Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Világzene, világcsoda és világszínvonal a Quintiától

Öcaline - 2022. szeptember 5. 18:07

Kezdjük a végén: idejét sem tudom, mikor tapsolt és tombolt állva utoljára táblás ház közönsége egy emberként a Bartók színháztermében. A Quintia zenekar borzongatóan gyönyörű jubileumi koncertje után megadatott az élmény.

Még hogy nincs Quintia-csoda? Nagyon is van – az például önmagában csodálatos fegyvertény, hogy öt, a muzsika világához ezer és egy szállal kötődő dunaújvárosi nő tíz (plusz egy) éve alakított egy zenekart – és az alkalmi együttállásból mára odáig jutottak, hogy születésnapi koncertjük telt házat vonzott a Bartók színháztermébe. 

A Quintia-képlet

Márpedig múlt vasárnap pontosan ez történt, és már ettől, az érdeklődők, rajongók számosságából eredően hatalmas mérföldkőhöz érkezett a csapat – nagy esélyt kapott a közönségtől, és egyúttal adott is a publikumnak ahhoz az együttes, hogy méltó módon, mintegy esszenciálisan mutassa be, mitől is, miért is tud torokszorító hatást kiváltani a koncert.

Laikus rajongóként persze nem én fogom meg- és felfejteni a Quintia-hangzás titkát, az viszont biztos, hogy gyorsan, tényleg pillanatok alatt beránt az összetéveszthetetlen hangulat. Erős, igényes repertoár, nagyon jó zenészek. Arról koncert közben is szó esett, hogy mindenkinek van egy alap hangszere vagy instrumentumcsoportja – Pocsai Mária citerán, Kurina Laura gordonkán, Beke Beáta gitáron játszik, Németh Irma hárfát, Péter Kata fúvós hangszereket szólaltat meg –, arról már kevesebb, pedig fontos, hogy mindenki bátran és jól nyúl más hangszerekhez, és a két énekes alapember, Németh Irma és Péter Kata mellett mindenki más is szépen, tisztán énekel. 
Ha valami, akkor ez a merész, igényes, a zenekar esetében magától értetődő, mégis nagyon-nagyon ritka pontosság a Quintia-hangzás egyik fő jellemzője.

Csúcspont – vagy új kezdet?
 
A másik mindenképpen az az összetéveszthetetlen zenei szövétnek, amely a jiddis imából, a mantrából, a Slamovist-dalból vagy a moldvai csángó nótából csillogóan eredeti "quintiás" szerzeményt varázsol. A vasárnapi koncert programjában visszatérő motívumként említtetett,  hogy milyen bátran vett részt a zenekar különféle produkciókban – a Bartók Randóti-estje és a Rácalmási Passió is fontos mérföldkő volt e téren –, és az együttműködések sora biztosan jót tett a csapat színi jelenlétének. A zene mellett a háttér, a kiállás, az előadás szerkesztettsége, ha tetszik, koreográfiája is csillagos ötöst érdemelt – a Quintia színpadra termett formáció, nem vitás.

Azzal együtt persze, hogy a lényeg mégis a muzsika: a bátor, esetenként a lehetetlenségig merész együttállásokkal, fúziókkal, a magyar folklór mellett balkáni, cigány, indiai, zsidó zenei elemekkel, a gyönyörűen, tisztán, hibátlan kidolgozottsággal előadott produkcióval. Patika pontos recept szerint összegyúrt, mégis felszabadítóan könnyed előadás. Itt pehelykönnyű, csipkefinom dallamvezetés, amott elementáris erővel sodró lendület. Női zenekar – mindig minden a helyén, mindig minden átitatva érzelmekkel, bájjal, ha kell, derűvel, játékos humorral, de ha úgy hozza vagy kéri a sors, drámai erővel. Az, hogy a tíz év – és a felnőtt gyerekek – után merre indul, meddig jut a Quintia, persze most még nagy kérdés, de szent meggyőződésem: óvatos, de értő irányítással, ha tetszik, a korábbinál professzionálisabb menedzseléssel a határ a csillagos ég. Akinek esetleg kétségei lennének, a Bartók táblás házának tomboló vastapsa ékes és fényes igazolásként oszlathatja el azokat.  

Csodát tett a Quintia zenekar vasárnap: ők tudják a képletet, mi érezzük – de végül borzongatóan gyönyörű élmény kerekedett. Ahogy a címben is jeleztem: világzene – világszínvonalon.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Kultúra

Remek hangulat, kiváló program és szép siker a Jótékonysági pedagóguskoncerten (galériával)

Remek hangulat, kiváló program és szép siker a Jótékonysági pedagóguskoncerten (galériával)

2024. ápr. 26.

A város egyik legszebb hagyománnyal bíró közösségi kezdeményezéséhez méltó nívót hozott az immár 27. Jótékonysági pedagóguskoncert. Lelkes közreműködők, büszkeségre okot adó kínálat – nem lehetett más a vége: vastaps, nagy siker!

DSTV: új bemutatóra készül a Bartók társulata

DSTV: új bemutatóra készül a Bartók társulata

2024. ápr. 25.

Molnár Ferenc színművével, A farkas című darabbal folytatódik a Bartók Kamaraszínház bemutatóinak sora, derül ki a DSTV összegzéséből. A produkció érdekessége, hogy jobbára fiatalokból álló alkotócsapat viszi színre a művet Ágoston Péter rendezésében. Hangkép.

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

2024. ápr. 24.

Remek irodalmi kalandozást hozott a József Attila Könyvtár programja, derül ki a DSTV összegzéséből. Még a magyar költészet napjára időzítve Erdős Virág vendégeskedett a gyermekkönyvtárban – a versek csodavilágába kalauzolta a vendégeket. Hangkép.

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

2024. ápr. 23.

Új kiállításról számol be a DSTV összeállítása az MMK-ból. Az intézmény földszinti folyosógalériáján nyílt meg Gusztos Piroska tárlata a napokban – és a kollekció nem véletlenül viseli az Ecset szerelem címet. Hangkép.

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

2024. ápr. 22.

Vágvölgyi B. András író, újságíró, filmrendező, filmesztéta lesz az Utószó című irodalmi antológia következő vendége a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután.

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.