Dunaújváros Hetilap

A halottak napja időszakára készülnek a temetőkben

Öcaline - 2022. október 26. 17:58

Rendezett temető, nyitott hátsó kapu (és parkoló), forgalmirend-változás, ünnepi áhítat, bővített nyitva tartás várja a temetőlátogatókat városunkban. Összeállításunk a templomi urnatemető látogatásával kapcsolatos információkat is tartalmazza. 

Felkészülés a halottak napjára címmel tartott tájékoztatót a köztemetőben a közelmúltban Tóth Lászlóné, a kegyhelyet üzemeltető Borostyán-Tóth Kft. ügyvezetője, valamint Mezei Zsolt általános hatáskörű alpolgármester.

Teljes készenlét

Mezei Zsolt hangsúlyozta, idén is szükség lesz azokra a korlátozásokra, illetve könnyítésekre, amelyek révén a temető nagyságendekkel növekvő forgalma kezelhető:
– Úgy érzem, sikerül idén is a rendőrséggel, polgárőrséggel és az üzemeltetőkkel együttműködve az ünnephez méltó keretet teremteni. A sírkert rendezett, az év során öt új urnafalat is emeltek a köztemetőben, és már most lehetőséget biztosítunk arra a beton akadályok eltávolításával, hogy autóval megközelíthető legyen a temető 6-os út felőli hátsó bejárata – ezt a lehetőséget az ünnepi időszak után még egy hétig fenntartjuk.

A temető nyitvatartásáról és a hozzátartozók számára szervezendő zenés, gyertyagyújtásos áhítatról Tóth Lászlóné adott tájékoztatást:
– Az ünnepi eseményre november 1-jén, mindenszentek ünnepén várjuk a hozzátartozókat – az áhítat 16 órakor kezdődik a ravatalozó előtt. A temető nyitvatartása is változik az ünnepi időszakban: november 29-én és 30-án, azaz szombaton és vasárnap 6-21 óra között, míg 31-én és november 1-jén, vagyis hétfőn és kedden 6-22 óra között tart nyitva a sírkert. E napokon a temetőgondnokság is nyitva lesz, méghozzá normál rend szerint, 8-16 óra között.

Fontos változások a forgalmi rendben  

Szintén a tájékoztató keretében hangzott el, hogy október 28-án, azaz pénteken kezdődően és egészen november 1-jéig, azaz keddig forgalmi rend változás lesz Dunaújvárosban a köztemető környékén. A Temető utca és a Vadvirág utca kereszteződésében minden, a temető irányába haladó járművet a Frangepán utca felé terelnek – az autóbuszok, taxik, valamint a mozgáskorlátozottakat szállító járművek kivételével. A Vadvirág utca és a Frangepán utca egyirányú lesz a temető irányába. Parkolni a környező utcákban és a temetőhöz közeli füves területen lehet. A Frangepán utcában a menetirány szerinti baloldalon két kerékkel a járdán történő parkolás engedélyezett lesz. Fontos, hogy október 30. és november 1. között a temető területére csak azon járművek hajthatnak be, amelyekben érvényes mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkező személy tartózkodik.
Ebben az időszakban a forgalmi rendet (a jelzőtáblákon kívül) a rendőrség, a polgárőrség és a közterület-felügyelők biztosítják. Ezen felül, az említett időszakban a rendőrség fokozott közbiztonsági ellenőrzést tart a temetőben és annak a környékén. A gépjárművel érkezőktől külön is kérik, hogy a járművek utasterében látható helyen értéket ne hagyjanak!
A szolgáltató tájékoztatása szerint a 12-es autóbusz az érintett hétvégén menetrend szerint közlekedik: október 31-én és november 1-jén, vagyis hétfőn és kedden, ha az utasforgalom megkívánja, akkor plusz buszokat állítanak majd be a menetrend szerinti járatok mellé az utasforgalom kiszolgálása érdekében.

Ünnepi nyitvatartás az urnatemetőben – miserenddel 

Kibővített nyitvatartással készül az ünnepi időszakra a Krisztus Király Főtemplom urnatemetője is, tudatta a DO-val a római katolikus plébánia. Mindenszentek ünnepének hétvégéjén és a halottak napján az alábbiak szerint kereshetik fel a kegyhelyet a hozzátartozók: október 29-én, azaz szombaton kezdődően, és egészen november 2-ig (szerdáig, halottak napjáig) lényegesen hosszabb látogatási idő áll rendelkezésre. Az Aranyvölgyi út felől minden nap 20 óráig látogatható az urnatemető – október 29-én, szombaton, valamint november 2-án, szerdán 14 órától, október 30-án, vasárnap kezdődően egészen november 1-jéig, vagyis keddig (Mindenszentekig) már délelőtt 10 órától.  Ezt egészíti ki a hozzátartozói mágneskártyával rendelkezők számára a Szórád Márton út felőli lejutási lehetőség: október 29. és november 2. között minden reggel 8 órától egészen az Aranyvölgyi út felőli bejárat nyitásáig. 
A Mindenszentek főünnepét megelőző hosszú hétvégétől a halottak napjáig a Nagytemplomban megtartandó szentmisékre is rendhagyó időpontban várják a híveket: október 29-én és október 30-án évközi 31. vasárnapként kezdődnek a ceremóniák – szombaton 18, vasárnap 9 órakor –, november 1-jén, kedden ugyancsak délelőtt 9 órakor nyílik lehetőség a Mindenszentek napi szentmise látogatására. Mindezek mellett október 31-én, hétfőn és november 2-án, szerdán, halottak napján a szentmisére reggel 7.30-tól várják a híveket.
 

A rovat további hírei: Közélet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.