Október 15-én indul a távfűtési szezon

doszerk - 2022. október 13. 18:00

Egy fűtési szezonon már túl van a DVG Zrt. Kalandos volt az indulás, hiszen a Pomázi-cégcsoport által működésképtelenné tett erőműveket újra üzembe kellett helyezni, amit rekordgyorsasággal végzett el a DVG Zrt. A szakemberek az első év során számos tapasztalatot szereztek, amivel tovább tudják javítani a szolgáltatás színvonalát.

A nyáron egyebek mellett komoly karbantartási munkálatokat végeztek, hogy a távhő termelése és szolgáltatása még jobb minőségben biztosított legyen a dunaújvárosiaknak.

Elgördített akadályok a termelési oldalon

A korábbi szolgáltató a közelmúltban több akadályt is gördített a távhőtermelés és szolgáltatás működése elé: a DVG Zrt. több, mint 1 évvel ezelőtt teljesen használhatatlan állapotban vette át a Pomázi cégcsoport által működésképtelenné tett erőműveket, az égőfejeket a rendőrség foglalta le és adta vissza a DVG Zrt.-nek. Nem kis kihívás elé állította ez a DVG Zrt. szakembereit, de rekordidő alatt helyreállították az eszközöket és el tudott indulni a szolgáltatás. 2022. október 15-én már a második fűtési szezonját kezdi a termelő és szolgáltató DVG Zrt., amelynek szakember-gárdája hónapok óta komoly karbantartási munkálatokat végez az erőművekben és városszerte egyaránt.
– A városban lévő 8 darab melegvizes kazánból (2 db az Építők útján, 4 db a Béke téren és 2 db a Verebélyin) nyáron 4 volt üzemképes. Azóta mintegy 190 millió forint értékben folyamatosak a csőcserékkel egybekötött kazánfelújítások, és Október 15-én indul a távfűtési szezon. A távhőtermelő és szolgáltató is a DVG Zrt. többek között felújítják a vízlágyító és előkészítő berendezéseket is. A kazánfelújítások mellett több, korábban elmulasztott karbantartási feladat elvégzése is zajlik: fontos feladat a tűzvédelmi előírásoknak való megfelelés, a DVG ugyanis itt is áldatlan állapotokkal szembesült, elég csak az erőművek leláncolt ajtóira gondolni.

Előtte és utána

Az elmúlt hónapokban tűzgátló ajtókat cseréltek és felújították a tűzjelző rendszereket is. A felújítási munkálatok nagy részét a nyári időszakban végezte el a DVG Zrt., de hangsúlyozom: ez nem érinti a DVG Zrt. rendelkezésre állását! – nyomatékosította Pász Péter, a DVG Zrt. távhő-részlegének vezetője, vagyis a lakosság ellátása a felújítás ellenére zavartalan.

A cél a még jobb minőségű szolgáltatás

A város történetében példátlan időszak kezdődött 2021-ben: amint az olvasóink előtt közismert, a DVG Zrt. július 1-jétől távhőszolgáltatásra, szeptember 15-től pedig távhőtermelésre is engedélyt kapott – vagyis először fordult elő, hogy egy 100 százalékban önkormányzati tulajdonú cég végzi a távhőtermelést és a távhőszolgáltatást is Dunaújvárosban.
– A DVG Zrt.-nél azon dolgozunk, hogy a dunaújvárosiak még jobb minőségű szolgáltatást kapjanak. Az elmúlt időszakban városszerte több csővezeték meghibásodását javítjuk, ami egy 50-60 éves rendszernél nem meglepő, de sajnos azt is tapasztaljuk, hogy az elmúlt évtizedekben szinte teljesen elhanyagolták ezt a munkát és hagyták lerohadni a rendszert – mondta Pász Péter. Hozzátette: az előző szolgáltató sajnos a szakaszoló szelepek karban tartását is elhanyagolta, holott a forrás biztosított volt, és ezért most több esetben az adott meghibásodásnál nagyobb részt kell kizárni, mint ami indokolt lenne.
– Példa erre a Római városrész, ahol folyamatosan dolgozunk a meghibásodott csöveken, ha a szakaszoló szelepek itt rendben lettek volna, akkor elég lett volna csak az adott rész kizárása, így viszont ki kellett zárni pár napra a Vasmű utat, a Római városrész elejét és még az Apáczai Csere János utcát is.

Ezen a részen a lakosságnak forgalomkorlátozásokra is számítania kell, éppen ezért kérem a közlekedők türelmét. De megemlítem a Nagy Imre utcát és a József Attila utcát is, valamint a Barátság városrészt, ahol szintén meghibásodásokat állítottunk helyre. Fontos kiemelnem, hogy a meghibásodott csöveket egy előszigetelt csővezetékre cseréljük, amik a régi gyengén szigetelt rendszernél sokkal kevesebb hőveszteséget okoznak. Míg a Rómain 2x80 méter, a Nagy Imre utcában 2x40 méter, a József Attila utcában 2x3 méter, addig a Barátság városrészben 2x30 méternyi csővezetéket cserélünk. Ezekre a munkákra a DVG Zrt. szakember gárdája felkészült: megfelelő létszámú hegesztő, csőszerelő és építőipari szakember áll rendelkezésünkre.

Október 15-én startol a második szezon

Pász Péter arról is beszámolt, hogy bár a hivatalos fűtési szezon október 15-én indul, szeptember 15. óta igényelhető volt az előfűtés, amelyet a hőközpontok mintegy 80%-nál az igények beérkezése után elindítottak. Fontos tudni: a távhővezeték meghibásodása és csőtörés esetén kérik a fogyasztókat, jelezzék azt a DVG Zrt. alábbi telefonszámán: 06/20 367-40-25
Azoknál a társasházaknál, amelyeknek a DVG Zrt.-vel van fűtéskarbantartásra szerződése, a lakáson belüli problémát ők szintén ezen a telefonszámon jelezhetik. Azok a társasházak, akiknek a fűtéskarbantartásra NEM a DVG Zrt.-vel van szerződése, ne a DVG Zrt.-t hívják.

(DMJV önkormányzata)

A rovat további hírei: Sport

Ellenfelet kaptak futsalosaink a Magyar Kupában

Ellenfelet kaptak futsalosaink a Magyar Kupában

2022. dec. 01.

Hazai pályán, az UTE ellen folytatja a Magyar Kupa küzdelmeit a Dunaújváros Futsal felnőtt együttese.

Nehéz ellenfél a kupában

Nehéz ellenfél a kupában

2022. dec. 01.

A DVSC lesz a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia ellenfele a Magyar Kupa negyedik fordulójában.

A címvédő ellen játszanak a Bikák

A címvédő ellen játszanak a Bikák

2022. dec. 01.

Hazai környezetben, a Csíkszereda elleni összecsapással folytatja az Erste Liga küzdelmeit a Dunaújvárosi Acélbikák jégkorong csapata ma este fél héttől.

Hazatért a válogatott bekk

Hazatért a válogatott bekk

2022. nov. 30.

Tóth Gergely személyében egy ponterős, helyi nevelésű játékossal erősítette meg védősorát a Dunaújvárosi Acélbikák jégkorong csapata.

Elkészült a második csoportkör menetrendje

Elkészült a második csoportkör menetrendje

2022. nov. 30.

A Catania ellen kezdi, s a holland Leiden ellen zárja a Bajnokok Ligája második csoportkörét a DFVE felnőtt női vízilabda csapata.

Remek hangulatban búcsúztatták az évet

Remek hangulatban búcsúztatták az évet

2022. nov. 30.

Közel kétszáz gyermek vett részt a DKSE és a Gurics György BDSE birkózóinak évzáró rendezvényén a mezőfalvi Petőfi iskolában.

Rácalmásra "költözik" a Kohász

Rácalmásra "költözik" a Kohász

2022. nov. 29.

A Dunaújvárosi Sportcsarnok helyett Rácalmáson játssza következő két hazai bajnoki találkozóját a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia felnőtt együttese.