Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Színes kínálattal várják a kultúra barátait a könyvtárban

Öcaline - 2022. október 3. 17:26

Még eleven a KönyvTér emléke, de máris újabb komoly sorozatra készül a József Attila Könyvtár: az intézmény pompás programmal várja a betűk és a kultúra barátait az Országos Könyvtári Napok keretében – az esély és az egyenlőség jegyében!

Folytatja az elmúlt esztendők szép hagyományát, idén is imponálóan színes kínálattal rukkol ki a dunaújvárosi intézmény az Országos Könyvtári Napok idején – az "Esély – Egyenlőség – Könyvtár" jelszavával szervezett, ma kezdődött és egész héten át, vasárnapig tartó programsorozat dunaújvárosi kínálatáról Tóth Éva intézményvezető tájékoztatta honlapunkat.

Több napon át tartó tételek

A kínálatban olyan programelemek is feltűnnek, amelyek több napon át várják a könyvbarátokat: az intézmény földszinti előterében könyvbörze és folyóiratvásár lesz egész héten át, október 3-7. között, vagyis hétfőtől péntekig Békák, Muki, Dózsa Mozi címmel kisiskolásoknak szervez érdekes helytörténeti foglalkozásokat az intézmény a gyermekkönyvtárban – a programra a 25/423-952-es telefonszámon, illetve a gyermekkvt@jakd.hu e-mail címen lehet előzetesen regisztrálni.
És ezzel még nem ért véget a napokon át nyúló programelemek sora: október 7-9. között, vagyis péntektől vasárnapig ingyenes beiratkozási lehetőséget teremtenek a könyvtár új olvasóinak.

Minden korosztálynak

Mint a fentiekből is kitűnik, ezúttal is fontos helyszíne lesz az eseményeknek a gyermekkönyvtár is, hiszen a szervezők a jövő könyvbarátaira is gondoltak a program összeállításakor. Így október 4-én, kedden Kossuth Lajos akkor és most címmel Sarokné Varga Anna történelemtanár, az Égigérő MeseFal alkotója tart játékos foglalkozást – a jeles történelmi személyiség emlékét 16.30-tól elevenítik föl. 

A folytatás is izgalmas lesz: a Mazsola percek mondókázó-daloló foglalkozására október 5-én, szerdán 10 órától várják a szülőket és csemetéket a gyermekkönyvtárban, míg 17 órától Jakupcsek Gabriella lesz az író-olvasó találkozó vendége a felnőttkönyvtárban. 
Két pszichológiai témájú beszélgetés is kínálkozik a könyvtári sorozatban: Így működik a lelked címmel interaktív beszélgetést szerveznek Barcs Kriszta pszichológussal a gyermekkönyvtárban október 6-án, csütörtökön 14 órától. A felnőtt részlegen Léránt Erika pszichológus várja az érdeklőket – izgalmas témával: Zsákutcák és kivezető utak címmel a tinédzserek különleges krízishelyzeteire fókuszál a beszélgetés október 7-én, pénteken 17 órától.

Hét végi csúcsrajáratás

A programsorozat legszínesebb periódusát az utolsó napokra időzítették: a már említett ingyenes beiratkozás mellett október 8-án a Meseszombat kínál elfoglaltságot a gyermekkönyvtárban – 13 és 18 óra között folyamatos mesevetítéssel, diafilmekkel(!!!), valamint Marcsi néni és Orsi néni mesefelvételeivel csalogatják a kicsiket, de lesznek a mesékhez kapcsolódó  színező foglalkozások is. A felnőttkönyvtárban Legyen tiéd Dunaújváros! címmel társasjáték-csapatverseny, vetélkedő és játéknap lesz szombaton 13-18 óra között.
És a legvége is izgalmasnak ígérkezik október 9-én a Könyves vasárnap kínálatával. A gyermekkönyvtárban családi programok sokasága várja a vendégeket 9 és 13 óra között – a Veréb Judit nevével fémjelzett Ringató mellett kézműves foglalkozást tartanak 9 órától, míg 11 órától népi gyermekjátékok, hangszer bemutató és táncház kezdődik Várai Áronnal és Gyöngyi Sára Ritával.

Gazdag kínálat, színes programok sora – mindenkit várnak a könyvtárban!

(Fotó: DO-archív)
 

A rovat további hírei: Kultúra

Szabad Szemmel: "Ezt levezekelni nem lehet" a Szertelen Házban

Szabad Szemmel: "Ezt levezekelni nem lehet" a Szertelen Házban

2023. már. 20.

Az évad egyik legsúlyosabb darabja pörög a Szertelen Házban futó KineDok sorozat keretében – mind a témaválasztást, mind a feldolgozást illetően. Mindenkit várnak kedden délután!

Jazz Café – ezúttal a Gárdonyi iskolában

Jazz Café – ezúttal a Gárdonyi iskolában

2023. már. 18.

Folytatódik a Sándor Frigyes Zeneiskola koncertprogramja – a Jazz Café helyszíne a Gárdonyi iskola aulája lesz hétfőn délután, parádés kínálattal csalogatják a műfaj szerelmeseit.

DSTV: Petőfi nyomában a Cimborák

DSTV: Petőfi nyomában a Cimborák

2023. már. 16.

Jó hangulatú verses foglalkozásról tudósít a DSTV összeállítása. A Cimbora Klub tagjai Petőfi Sándor A Tisza című versével foglalkoztak a József Attila Könyvtár gyermekrészlegén – többen készülnek már a kapcsolódó rajzpályázatra is. Hangkép.

DSTV: böjti lélekemelő az evangélikus templomban

DSTV: böjti lélekemelő az evangélikus templomban

2023. már. 11.

Orgonakoncertről tudósít a DSTV összeállítása. Az evangélikus templom instrumentumát Tüzes Marcell orgonaművész szólaltatta meg – az esemény a böjti időszakhoz köthető sorozat dunaújvárosi hangversenye volt. Hangkép.
 

Jubilál a Zenélő Cukrászda sorozata

Jubilál a Zenélő Cukrászda sorozata

2023. már. 10.

Éppen tizedszerre várják a zenebarátokat igényes muzsikával és édességekkel – a helyszín a Vasmű úti Jakó Cukrászda lesz, szombaton. Édes élet, szép dallamokkal.

DSTV: búcsú a Holdtól és más égitestektől

DSTV: búcsú a Holdtól és más égitestektől

2023. már. 10.

Látványos kiállításhoz méltó búcsú is dukál – derül ki a DSTV összegzéséből. Tárlatvezetéssel zárult Gróf Ferenc Beleértve a Holdat és más égitesteket című bemutatója a Kortárs Művészeti Intézetben. Hangkép.

DSTV: "születésnaposok" a versszínpadon

DSTV: "születésnaposok" a versszínpadon

2023. már. 09.

Csemege várta az irodalom barátait az MMK-ban, derül ki a DSTV összegzéséből. Az Írisz Versszínpad teadélutánján ismét "születésnapos" írók, költők, zenészek műveit tolmácsolta a csapat – nagy sikerrel. Hangkép.