Dunaújváros Hetilap

Ünnepi áldás és templomjárás a katolikus közösségben

Öcaline - 2022. szeptember 29. 15:26

A hittanos gyermekek megáldásával és a nyitott templomok napjának programja keretében szervezett bemutatóval kezdték a római katolikusok a tanévet.

"Veni Sancte" – azaz a Szentlelket segítségül hívó – tanévnyitó szentmisét tartottak Krisztus Király Főtemplomban a római katolikus közösség hittanosai számára, derül ki a DO-hoz eljuttatott tanévnyitó összegzésből. 

A teremtett világ működése

Az ünnepi ceremóniát annak érdekében szervezték, hogy a gyermekek mindazon jót, amit tanulnak, el ne felejtsék, hanem saját maguk és embertársaik javára fordítsák a jövőben. Az ünnepség keretében a nagy számú hívő és hozzátartozó meghatódottsága mellett Baltási Nándor plébános áldotta meg a dunaújvárosi római katolikus hittanos nebulókat – sőt, főbb tankönyveiket is, amelyek példás rendben összekészítve sorakoztak a szentmise alatt az áldoztatórácson. Mint a plébános prédikációjában hangsúlyozta, a főbb tudományok tankönyveinek elsajátítása – mint például az alsós olvasókönyv vagy a felsős irodalom, történelem és matematika – hozzásegítik a gyermekeket az isteni törvényszerűségek és a teremtett világ szépségeinek és működésének megértéséhez is. Az eseményen az is kiderült, hogy a közelmúltban kezdődött tanévben a római katolikus plébánia mintegy 320 hittanos diáknak igyekszik a tanórákon kívül is programokat, kirándulásokat, táborokat szervezni.

Belső értékek Pentelén

A Pentele városrész Szentháromság temploma sem maradt rendezvény nélkül a tanévkezdet hónapjában. Itt nyitott templomok hetéhez csatlakozva, a Pentele Baráti Kör Egyesület védnöksége mellett biztosították a plébánia szolgálattevői és a zenei fellépők az ismerkedés lehetőségét a szép számú érdeklődőnek az óvárosi templom belső értékeivel, valamint bensőséges, szerethető arányaival.
A program résztvevői érdeklődéssel tekintették meg a templom színes üvegablakait, szobrait, kiemelkedő színvonalú fali dekorációit, valamint festményeit, fő- és mellékoltárait.

(Illusztrációk: Dunaújvárosi Római Katolikus Plébánia)

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: a kitelepítésre emlékezett a Pentele Baráti Kör

DSTV: a kitelepítésre emlékezett a Pentele Baráti Kör

2022. dec. 04.

Szomorú településtörténeti vonatkozású eseményről tudósít a DSTV összeállítása. Koszorúkkal és előadással emlékezett az 1950-es esztendő kitelepítésének évfordulóján a Pentele Baráti Kör Egyesület. Hangkép.

Továbbra sem lépett a társasházak többsége a költségosztás terén

Továbbra sem lépett a társasházak többsége a költségosztás terén

2022. dec. 03.

A DVG Zrt. több mint ötven közös képviselőnek és lakásszövetkezetnek küldte el azt a költségosztással kapcsolatos tájékoztatót, amelyben részletesen leírják az ügyintézés menetét. Költségosztó szükséges, ha egy lakásban nem légköbméter-alapján szeretnének a távhőért fizetni – mégis, eddig az érintettek alig ötöde reagált a felhívásra. 

Döntött a közgyűlés, már úton a nyugdíjasok ünnepi támogatása

Döntött a közgyűlés, már úton a nyugdíjasok ünnepi támogatása

2022. dec. 02.

Dunaújváros közgyűlése döntött arról, hogy a város nyugdíjasai az idén is számíthatnak az önkormányzat év végi segítségére, rendkívüli karácsonyi ajándékára. Az utalások, illetve a tájékoztatók kipostázása megkezdődött, hamarosan megérkeznek a támogatások. Pintér Tamás polgármester ünnepi hangulatú köszöntője a nyugdíjasoknak és nem csak nyugdíjasoknak szól.

DSTV: cipősdobozban az ajándékok

DSTV: cipősdobozban az ajándékok

2022. dec. 02.

Idén is folytatja népszerű karácsonyi kezdeményezését a Baptista Szeretetszolgálat, derül ki a DSTV összeállításából. A cipősdoboz akcióhoz a helyi Duna Plazma centrum is csatlakozott –  gyűjtőpontként segítik az országos programot. Hangkép.
 

A térség vezetőivel egyeztet a Dunaferr ügyéről Pintér Tamás

A térség vezetőivel egyeztet a Dunaferr ügyéről Pintér Tamás

2022. dec. 01.

A környékbeli települések vezetőit, országgyűlési képviselőit hívja egyeztető megbeszélésre Pintér Tamás polgármester. A téma a Dunaferr helyzete, hiszen a vasmű működése nem csak dunaújvárosiakat érintő kérdés, legalább annyira érinti a városunk vonzáskörzetét is. A tervezett megbeszélést sajtótájékoztatón jelentette be a polgármester.

DSTV: rezsifórumot rendezett a Párbeszéd

DSTV: rezsifórumot rendezett a Párbeszéd

2022. dec. 01.

A téli időszak átvészelése volt a témája a Városháza dísztermében tartott eseménynek, derül ki a DSTV összegzéséből. A fórumon elhangzott: a cél a lakossági terhek csökkentése, a kapcsolódó környezetbarát, energiahatékony beruházások és fejlesztések támogatása. Hangkép.
 

Igazgatási szünet lesz a Városházán

Igazgatási szünet lesz a Városházán

2022. nov. 30.

A város hivatalos honlapján jelent meg összegzés a december 22-én kezdődő, és egészen január 8-ig tartó pauzáról. Ügyfélfogadás nem lesz, csak az Anyakönyvi Hivatal üzemel, ügyeleti rendben.