Pazar nyitány, színes folytatás a Vasvári-héten

Öcaline - 2022. október 1. 16:32

A magyar népmese napja, illetve az Európai Diáksport Napja elnevezésű kezdeményezés eseményei miatt kezdődött a szokásosnál hamarabb a Vasvári-hét kavalkádja pénteken – a programok hétfőtől folytatódnak.

Két jeles nap miatt is előrébb hozták az immár hagyományos Vasvári-hét eseményeinek kezdetét, tudatta a DO-val Gálosfai Tímea igazgató: a magyar népmese napja, valamint az Európai Diáksport Napja elnevezésű kezdeményezés miatt már pénteken megkezdődött az ünnepi időszak.

Meseország bűvöletétől a versenyekig

A nyitónapon kicsiknek és nagyoknak egyaránt változatos programot kínált a pedagógusok aktív serege – ezúttal vendégekkel is kiegészülve. A legkisebbek mesét hallgattak, nem akármilyen színvonalon – Suplicz Miska (papa) ejtette ámulatba a lurkókat. 
A 3. és 4. évfolyamosok Meseországba kalandoztak, ahol 7 próbát kellett kiállniuk. Csizmás kandúrt kísérték el a palotába. Mindannyian mérföldlépő csizmát húztak, fejükbe kalapot tettek és így próbálták meg abszolválni az ügyességi versenyt. Jancsi és Juliska helyett eszegettek a mézeskalács házból. Hamupipőkének segítettek lencsét válogatni. Leleplezték Háry János füllentéseit. Meselottót töltöttek ki, valamint Meseország folyóiratának hirdetéseiben is tettek rendet.

A felsősök is jól mulattak, mert hiába kamaszok, a mesehallgatás minden korosztálynak örömet szerez.
Még fel sem ocsúdtak a mesék varázslatos világából, máris a sporté lett a főszerep. Sor- és váltóversenyeken vetélkedtek egymás ellen az évfolyamok. Az eredményeket ugyan csak egy hét múlva tudhatják meg – bőven lesz még erőpróba a Vasvári-hét során –, de már a nyitónapon elkönyvelhették: mindannyian nyertesek, hiszen mozgalmas kihívást tudhattak a magukénak.

Mozgalmas folytatást ígérnek

A programsorozat október 3-án, hétfőn folytatódik, méghozzá az immár hagyományos Zöld-sárga nap kavalkádjával. Szintén e napon, de már a zenei világnap alkalmából rendezik azt a koncertet, amire a Széchenyi gimnazistáinak kórusa várja a Petőfi ligetbe a vasváris nebulókat délelőtt.

A folytatásban október 4-én, kedden az állatok világnapját ünneplő események szerepelnek a kínálatban, valamint az úgynevezett Hétkarikás Játékok erőpróbáin vehetnek részt hét iskola hét tagú csapatai, míg 5-én, szerdán meseváltó, továbbá a névadó Vasvári Pál életéhez kapcsolódó vetélkedő színhelye lesz az iskola.
Közösen emlékeznek az aradi vértanúkra a Vasvári diákjai október 6-án, de az ünnepnap más programelemeket is tartogat: az elsősök avatása 16 órakor kezdődik, majd az Esti kalandozás című játékos kihívással ér véget a Vasvári-hét kavalkádja.

(Fotók: Vasvári iskola)

A rovat további hírei: Oktatás

Országos versenyt rendezett a Rudas

Országos versenyt rendezett a Rudas

2022. nov. 30.

A szakmai legjobbjai mérték össze gép- és gyorsíró-tudásukat a Rudas középiskolában a közelmúltban. Több világbajnokot köszöntöttek a megméretésen, és három rudasos induló is vállalta a versenyt!

DSTV: Iskolanyitogató a Szabó Magda tagintézményben

DSTV: Iskolanyitogató a Szabó Magda tagintézményben

2022. nov. 30.

Szakmai program, ismerkedés, pedagógusok – nem egyszerű, ám annál fontosabb döntésről tudósít a DSTV összeállítása. A jövő diákjai mellett hozzátartozókat is várt Iskolanyitogató című programjára a Bocskai István Református Oktatási Központ Szabó Magda Tagintézménye. Hangkép.

DSTV: a bölcsődékben kezdi a fejlesztést a szakszolgálat

DSTV: a bölcsődékben kezdi a fejlesztést a szakszolgálat

2022. nov. 23.

Komoly szakmai fórumról tudósít a DSTV összeállítása. Sajátos nevelési igény a bölcsődében címmel várta tanácskozásra Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Dunaújvárosi Tagintézménye a bölcsődékben dolgozó kisgyermeknevelőket, szakembereket. Hangkép.
 

Tíz csapat tagjai versengtek a gépek mögött a Rudasban

Tíz csapat tagjai versengtek a gépek mögött a Rudasban

2022. nov. 17.

Fiatalon elhunyt kollégájuk emlékét ápolják a "gpsz" Informatikai Csapatversennyel – a megméretésnek idén már tizenkettedszerre adott otthont a Rudas középiskola.

Rudasos sikerek az egyetemi TDK-n

Rudasos sikerek az egyetemi TDK-n

2022. nov. 12.

A Rudas középiskola két csapata is bekapcsolódott a Dunaújvárosi Egyetemen rendezett a Tudományos Diákköri Konferencia erőpróbájába. A középiskolások mindkét triója különdíjat érdemelt a tudományos értekezésért. 

Országos versenyt rendez a Rudas

Országos versenyt rendez a Rudas

2022. nov. 10.

A dunaújvárosi középiskola ad otthont a Magyar Gyorsírók és Gépírók Országos Szövetsége rangos megméretésének – a Dr. Kalotay Kálmán Országos Bajnoki  Versenyt szombaton rendezik a Rudasban.

Nyári emlékek késő ősszel – Képespusztáról az Aranyban

Nyári emlékek késő ősszel – Képespusztáról az Aranyban

2022. nov. 07.

Az immár évtizedes múlttal bíró nyári táborban készült művekből nyílik kiállítás az Arany János Általános Iskolában szerdán. Mindenkit várnak a megnyitóra!