Dunaújváros Hetilap

Három tétellel bővült a Dunaújvárosi Települési Értéktár

Fábos Zsolt - 2022. október 13. 17:00

Értéktárba került a Móricz iskola Kodály Zoltán módszere, a Jószolgálati Otthon „Ragyogj kékben Dunaújváros” projektje és a Quintia zenekar is.

Dunaújváros Közgyűlése 2016-ban hozta létre települési értéktár bizottságát, amelynek feladata a helyi értékek azonosítása, a helyi értékeket tartalmazó gyűjtemény létrehozása, gondozása, a megyei értéktárral történő kapcsolattartás. A bizottság lakossági javaslatra listába veszi a város szempontjából meghatározó jelentőségű, a városhoz való tartozást kifejező egyedi szellemi terméket, tárgyat, kulturális alkotást, hagyományt, jelképet, illetve természeti értéket. Október elején ülésezett a települési értéktár bizottság, amelynek munkájáról Barta Endre humán alpolgármester számolt be.
– A Települési Értéktár Bizottság tagjai Farkas Lajos az Intercisa Múzeum igazgatója, Szabó Imre főépítész és jómagam október 5-én üléseztünk és örömmel jelenthetem, hogy három települési értékkel bővült az értéktár, három felterjesztés kapott pozitív elbírálást. Az egyik a Dunaújvárosi Móricz Zsigmond Általános Iskola Kodály Zoltán módszere, a másik a Jószolgálati Otthon Közalapítvány „Ragyogj kékben Dunaújváros” projektjei, illetve a harmadik a Quintia zenekar. Tehát ők hárman kerültek most be az értéktárba. A bizottságunk munkájáról a jövőben is szeretnénk majd beszámolni és természetesen várjuk a további felterjesztéseket.

A Dunaújvárosi Móricz Zsigmond Általános Iskola Dunaújváros zenei, kulturális életének meghatározó intézménye. A méltán világhírű Kodály-koncepción alapuló oktató-nevelő munkája országszerte elismert. Az iskola célja továbbra is folytatni azt a kultúrmissziós munkát, amelynek segítségével az országban és határainkon túl is népszerűsíti a Kodály Zoltán elképzelései alapján működő zeneoktatást és ezzel nem csak az iskolát, hanem a várost is ismertté, elismertté teszi.

A Jószolgálati Otthon Közalapítvány, mint kiemelten közhasznú szervezet, kiemelkedő szerepet tölt be a társadalmi elfogadás elősegítésében, a másság elfogadásában, színvonalas, országosan is elismert programjaival, projektjeivel. A szervezet következetesen képviseli azt a szolgálatot, ami a hátrányos helyzetű emberek megsegítését támogatja. Szélesen propagálják ezt a tevékenységet, így társadalmi témává tudták tenni ezt az ügyet.

A Quintia zenekar öt női előadóból áll. 2011-ben alakultak és azóta változatlan felállásban koncerteznek. Számos városi rendezvényen, kiállításmegnyitón, ünnepségen muzsikáltak, emelve az események rangját. Mára már szerves részét képezik Dunaújváros kulturális életének. A magyar népzenén alapuló világzene műfajában olyan, azonnal felismerhető hangzást alakítottak ki, mely magával ragadó élményt nyújt minden hallgatójuk számára. Igényes, egyedi hangszerelésük párosulva a művészi előadásmóddal olyan érték, melyet városunk lakói megbecsülnek, szeretnek.

Eddigi értéktárasok:
Baracsi úti „Arborétum” Természetvédelmi Terület
Szocreál építészeti tanösvény
Somogyi József: Martinász című szobra
Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes
Dózsa Mozi és a Dózsa György tér
A Kortárs Művészeti Intézet - Dunaújváros gyűjteménye
Magyar Óriásnyúl
Dunaparti védmű és Szoborpark
Dunaújvárosi Vegyeskar
„A tánc műfajainak megalapítása Dunaújvárosban”
Magyar Papírmúzeum
Steixner István
Pentele híd
Dunaújvárosi Evangélikus Templom
József Attila Könyvtár Médiatára (DTV-archívum)
Arany Iránytű Program ( Pentelei Mentálhigiénés Általános Iskola, Szakképző Iskola és Gimnázium)

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: a kitelepítésre emlékezett a Pentele Baráti Kör

DSTV: a kitelepítésre emlékezett a Pentele Baráti Kör

2022. dec. 04.

Szomorú településtörténeti vonatkozású eseményről tudósít a DSTV összeállítása. Koszorúkkal és előadással emlékezett az 1950-es esztendő kitelepítésének évfordulóján a Pentele Baráti Kör Egyesület. Hangkép.

Továbbra sem lépett a társasházak többsége a költségosztás terén

Továbbra sem lépett a társasházak többsége a költségosztás terén

2022. dec. 03.

A DVG Zrt. több mint ötven közös képviselőnek és lakásszövetkezetnek küldte el azt a költségosztással kapcsolatos tájékoztatót, amelyben részletesen leírják az ügyintézés menetét. Költségosztó szükséges, ha egy lakásban nem légköbméter-alapján szeretnének a távhőért fizetni – mégis, eddig az érintettek alig ötöde reagált a felhívásra. 

Döntött a közgyűlés, már úton a nyugdíjasok ünnepi támogatása

Döntött a közgyűlés, már úton a nyugdíjasok ünnepi támogatása

2022. dec. 02.

Dunaújváros közgyűlése döntött arról, hogy a város nyugdíjasai az idén is számíthatnak az önkormányzat év végi segítségére, rendkívüli karácsonyi ajándékára. Az utalások, illetve a tájékoztatók kipostázása megkezdődött, hamarosan megérkeznek a támogatások. Pintér Tamás polgármester ünnepi hangulatú köszöntője a nyugdíjasoknak és nem csak nyugdíjasoknak szól.

DSTV: cipősdobozban az ajándékok

DSTV: cipősdobozban az ajándékok

2022. dec. 02.

Idén is folytatja népszerű karácsonyi kezdeményezését a Baptista Szeretetszolgálat, derül ki a DSTV összeállításából. A cipősdoboz akcióhoz a helyi Duna Plazma centrum is csatlakozott –  gyűjtőpontként segítik az országos programot. Hangkép.
 

A térség vezetőivel egyeztet a Dunaferr ügyéről Pintér Tamás

A térség vezetőivel egyeztet a Dunaferr ügyéről Pintér Tamás

2022. dec. 01.

A környékbeli települések vezetőit, országgyűlési képviselőit hívja egyeztető megbeszélésre Pintér Tamás polgármester. A téma a Dunaferr helyzete, hiszen a vasmű működése nem csak dunaújvárosiakat érintő kérdés, legalább annyira érinti a városunk vonzáskörzetét is. A tervezett megbeszélést sajtótájékoztatón jelentette be a polgármester.

DSTV: rezsifórumot rendezett a Párbeszéd

DSTV: rezsifórumot rendezett a Párbeszéd

2022. dec. 01.

A téli időszak átvészelése volt a témája a Városháza dísztermében tartott eseménynek, derül ki a DSTV összegzéséből. A fórumon elhangzott: a cél a lakossági terhek csökkentése, a kapcsolódó környezetbarát, energiahatékony beruházások és fejlesztések támogatása. Hangkép.
 

Igazgatási szünet lesz a Városházán

Igazgatási szünet lesz a Városházán

2022. nov. 30.

A város hivatalos honlapján jelent meg összegzés a december 22-én kezdődő, és egészen január 8-ig tartó pauzáról. Ügyfélfogadás nem lesz, csak az Anyakönyvi Hivatal üzemel, ügyeleti rendben.