Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Műfajokon, korszakokon, generációkon át

Öcaline - 2022. október 14. 8:00

Színes és változatos eseménysorozatot szervezett a kultúra és ezen belül is kivált a betűk barátainak  a József Attila Könyvtár: az intézmény gazdag programmal várta az érdeklődőket ja az Országos Könyvtári Napok keretében múlt héten.

A minden napra legalább egy mese ősi és ismerős elvét követve folytatta az elmúlt esztendők tradícióját a József Attila Könyvtár. Amint arról egy beharangozó erejéig hasábjainkon is olvashattak, az Országos Könyvtári Napok keretében az „Esély – Egyenlőség – Könyvtár” jelszavával szervezett, egész héten át tartó programsorozat a dunaújvárosi intézmény.

Változatos kínálattal

Mint a kínálatról Tóth Éva intézményvezető a DSTV kamerája előtt elmondta, igyekeztek változatos, színes programelemekkel is kirukkolni – ráadásul közönségcsalogató nevekkel is operálhattak. De  lássuk sorjában: fontos tételei voltak a programnak az egész héten át futó kezdeményezések – a könyvtár földszinti előterében rendezett könyvbörze és folyóiratvásár kínálata iránt is folyamatos lehetett az érdeklődés, és sokakat vonzott a Békák, Muki, Dózsa Mozi címmel szervezett, elsősorban a város kisiskolásainak szóló helytörténeti foglalkozások sorozata is.
Ráadásul a program utolsó három napján még egy bónusz ajándékkal is kirukkolt a könyvtár: ingyenes beiratkozási lehetőséget teremtettek az új olvasóknak.

Kicsiknek is, nagyoknak is

A már említett televíziós összegzésben Tóth Éva arra is felhívta a figyelmet, hogy igyekeztek minden generáció számára vonzó, változatos eseményeket szervezni. Fontos bázisnak bizonyulta – szintén az intézményi tradíciókat követve – a gyermekkönyvtár is: itt többek között Kossuth Lajos emlékét feldolgozó foglalkozás várta a diákokat.

Képek: jakd.hu

Nagy sikert aratott a közönség körében a népszerű médiaszemélyiség, Jakupcsek Gabriella vendégeskedése – múlt szerdán telt meg a felnőttkönyvtár olvasóterme –, de vonzónak bizonyult a két pszichológiai témájú program is. Barcs Krisztina a gyermeklelkek működésével kapcsolatos interaktív foglalkozást  szervezett, míg Léránt Erika pszichológus Zsákutcák és kivezető utak címmel a tinédzserek különleges krízishelyzeteiről tartott izgalmas beszélgetést.

Mozgalmas végjáték

A könyvtári napok kínálata szombaton és vasárnap remek közösségi kezdeményezések sorával futott a csúcsra: a Meseszombat helyszíne a gyermekkönyvtár volt, míg a felnőtt részlegen a Legyen tiéd Dunaújváros! című társasjáték vetélkedőjére várták az indulókat.
Szintén nagy sikert aratott a finálé, vagyis a Könyves vasárnap című program; Veréb Judit kismamás foglalkozása, a Ringató mellett kézműveskedés, népi gyermekjátékok és hangszerek bemutatója, valamint táncház szerepelt a kínálatban – méghozzá Várai Áronnal és Gyöngyi Sára Ritával.
Pompás és gazdag eseménysorozat volt – nagy köszönet jár minden szervezőnek és közreműködőnek!

A rovat további hírei: Kultúra

A felnőtt részleg is nyitva már, két Petőfi-pályázattal rukkolt ki a könyvtár

A felnőtt részleg is nyitva már, két Petőfi-pályázattal rukkolt ki a könyvtár

2023. már. 21.

Rövidített nyitva tartással ugyan, de már látogatható a felnőtt részleg, ráadásul két, Petőfi költészetéhez kapcsolódó pályázatot is hirdetett a József Attila Könyvtár. Hírcsokor.

Szabad Szemmel: "Ezt levezekelni nem lehet" a Szertelen Házban

Szabad Szemmel: "Ezt levezekelni nem lehet" a Szertelen Házban

2023. már. 20.

Az évad egyik legsúlyosabb darabja pörög a Szertelen Házban futó KineDok sorozat keretében – mind a témaválasztást, mind a feldolgozást illetően. Mindenkit várnak kedden délután!

Jazz Café – ezúttal a Gárdonyi iskolában

Jazz Café – ezúttal a Gárdonyi iskolában

2023. már. 18.

Folytatódik a Sándor Frigyes Zeneiskola koncertprogramja – a Jazz Café helyszíne a Gárdonyi iskola aulája lesz hétfőn délután, parádés kínálattal csalogatják a műfaj szerelmeseit.

DSTV: Petőfi nyomában a Cimborák

DSTV: Petőfi nyomában a Cimborák

2023. már. 16.

Jó hangulatú verses foglalkozásról tudósít a DSTV összeállítása. A Cimbora Klub tagjai Petőfi Sándor A Tisza című versével foglalkoztak a József Attila Könyvtár gyermekrészlegén – többen készülnek már a kapcsolódó rajzpályázatra is. Hangkép.

DSTV: böjti lélekemelő az evangélikus templomban

DSTV: böjti lélekemelő az evangélikus templomban

2023. már. 11.

Orgonakoncertről tudósít a DSTV összeállítása. Az evangélikus templom instrumentumát Tüzes Marcell orgonaművész szólaltatta meg – az esemény a böjti időszakhoz köthető sorozat dunaújvárosi hangversenye volt. Hangkép.
 

Jubilál a Zenélő Cukrászda sorozata

Jubilál a Zenélő Cukrászda sorozata

2023. már. 10.

Éppen tizedszerre várják a zenebarátokat igényes muzsikával és édességekkel – a helyszín a Vasmű úti Jakó Cukrászda lesz, szombaton. Édes élet, szép dallamokkal.

DSTV: búcsú a Holdtól és más égitestektől

DSTV: búcsú a Holdtól és más égitestektől

2023. már. 10.

Látványos kiállításhoz méltó búcsú is dukál – derül ki a DSTV összegzéséből. Tárlatvezetéssel zárult Gróf Ferenc Beleértve a Holdat és más égitesteket című bemutatója a Kortárs Művészeti Intézetben. Hangkép.