Dunaújváros Hetilap

Nehéz időszak elé néz az ország – és Dunaújváros is

doszerk - 2022. október 7. 16:41

Szeptember 30-án hirdették ki, és október 1-jén hatályba is lépett az a kormányrendelet, amely a távhő árát határozza meg az önkormányzati intézményekben. 

E szerint mostantól Dunaújváros önkormányzatának 48 ezer 529 forintot kell fizetni 1 GJ távhőért, miközben korábban ez 4000 forintjába került, vagyis az emelés tizenkétszeres. 

Már kongatják a vészharangot 

Összehasonlításul: a lakosság ugyanezért 2712 forintot fizet, vagyis tizennyolcszor kevesebbet. Nem véletlen tehát, hogy országszerte kongatják az önkormányzatok a vészharangot, ezért kérdeztük Szabó Zsolt gazdasági alpolgármestert, hogy Dunaújvárosban mire számíthatunk. 
Sajnos a helyzet Dunaújvárosban is tragikus, hangsúlyozta Szabó Zsolt, aki a Megyei Jogú Városok Szövetségének két héttel ezelőtti ülésén is részt vett. Az energiaárak kérdése itt is hangsúlyos téma volt, a konkrét egyeztetés azonban ezúttal is elmaradt, vagyis az önkormányzatokat ismét sokként érte az újabb jelentős kiadás: 
– Pártkötődéstől függetlenül egyetértés volt közöttünk abban, hogy szükséges lenne a szolidaritási adó mérséklése. Ez Dunaújváros esetében évről évre növekvő összeg, 2023-ra már csaknem 2000 millió forintot kell ezen a jogcímen megfizetnie a városnak. Ezt az adót a kormány azért veti ki a nagyvárosokra, hogy abból az elmaradottabb, kisebb településeket segítse. Csakhogy mi már 1500 millió forintot így is odaadtunk a környező kisebb településeknek, hiszen a Fidesz döntése miatt Dunaújváros már egyetlen fillért sem kap a város határában álló Hankook iparűzési adójából. Azon Rácalmás, Adony, Iváncsa, Kulcs osztozik, ami továbbra is nonszensz, hiszen a gyár negatív hatásait viszont a dunaújvárosiak viselik.

Kormányzati sarc terheit nyögjük

Szabó Zsolt emlékeztetett: a szolidaritási adó és a Hankook adójával együtt Dunaújváros évente 3500 millió forintot ad a szomszédos településeknek, ami messze meghaladja a város lehetőségeit és a realitásokat is. A mostani távhő drágulás nagyjából 2,5 milliárdos plusz kiadást okoz a városnak, vagyis bőven ki tudnánk gazdálkodni, ha a kormányzat nem sarcolna minket folyamatosan. Így azonban már nem marad pénz a tizenkétszeres rezsire is.  
Tőlünk így elveszik a forrásokat, miközben a városi infrastruktúrát fent kellene tartunk, amit sok ezer környező településen élő is használ, nyomatékosított az alpolgármester, és idézt kollégája, Mezei Zsolt példáját is:
– Mi lenne, ha a kormány pénteken megjelentetne egy határozatot a Magyar Közlönyben, hogy másnaptól egy liter gázolaj a mostani 480 forint helyett 5760 forintba kerül?
Egyik napról a másikra kell tehát csodát tenni. A városvezetés a következő napokban ezért sorra beszél a városi intézmények és a sportszervezetek vezetőivel, hiszen Dunaújvárosban nagyon sok intézményt és épületet érint ez a döntés, a teljesség igénye nélkül: könyvtár, múzeumok, sportcsarnok, tornacsarnok, jégcsarnok, a volt Bánki épülete – itt számtalan szervezet tart fent irodát –, uszoda, élményfürdő, MMK és természetesen az óvodák, bölcsődék, szociális intézmények. 
A problémát pontosan ismeri a kormányzat is, de konkrét segítségről egyelőre szó sincs és úgy tűnik sok jóra nem is számíthatunk, hiszen a Kormányhivatalok már elkezdték felmérni, hogy milyen intézményeket kell bezárni hamarosan. Minden település megkapta levelüket, amelyben a Kormányhivatal a következő adatbekérést végzi:  
„A jelentős mértékben megemelkedett energiaárak az elmúlt időszakban a rezsiköltségeket is drasztikusan megemelték. Mindez sok önkormányzatot hozhat olyan helyzetbe, amelynek során várhatóan kénytelen lesz a nem alapfeladatot ellátó intézményeit (pl. a múzeum, levéltár, kultúrház, sportcsarnok) csökkentett kapacitással működtetni, illetve bezárni.”
Gulyás Gergely kancelláriaminiszter pedig úgy fogalmazott, hogy az önkormányzatoknak is tenniük kell annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb, de a 2022-esnél mindenképpen kevesebb energiát használjanak fel 2023-ban.

Rendre lesöpört zöld javaslatok

Szabó Zsolt szerint arcpirító a miniszter kettős beszéde, hiszen a korábbi években, ha bármelyik ellenzéki politikus, vagy szakmai szervezetek energiatakarékos vagy zöld témákat vettek elő, vagy tettek az Országgyűlés asztalára, akkor azt a fideszes többség rendre lesöpörte, aki pedig energiatakarékosságról beszélt, azt csaknem hazaárulónak titulálták: 
– Várható volt, hogy energiaügyben a Fideszt előbb-utóbb utoléri a valóság, igaz, arra egyikünk sem számított, hogy ennyire hamar. Azt láthatjuk, hogy bocsánatot kérni eszük águkban sincs a korábbi hibáikért, de remélem, legalább tanulnak belőle. Az elmúlt években milliárdokat szórtak szét látványberuházásra, de ennek töredéke volt az energiatakarékosságiot célzó. Sőt, a megvalósult beruházásoknál sem volt szempont az energiatakarékosság, olyannyira nem, hogy a felújítás után például a Fabó Éva Sportuszoda energiafelhasználása nemhogy csökkent, hanem jelentősen megnőtt. Közben most álságos módon az energiafogyasztásunk csökkentését várja el a kormányzat.
A konkrét döntéseket az érintett intézményekkel és szervezetekkel történő egyeztetést követően hozza meg a város vezetése, egy azonban biztos: kemény télnek néz elébe Magyarország, a városvezetésnek pedig a pandémia és a különleges gazdasági övezet okozta sokk után most az energiaválsággal is meg kell küzdenie.

DMJV Önkormányzata
(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: újra nyitva az adománykuckó

DSTV: újra nyitva az adománykuckó

2023. már. 20.

Ismét megnyitotta kapuját Adománykuckó, derül ki a DSTV összegzéséből. A Törő Anikó irányításával működő a Római városrészi karitatív bázis módosított az adományozás feltételein, de töretlen lendülettel várja mind az adományozókat, mind a rászorulókat. Hangkép.
 

Padok, parkok, játszóterek, járdák és útszegélyek újulnak meg

Padok, parkok, játszóterek, járdák és útszegélyek újulnak meg

2023. már. 18.

A kellemes márciusi időjárás sokakat kicsalogat a betonrengetegből, szívesen megyünk a parkokba – Mezei Zsolt városüzemeltetésért felelős alpolgármestert arról kérdeztük, hogyan áll a város tavaszi nagytakarítása?

"A lényeg változatlan: Dunaújvárosért dolgozom továbbra is!"

"A lényeg változatlan: Dunaújvárosért dolgozom továbbra is!"

2023. már. 17.

Szabó Zsolt, Dunaújváros gazdasági alpolgármestere, a 6-os választókerület önkormányzati képviselője a héten jelentette be, hogy a Párbeszédet, annak országos elnökségét elhagyva, mostantól a Demokratikus Koalíció tagjaként folytatja munkáját. 

Fontos változások várhatók a buszközlekedésben májustól

Fontos változások várhatók a buszközlekedésben májustól

2023. már. 17.

Először a koronavírus járvány, majd az energiaárak írták át az életünk szinte minden mozzanatát, ami érthető módon érintette a városi buszközlekedést is. Most módosul a rendszer – a diákok és nyugdíjasok éves bérlete 1200 forint lesz!

Iváncsa szerint nekünk nem jár pénz. Szerintünk jár! És baj, ha nem jut!

Iváncsa szerint nekünk nem jár pénz. Szerintünk jár! És baj, ha nem jut!

2023. már. 16.

A képviselőtestület mindösszesen 54 napirendi pontban hozott határozatot, köztük számos fajsúlyos kérdésben a Városháza közgyűlési termében ma délelőtt. Fókuszban: Iváncsa!

Tavaszi start: a megszokott módon folytatódik a lomtalanítás

Tavaszi start: a megszokott módon folytatódik a lomtalanítás

2023. már. 16.

Hamarosan elstartol a tavaszi lomtalanítás: a már hagyományos akciósorozat a Római városrészben kezdődik szombaton – négy helyszínen várják a lakókat a kihelyezett konténerek, ahol a már szükségtelenné vált, felhalmozódott eszközeiktől megszabadulhatnak. 

"Emlékezni jöttünk, ünnepelni – szabadon!" (galériával)

"Emlékezni jöttünk, ünnepelni – szabadon!" (galériával)

2023. már. 15.

Városunkban is megemlékeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulójáról, számolt be az ünnepségről a város hivatalos oldala.