Mire érdemes figyelni, ha diákszámlát nyitsz?

doszerk - 2022. október 24. 15:04

A diákszámla nyitása napjainkban már természetes minden diák számára. Számos esetben használhatod!  (X)

Jól jön akkor, ha munkát vállalsz, vagy ha online akarod intézni a vásárlásaidat, ha valamit rendelni akarsz. Az online tér lehetőségek tárháza.

Vannak dolgok, amikre a diákszámla nyitásakor érdemes figyelni

Diákszámla nyitásakor a tanulók és a szülők fejében sok olyan kérdés megfordul, amelyeket mindenképpen érdemes alaposan átgondolni. Az akolcson.hu bankszámla kalkulátora neked is segítséget nyújthat.

Diákszámlát igényelni a legtöbb banknál 14 és 24 év között lehet, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy már a középiskolai tanulmányok megkezdése előtt lehetőséged van rá. A tankötelezettség miatt 14 és 18 éves korod között nem kell igazolni a tanulói jogviszonyt, de a 18. évedet betöltve erre már szükség lesz. 24 éves korodig jól fogsz járni a diákszámlával, hiszen sok olyan kedvezményt biztosít, ami jelentős segítség lehet a mindennapokban. Az év bármely szakában nyitható.

Milyen kedvezményekkel jár a diákszámla nyitása?

A diákszámla nyitása számos előnnyel jár:

– Az átutalások Magyarországon belül pillanatok alatt megérkeznek.
– Kérvényezheted a készpénzfelvétel ingyenességét. 
– Nem korlátozzák a kártyádat külföldön sem. Természetesen a külföldi kártyahasználat során a valutaszámításra fokozottan figyelned kell.

Mindebből az a tanulság, hogy ha betöltötted a 18-at, akkor sem kell számlanyitáskor a lakossági számlavezetést kérned, mert a diákszámlával járó kedvezmények egészen 24 éves korodig érvényesek.

A diákszámla nyitása után magad gazdálkodsz a pénzeddel, persze arra figyelni kell, hogy ne ússz el!

A saját diákszámládról fizetheted a különórákat, a tanszereket, belépőt. Ezzel esélyt kapsz arra, hogy megtapasztald a pénzügyek felelősségteljes és tudatos kezelését. Jól jöhet akkor is, ha diákmunkát vállalsz, hiszen azonnal van saját bankszámlád, ahová a béredet utalhatják. 

Ha a 18. évedet még nem töltötted be, akkor a diákszámla nyitásához szükséged lesz a szüleid beleegyezésére is. Azonban, ha már a törvény szerint is nagykorú vagy, nem szükséges a szülői felügyelet, csak a tanulói jogviszony igazolása.

A diákszámla nyitása után gondolj a rendszeres banki költségekre is 

Minden bankszámlának vannak rendszeres fenntartási költségei – a diákszámlának is. Célszerű ezekről még a bankszámla nyitása előtt tájékoztatást kérned a választott banktól. Jó, ha azt is tisztázod, miként változnak a költségek akkor, ha betöltöd a 18-ik életévedet, vagy akkor, ha megszűnik a tanulói jogviszonyod. 

Magyarország teljes területén neked is jár az ingyenes készpénzfelvétel 16 év felett havi két ATM-es készpénzfelvételre 150 ezer forintig. Mivel ez nem mindenhol automatikus, így ezt a diákszámla nyitásakor mindenképpen kérd opcióként. Mivel pénzintézetenként változó, hogy a havi két alkalom felett milyen összeget számol fel a bank a pénzfelvételre, érdemes ezt is előre tisztázni. 

Nyiss te is diákszámlát és élvezd az előnyeit!
 

A rovat további hírei: Mozaik

Mitől fájhat a fejünk?

Mitől fájhat a fejünk?

2024. máj. 16.

A fejfájás sokak életét keserítheti meg, és még a forrását is nehéz megtalálni, hisz számos oka lehet. Mivel olykor nehéz megállapítani, hogy mi okozza a fejfájást, azt sem könnyű eltalálni, hogyan lenne enyhíthető. enyhíthető. Ebben a cikkben most átnézzük a gyakori fejfájás lehetséges okait, és 1-2 tanácsot is hozunk a fájdalom enyhítéséhez! (X)

DSTV: már a nyári táborokra készülnek

DSTV: már a nyári táborokra készülnek

2024. máj. 14.

A közeljövő érdekes sorozatárról szól a DSTV összeállítása. A nyár közeledtét még az időjárási prognózisoknál is pontosabban jelzi az MMK – az intézmény közössége már gőzerővel készül a nyári táborok tematikus heteire. Hangkép.

Jótékonysági gála – a közösség erejével (galériával)

Jótékonysági gála – a közösség erejével (galériával)

2024. máj. 13.

Nagyszabású gálaműsort szervezett a katolikus plébánia: a közösségi kezdeményezés során a Krisztus Király Főtemplom tetejének javítására gyűjtöttek, az eseménynek a Bartók színházterme adott otthont múlt pénteken délután.

Nagy Ervin "hazai pályán" a Kultik Moziban

Nagy Ervin "hazai pályán" a Kultik Moziban

2024. máj. 13.

Könyvbemutató, közönségtalálkozó, és persze merész, csapongó időutazás a múltba, a jelenbe és – egy lehetséges – jövőbe is: Nagy Ervin színész vendégeskedett a Kultik Moziban még múlt hétfőn este.

Nyárias hétkezdet, gomolyos folytatás, csapadékos vég

Nyárias hétkezdet, gomolyos folytatás, csapadékos vég

2024. máj. 13.

Ragyogó napsütés ma és holnap, aztán változékony folytatás – ezt ígéri a következő hétre a DO időjárási szakértője. A hét vége kifejezetten csapadékos lehet. De nagyon kell az égi áldás!

DSTV: Koltai Róbert a Móriczban

DSTV: Koltai Róbert a Móriczban

2024. máj. 13.

Az idevágó összegzést már olvashatták, jöjjön ráadásként a DSTV összeállítása: a Móricz iskola jubileumi sorozatának vendégek Koltai Róbert színművész, rendező volt a napokban – máig élő, eleven emlékek sokaságát idézte föl a remek hangulatú beszélgetés során. Hangkép.

Kikapcsolódási körkép a DVG-vel

Kikapcsolódási körkép a DVG-vel

2024. máj. 11.

Vízparti napközis tábor, Balaton-parti üdülés, vagy csobbanás az élményfürdőben – csak néhány a DVG Zrt. kínálta kikapcsolódási lehetőségek közül. A jó idő közeleg, így már most érdemes szemezgetni összeállításunkból, hogy hol is hűsölhetnek majd a gyermekek, felnőttek egyaránt.