Dunaújváros Hetilap

Helytörténeti kalandtúra – évezredek útján

Öcaline - 2022. október 17. 18:14

Térben és időben is kibővítette a már létező szocreál tanösvény kereteit a Pentele Baráti Kör: az egyesület 4 ezer év – 10 kilométer címmel helytörténeti kalandtúra felhívást tett közzé.

Az éles teszt is remek hangulatú kirándulást eredményezett, de a lényeg: megújult településtörténeti programmal várja a múlt emlékei iránt érdeklődőket a Pentele Baráti Kör.

Jó úton járnak

A részletekről Pálinkás Bertalan, az egyesület elnöke adott tájékoztatást, kiemelve, hogy a kezdeményezés célja a helyi közösségek, intézmények közvetlen megszólítása – amely már az első felhívás nyomán sikeresnek bizonyult:
– A már létező szocreál tanösvény egyfajta kibővítését célozza a program, amely alapos előkészületek után – eleddig a tanévnyitók óta immár hét intézmény felé – egyesületünk, a Pentele Baráti Kör helytörténeti kalandtúra felhívásában öltött testet. 4 ezer év – 10 kilométer címmel a témához kapcsolódó bő képi anyagot és ezek kommentárjait állítottuk össze, ezeket kapták meg az iskolai közösségek. Örömmel mondhatom, hogy mindenhonnan érdeklődők, kifejezetten pozitív, motivált visszajelzéseket kaptunk – és már az első "éles bevetés" tapasztalatai igazolták, hogy szó szerint jó úton járunk. 

Több mint száz időutazó 

Mint Pálinkás Bertalan elmondta, külön örömükre szolgált, hogy az érdeklődésen túl máris akadt olyan iskola, amely belevágott a kalandtúrába: a Pannon Oktatási Központ csoportos túrát szervezett a nyomvonalon az intézmény hetedik és nyolcadik évfolyamos diákjai részvételével múlt szombaton. Több mint száz diák vett részt a remek időben, gyönyörű természeti környezetben szervezett múltidéző kiránduláson – ahol nem mellékesen a várostörténet ikonikus helyszíneit is bejárták.

A csapat a bronzkori vártól indulva, a Castellum érintésével érkezett a helytörténeti kalandtúra záró állomására, településünk legrégebbi történelmi templomához, vagyis a ráctemplomhoz, ahol többek között a templombelső és a dombi várhelyek bemutatása várta a diáksereget. Az egyesület elnöke az iskolának a remek szervezésért, míg Csupity Simonnak, a ráctemplom gondnokának a kalauzolásért mondott köszönetet – és persze biztos abban, hogy lesz folytatás!

"... visszakapják azt, ami az övék"

Pálinkás Bertalan a kezdeményezés hátteréről is beszámolt honlapunknak. Mint kiemelte, örömükre szolgál, hogy a szocreál tanösvény már létezik, szakavatott vezetéssel be is járható, az elmúlt 70 év impozáns lenyomata terepasztalon immáron városunk főterét is díszíti. Ugyanakkor az egyesület elnöke szerint joggal merülhet föl a városlakókban a kérdés: ennyiből áll településünk története? A válasz egyértelmű: nem; és éppen ezt kívánták érzékeltetni két fontos szál egybeszövésével: 
– Ha valaki történelmi környezetre vágyik, elutazik; ha teljesítménytúrát szervez társaival, hajnalban elindul, hogy szép tájakat felkeresve töltekezzék, hogy aztán este, hátizsákja levetésével jólesően pihenjen meg otthonában. A program kezdeményezőivel együtt arra gondoltunk, hogy nem kell messzire menni: történelmietlen várost képzelünk, miközben településünkön 5-6 "vár" állott, az egymást váltó népek és közösségek máig ható keze nyomával. Egyesületünk hiteles forrásokból, a már említett 4 ezer év – 10 kilométer jegyében kalandtúrát kínál – láttatva a történelmi környezetet, alkalmat teremtve arra, hogy az itt élők a helytörténetet mint örökséget ismerjék meg és tegyék magukévá. Végeredményben visszakapják azt, ami az övék.

Nyitott program, várják a jelentkezőket!

A helytörténeti kalandtúra bevallottan a település évezredes múltját felölelő és bemutató közösségi kezdeményezés, és mint ilyen, természetesen nyitott az érdeklődők előtt – vagyis folyamatosan várja az érdeklődők, intézményi csoportok, közösségek jelentkezését.  Jelentkezni Pálinkás Bertalannál lehet az alábbi elérhetőségeken:
– telefon: 06-20/270-7712
– e-mail: palinkas.bertalan@gmail.com

A cél nemes, és persze köszönet jár a program minden közreműködőjének – a feladat innentől adott: írjanak, szóljanak, jelentkezzenek és induljanak útnak sokan!

(Fotó: Pálinkás Bertalan)
 

A rovat további hírei: Közélet

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

2024. már. 29.

A közelmúltban bontott zászlót, de az előzménye már a covid idején felbukkant a nagy közösségi portálon: a Szívességfal csoport alapítói hozták létre a Fészek Mentálhigiénés Központot – a tervekről és a bázis hátteréről Molnárné Hruby Enikővel és Törő Violettával beszélgettünk.

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.