Dunaújváros Hetilap

Három tétellel bővült a Dunaújvárosi Települési Értéktár

Fábos Zsolt - 2022. október 13. 17:00

Értéktárba került a Móricz iskola Kodály Zoltán módszere, a Jószolgálati Otthon „Ragyogj kékben Dunaújváros” projektje és a Quintia zenekar is.

Dunaújváros Közgyűlése 2016-ban hozta létre települési értéktár bizottságát, amelynek feladata a helyi értékek azonosítása, a helyi értékeket tartalmazó gyűjtemény létrehozása, gondozása, a megyei értéktárral történő kapcsolattartás. A bizottság lakossági javaslatra listába veszi a város szempontjából meghatározó jelentőségű, a városhoz való tartozást kifejező egyedi szellemi terméket, tárgyat, kulturális alkotást, hagyományt, jelképet, illetve természeti értéket. Október elején ülésezett a települési értéktár bizottság, amelynek munkájáról Barta Endre humán alpolgármester számolt be.
– A Települési Értéktár Bizottság tagjai Farkas Lajos az Intercisa Múzeum igazgatója, Szabó Imre főépítész és jómagam október 5-én üléseztünk és örömmel jelenthetem, hogy három települési értékkel bővült az értéktár, három felterjesztés kapott pozitív elbírálást. Az egyik a Dunaújvárosi Móricz Zsigmond Általános Iskola Kodály Zoltán módszere, a másik a Jószolgálati Otthon Közalapítvány „Ragyogj kékben Dunaújváros” projektjei, illetve a harmadik a Quintia zenekar. Tehát ők hárman kerültek most be az értéktárba. A bizottságunk munkájáról a jövőben is szeretnénk majd beszámolni és természetesen várjuk a további felterjesztéseket.

A Dunaújvárosi Móricz Zsigmond Általános Iskola Dunaújváros zenei, kulturális életének meghatározó intézménye. A méltán világhírű Kodály-koncepción alapuló oktató-nevelő munkája országszerte elismert. Az iskola célja továbbra is folytatni azt a kultúrmissziós munkát, amelynek segítségével az országban és határainkon túl is népszerűsíti a Kodály Zoltán elképzelései alapján működő zeneoktatást és ezzel nem csak az iskolát, hanem a várost is ismertté, elismertté teszi.

A Jószolgálati Otthon Közalapítvány, mint kiemelten közhasznú szervezet, kiemelkedő szerepet tölt be a társadalmi elfogadás elősegítésében, a másság elfogadásában, színvonalas, országosan is elismert programjaival, projektjeivel. A szervezet következetesen képviseli azt a szolgálatot, ami a hátrányos helyzetű emberek megsegítését támogatja. Szélesen propagálják ezt a tevékenységet, így társadalmi témává tudták tenni ezt az ügyet.

A Quintia zenekar öt női előadóból áll. 2011-ben alakultak és azóta változatlan felállásban koncerteznek. Számos városi rendezvényen, kiállításmegnyitón, ünnepségen muzsikáltak, emelve az események rangját. Mára már szerves részét képezik Dunaújváros kulturális életének. A magyar népzenén alapuló világzene műfajában olyan, azonnal felismerhető hangzást alakítottak ki, mely magával ragadó élményt nyújt minden hallgatójuk számára. Igényes, egyedi hangszerelésük párosulva a művészi előadásmóddal olyan érték, melyet városunk lakói megbecsülnek, szeretnek.

Eddigi értéktárasok:
Baracsi úti „Arborétum” Természetvédelmi Terület
Szocreál építészeti tanösvény
Somogyi József: Martinász című szobra
Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes
Dózsa Mozi és a Dózsa György tér
A Kortárs Művészeti Intézet - Dunaújváros gyűjteménye
Magyar Óriásnyúl
Dunaparti védmű és Szoborpark
Dunaújvárosi Vegyeskar
„A tánc műfajainak megalapítása Dunaújvárosban”
Magyar Papírmúzeum
Steixner István
Pentele híd
Dunaújvárosi Evangélikus Templom
József Attila Könyvtár Médiatára (DTV-archívum)
Arany Iránytű Program ( Pentelei Mentálhigiénés Általános Iskola, Szakképző Iskola és Gimnázium)

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

2024. ápr. 26.

A rotterdami tanácskozásról már olvashattak, de most itt a DSTV összeállítása arról, hogy városunk is kapcsolódott az Új Városok Nemzetközi Hálózatának munkájához. Az uniós pályázat részleteiről, az új városokkal kapcsolatos kutatásokról és tervekről Zsinka Gabriella és Gyöngyössy Csaba számolt be. Hangkép.

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

2024. ápr. 25.

Április 20-án hivatalosan is megkezdődött a június 9-én esedékes választások kampánya. A városban közlekedő állampolgárok ezt onnan is tudhatják, hogy elkezdtek plakátolni az utcákon, a két nagy jelölőszervezet (amelyek az önkormányzati választáson indulnak) pedig már össze is gyűjtötte, le is adta az ajánlásokat. 

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

2024. ápr. 25.

Új helyen rendezik az önkormányzat egyik legrangosabb elismerése díjátadó ceremóniáját: a Dunaújváros Díszpolgára cím büszke birtokosa a a felújított Mondbach-kúriában veheti át a kitüntetést pénteken délután. Meghívó.

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét. 

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.