azaz hétfőtől péntekig várják az érdeklődőket a Rómeó és Júlia 1956 című alkotásnál – az esemény megnyitójaként Szabadtéri Szoborparti címmel igazán különleges élményeket ígérő bemutatóra várják az érdeklődőket – izgalmas multimédiás előadás résztvevői lehetnek a vendégek hétfőn délután és este.

A 18 órakor kezdődő eseményen Százados László művészettörténész megnyitó beszéde után Baráth Bálint (moduláris szintetizátor) és Várnai Péter (vetítés) együttműködésében láthatják és hallhatják a résztvevők a Miként képzeli el a mesterséges intelligencia a jövő szoborparkját? című produkciót. Az alkotók rendhagyó szabadtéri előadásra készülnek, amely egyúttal alkalmat ad arra, hogy szoborparkunk műalkotásait a képi és hangélmények segítségével egy merőben új virtuális világban fedezhessük fel újra – vagy éppen szemtanúi lehessünk a művek különös átlényegülésének. Az alkalomra írt szoftver segítségével megalkotott víziók nyersanyagát a Duna-parti szoborkincsünk adja – de az kérdés, mi lesz az eredménye annak a kreatív alkotómunkának, melynek főszereplője immár nem a szobrot létrehozó művész, hanem a mesterséges intelligencia.

A válaszra hétfő estig kell várni – irány a szoborpark, mindenkit szeretettel várnak!

(Illusztrációk: Dunaferr Art Alapítvány)
 

A rovat további hírei: Kultúra

ICA-D: évzáró "Utószó" – Deczki Saroltával

ICA-D: évzáró "Utószó" – Deczki Saroltával

2022. dec. 04.

Évek óta kutatja, a közelmúltban monográfiában foglalta össze Tar Sándor életművét az MTA Irodalomtudományi Intézetének munkatársa – hétfőn pedig az élő irodalmi antológia évzáró eseményén mesél róla.

Csodás koncerttel koronázták a születésnapi sorozatot (galériával)

Csodás koncerttel koronázták a születésnapi sorozatot (galériával)

2022. nov. 29.

Kegyetlenül erős repertoár, gyönyörű koncertpillanatok, emelkedett ünnep és vidám örömzene – ez így együtt jellemezte a Dunaújváros Vegyeskar jubileumi sorozatának záróakkordját a Gárdonyi iskolában.

Wesley Da Capo: fókuszban a Diótörő

Wesley Da Capo: fókuszban a Diótörő

2022. nov. 29.

Két tanszak növendékei is a Diótörő kultikus történetével foglalkoznak e hetekben a Wesley Da Capo Művészeti Iskolában: a moderntáncosok több bemutatót, a képzőművészeti kurzus legifjabb növendékei kiállítást szentelnek az ünnepi időszakban a témának.

DSTV: vissza a Vidám Parkba

DSTV: vissza a Vidám Parkba

2022. nov. 27.

Csodás időutazásra csábít a DSTV összeállítása. Az Intercisa Múzeum adott otthont a napokban a városi Vidám Park történetét felelevenítő előadásnak – sok-sok archív fotóval, rengeteg szép és személyes emlékkel. Hangkép.
 

Születésnapi gála a Dunaújvárosi Vegyeskarral

Születésnapi gála a Dunaújvárosi Vegyeskarral

2022. nov. 25.

A Bartók Kamaraszínház helyett ugyan a Gárdonyi iskolában rendezik, de ezzel a koncerttel fut csúcsra az idén fennállása 70. évfordulóját ünneplő kórus születésnapi sorozata – szombaton este várják a jubileumi hangverseny vendégeit.

Gitármuzsikával folytatódik a Zenélő Cukrászda sorozata

Gitármuzsikával folytatódik a Zenélő Cukrászda sorozata

2022. nov. 25.

A zenei világnapra időzített nyitány után immár rendszeres alkalmak sorában a gitármuzsika lesz a főszereplő a Sándor Frigyes Zeneiskola és a Jakó Cukrászda közös eseményén szombaton este.

DSTV: Vágvölgyi B. András volt az Utószó vendége

DSTV: Vágvölgyi B. András volt az Utószó vendége

2022. nov. 25.

Nemcsak irodalom-, de politikatörténeti kalandozásra is csalogatta a vendégeket a Kortárs Művészeti Intézet, derül ki a DSTV összegzéséből. Az Utószó című élő antológia vendége Vágvölgyi B. András író, filmrendező, újságíró volt a közelmúltban. Hangkép.