Dunaújváros Hetilap

"Gyermekeink jövője a tét!" – szolidaritási kiállás az oktatásért szerdán

Öcaline - 2022. október 4. 11:05

Az oktatás világnapján szerveznek szolidaritási kiállást az oktatásért városunkban: mindenkit, szülőket, nagyszülőket is várnak a Dr. Molnár László Emlékparkba szerdán délután. Legyetek, legyenek, legyünk sokan!

Szolidaritási kiállás az oktatásért! – ezzel az elnevezéssel csatlakoznak városunkban az országossá terebélyesedett tiltakozási akcióhoz. A közösségi kezdeményezés színhelye a Dr. Molnár László Emlékpark lesz a Dunaújvárosi Egyetem előtt – a résztvevőket október 5-én, szerdán 16 órától várják a közös kiállásra.

Jelképes időpontválasztás

A megmozdulást kezdeményező-szervező Fábián István a nagy közösségi portálon nyomatékosítja, nem véletlen az időpont: az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) 1966. október 5-én fogadta el a pedagógusjogokról szóló határozatot. Ezért 1994 óta minden évben ezen a napon ünnepli az UNESCO a pedagógusok és az oktatás világnapját. Kiemeli a pedagógusok megbecsülésének szükségességét, előírja az ingyenes továbbképzést, s kimondja, hogy a pedagógusok jövedelmezése nem maradhat el az egyenértékű képesítést követelő más foglalkozásúak bérezésétől.
A meghívó szerint "a világnap alkalmat kínál arra, hogy számba vegyük az elért eredményeket, a meglévő hiányosságokat, és figyelmet irányítsunk a tanárok hangjára, akik nemcsak magukért, de tanítványaik jövőjéért, az oktatás szabadságáért, a magyar nemzet felemelkedéséért küzdenek".

Mindenkit várnak, akinek fontos a jövő

Már az eredeti felhívás is arra kéri a pedagógusok mellett a tanítványokat és szüleiket, így közvetve minden magyar állampolgárt, hogy – már csak a saját érdekükben is! – támogassák az akciót. A közösségi portálon a felhívás óta egy másik invitáció is terjed – íme!

"Kedves Szülők, Nagyszülők!
Várunk MINDENKIT az oktatás világnapján a 'Szolidaritási kiállás az oktatásért!' rendezvényre! Nincs már olyan területe az oktatásnak, nevelésnek ahol ne lenne óriási a baj. Hangot szeretnénk adni mérhetetlen elégedetlenségünknek. Kiállunk a gyermekekért, az ország jövőjéért, saját magunkért! Sajnos ott tartunk, hogy a hatalom megalázza, ellehetetleníti mindazokat a pedagógusokat, akik fellépnek a szabad oktatásért, a szabad iskolákért."

Előhang és program itt!

Mint Horváth Éva, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) dunaújvárosi ügyvivője a DO-nak elmondta, már ma lesz egy rendezvény, amelyen több dunaújvárosi aktivista részt vesz: délután Székesfehérváron petíciót adnak át a megye pedagógusainak képviseletében az Alapvető Jogok Területi Irodájánál. 
A holnapi eseményen beszédet mond Szendrei Zoltán, a Széchenyi gimnázium tanára, a PDSZ Országos Választmányának tagja, Bebesi Csaba, a Dózsa iskola tanítója, a PDSZ csoportképviselője, míg Kurucz Gergely, a Rudas tanára verssel működik közre.
A résztvevők az akció keretében együtt kívánják elénekelni a Pál utcai fiúk című musical népszerű dalát, a Mi vagyunk a Grund című szerzeményt. Dés László és Geszti Péter műve a mostani tiltakozási akciósorozat himnuszává vált, érdekességként a végére jöjjön az elmaradhatatlan dunaújvárosi szál. A Vígszínház méltán népszerű előadásában Weisz szerepét Szántó Balázs alakította – a városunkból elszármazott színész nyár elején a "Víg" legrangosabb belső szakmai elismerését, a Hegedűs Gyula-emlékgyűrűt vehette át. 

Cikkünket, naná, az említett előadásban felcsendülő dallal vezettük be – holnap is hadd szóljon a "Grund"; legyetek, legyenek, legyünk sokan!
 

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: a kitelepítésre emlékezett a Pentele Baráti Kör

DSTV: a kitelepítésre emlékezett a Pentele Baráti Kör

2022. dec. 04.

Szomorú településtörténeti vonatkozású eseményről tudósít a DSTV összeállítása. Koszorúkkal és előadással emlékezett az 1950-es esztendő kitelepítésének évfordulóján a Pentele Baráti Kör Egyesület. Hangkép.

Továbbra sem lépett a társasházak többsége a költségosztás terén

Továbbra sem lépett a társasházak többsége a költségosztás terén

2022. dec. 03.

A DVG Zrt. több mint ötven közös képviselőnek és lakásszövetkezetnek küldte el azt a költségosztással kapcsolatos tájékoztatót, amelyben részletesen leírják az ügyintézés menetét. Költségosztó szükséges, ha egy lakásban nem légköbméter-alapján szeretnének a távhőért fizetni – mégis, eddig az érintettek alig ötöde reagált a felhívásra. 

Döntött a közgyűlés, már úton a nyugdíjasok ünnepi támogatása

Döntött a közgyűlés, már úton a nyugdíjasok ünnepi támogatása

2022. dec. 02.

Dunaújváros közgyűlése döntött arról, hogy a város nyugdíjasai az idén is számíthatnak az önkormányzat év végi segítségére, rendkívüli karácsonyi ajándékára. Az utalások, illetve a tájékoztatók kipostázása megkezdődött, hamarosan megérkeznek a támogatások. Pintér Tamás polgármester ünnepi hangulatú köszöntője a nyugdíjasoknak és nem csak nyugdíjasoknak szól.

DSTV: cipősdobozban az ajándékok

DSTV: cipősdobozban az ajándékok

2022. dec. 02.

Idén is folytatja népszerű karácsonyi kezdeményezését a Baptista Szeretetszolgálat, derül ki a DSTV összeállításából. A cipősdoboz akcióhoz a helyi Duna Plazma centrum is csatlakozott –  gyűjtőpontként segítik az országos programot. Hangkép.
 

A térség vezetőivel egyeztet a Dunaferr ügyéről Pintér Tamás

A térség vezetőivel egyeztet a Dunaferr ügyéről Pintér Tamás

2022. dec. 01.

A környékbeli települések vezetőit, országgyűlési képviselőit hívja egyeztető megbeszélésre Pintér Tamás polgármester. A téma a Dunaferr helyzete, hiszen a vasmű működése nem csak dunaújvárosiakat érintő kérdés, legalább annyira érinti a városunk vonzáskörzetét is. A tervezett megbeszélést sajtótájékoztatón jelentette be a polgármester.

DSTV: rezsifórumot rendezett a Párbeszéd

DSTV: rezsifórumot rendezett a Párbeszéd

2022. dec. 01.

A téli időszak átvészelése volt a témája a Városháza dísztermében tartott eseménynek, derül ki a DSTV összegzéséből. A fórumon elhangzott: a cél a lakossági terhek csökkentése, a kapcsolódó környezetbarát, energiahatékony beruházások és fejlesztések támogatása. Hangkép.
 

Igazgatási szünet lesz a Városházán

Igazgatási szünet lesz a Városházán

2022. nov. 30.

A város hivatalos honlapján jelent meg összegzés a december 22-én kezdődő, és egészen január 8-ig tartó pauzáról. Ügyfélfogadás nem lesz, csak az Anyakönyvi Hivatal üzemel, ügyeleti rendben.