Dunaújváros Hetilap

"Gyermekeink jövője a tét!" – szolidaritási kiállás az oktatásért szerdán

Öcaline - 2022. október 4. 11:05

Az oktatás világnapján szerveznek szolidaritási kiállást az oktatásért városunkban: mindenkit, szülőket, nagyszülőket is várnak a Dr. Molnár László Emlékparkba szerdán délután. Legyetek, legyenek, legyünk sokan!

Szolidaritási kiállás az oktatásért! – ezzel az elnevezéssel csatlakoznak városunkban az országossá terebélyesedett tiltakozási akcióhoz. A közösségi kezdeményezés színhelye a Dr. Molnár László Emlékpark lesz a Dunaújvárosi Egyetem előtt – a résztvevőket október 5-én, szerdán 16 órától várják a közös kiállásra.

Jelképes időpontválasztás

A megmozdulást kezdeményező-szervező Fábián István a nagy közösségi portálon nyomatékosítja, nem véletlen az időpont: az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) 1966. október 5-én fogadta el a pedagógusjogokról szóló határozatot. Ezért 1994 óta minden évben ezen a napon ünnepli az UNESCO a pedagógusok és az oktatás világnapját. Kiemeli a pedagógusok megbecsülésének szükségességét, előírja az ingyenes továbbképzést, s kimondja, hogy a pedagógusok jövedelmezése nem maradhat el az egyenértékű képesítést követelő más foglalkozásúak bérezésétől.
A meghívó szerint "a világnap alkalmat kínál arra, hogy számba vegyük az elért eredményeket, a meglévő hiányosságokat, és figyelmet irányítsunk a tanárok hangjára, akik nemcsak magukért, de tanítványaik jövőjéért, az oktatás szabadságáért, a magyar nemzet felemelkedéséért küzdenek".

Mindenkit várnak, akinek fontos a jövő

Már az eredeti felhívás is arra kéri a pedagógusok mellett a tanítványokat és szüleiket, így közvetve minden magyar állampolgárt, hogy – már csak a saját érdekükben is! – támogassák az akciót. A közösségi portálon a felhívás óta egy másik invitáció is terjed – íme!

"Kedves Szülők, Nagyszülők!
Várunk MINDENKIT az oktatás világnapján a 'Szolidaritási kiállás az oktatásért!' rendezvényre! Nincs már olyan területe az oktatásnak, nevelésnek ahol ne lenne óriási a baj. Hangot szeretnénk adni mérhetetlen elégedetlenségünknek. Kiállunk a gyermekekért, az ország jövőjéért, saját magunkért! Sajnos ott tartunk, hogy a hatalom megalázza, ellehetetleníti mindazokat a pedagógusokat, akik fellépnek a szabad oktatásért, a szabad iskolákért."

Előhang és program itt!

Mint Horváth Éva, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) dunaújvárosi ügyvivője a DO-nak elmondta, már ma lesz egy rendezvény, amelyen több dunaújvárosi aktivista részt vesz: délután Székesfehérváron petíciót adnak át a megye pedagógusainak képviseletében az Alapvető Jogok Területi Irodájánál. 
A holnapi eseményen beszédet mond Szendrei Zoltán, a Széchenyi gimnázium tanára, a PDSZ Országos Választmányának tagja, Bebesi Csaba, a Dózsa iskola tanítója, a PDSZ csoportképviselője, míg Kurucz Gergely, a Rudas tanára verssel működik közre.
A résztvevők az akció keretében együtt kívánják elénekelni a Pál utcai fiúk című musical népszerű dalát, a Mi vagyunk a Grund című szerzeményt. Dés László és Geszti Péter műve a mostani tiltakozási akciósorozat himnuszává vált, érdekességként a végére jöjjön az elmaradhatatlan dunaújvárosi szál. A Vígszínház méltán népszerű előadásában Weisz szerepét Szántó Balázs alakította – a városunkból elszármazott színész nyár elején a "Víg" legrangosabb belső szakmai elismerését, a Hegedűs Gyula-emlékgyűrűt vehette át. 

Cikkünket, naná, az említett előadásban felcsendülő dallal vezettük be – holnap is hadd szóljon a "Grund"; legyetek, legyenek, legyünk sokan!
 

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.