Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Színes kínálattal várják a kultúra barátait a könyvtárban

Öcaline - 2022. október 3. 17:26

Még eleven a KönyvTér emléke, de máris újabb komoly sorozatra készül a József Attila Könyvtár: az intézmény pompás programmal várja a betűk és a kultúra barátait az Országos Könyvtári Napok keretében – az esély és az egyenlőség jegyében!

Folytatja az elmúlt esztendők szép hagyományát, idén is imponálóan színes kínálattal rukkol ki a dunaújvárosi intézmény az Országos Könyvtári Napok idején – az "Esély – Egyenlőség – Könyvtár" jelszavával szervezett, ma kezdődött és egész héten át, vasárnapig tartó programsorozat dunaújvárosi kínálatáról Tóth Éva intézményvezető tájékoztatta honlapunkat.

Több napon át tartó tételek

A kínálatban olyan programelemek is feltűnnek, amelyek több napon át várják a könyvbarátokat: az intézmény földszinti előterében könyvbörze és folyóiratvásár lesz egész héten át, október 3-7. között, vagyis hétfőtől péntekig Békák, Muki, Dózsa Mozi címmel kisiskolásoknak szervez érdekes helytörténeti foglalkozásokat az intézmény a gyermekkönyvtárban – a programra a 25/423-952-es telefonszámon, illetve a gyermekkvt@jakd.hu e-mail címen lehet előzetesen regisztrálni.
És ezzel még nem ért véget a napokon át nyúló programelemek sora: október 7-9. között, vagyis péntektől vasárnapig ingyenes beiratkozási lehetőséget teremtenek a könyvtár új olvasóinak.

Minden korosztálynak

Mint a fentiekből is kitűnik, ezúttal is fontos helyszíne lesz az eseményeknek a gyermekkönyvtár is, hiszen a szervezők a jövő könyvbarátaira is gondoltak a program összeállításakor. Így október 4-én, kedden Kossuth Lajos akkor és most címmel Sarokné Varga Anna történelemtanár, az Égigérő MeseFal alkotója tart játékos foglalkozást – a jeles történelmi személyiség emlékét 16.30-tól elevenítik föl. 

A folytatás is izgalmas lesz: a Mazsola percek mondókázó-daloló foglalkozására október 5-én, szerdán 10 órától várják a szülőket és csemetéket a gyermekkönyvtárban, míg 17 órától Jakupcsek Gabriella lesz az író-olvasó találkozó vendége a felnőttkönyvtárban. 
Két pszichológiai témájú beszélgetés is kínálkozik a könyvtári sorozatban: Így működik a lelked címmel interaktív beszélgetést szerveznek Barcs Kriszta pszichológussal a gyermekkönyvtárban október 6-án, csütörtökön 14 órától. A felnőtt részlegen Léránt Erika pszichológus várja az érdeklőket – izgalmas témával: Zsákutcák és kivezető utak címmel a tinédzserek különleges krízishelyzeteire fókuszál a beszélgetés október 7-én, pénteken 17 órától.

Hét végi csúcsrajáratás

A programsorozat legszínesebb periódusát az utolsó napokra időzítették: a már említett ingyenes beiratkozás mellett október 8-án a Meseszombat kínál elfoglaltságot a gyermekkönyvtárban – 13 és 18 óra között folyamatos mesevetítéssel, diafilmekkel(!!!), valamint Marcsi néni és Orsi néni mesefelvételeivel csalogatják a kicsiket, de lesznek a mesékhez kapcsolódó  színező foglalkozások is. A felnőttkönyvtárban Legyen tiéd Dunaújváros! címmel társasjáték-csapatverseny, vetélkedő és játéknap lesz szombaton 13-18 óra között.
És a legvége is izgalmasnak ígérkezik október 9-én a Könyves vasárnap kínálatával. A gyermekkönyvtárban családi programok sokasága várja a vendégeket 9 és 13 óra között – a Veréb Judit nevével fémjelzett Ringató mellett kézműves foglalkozást tartanak 9 órától, míg 11 órától népi gyermekjátékok, hangszer bemutató és táncház kezdődik Várai Áronnal és Gyöngyi Sára Ritával.

Gazdag kínálat, színes programok sora – mindenkit várnak a könyvtárban!

(Fotó: DO-archív)
 

A rovat további hírei: Kultúra

ICA-D: évzáró "Utószó" – Deczki Saroltával

ICA-D: évzáró "Utószó" – Deczki Saroltával

2022. dec. 04.

Évek óta kutatja, a közelmúltban monográfiában foglalta össze Tar Sándor életművét az MTA Irodalomtudományi Intézetének munkatársa – hétfőn pedig az élő irodalmi antológia évzáró eseményén mesél róla.

Csodás koncerttel koronázták a születésnapi sorozatot (galériával)

Csodás koncerttel koronázták a születésnapi sorozatot (galériával)

2022. nov. 29.

Kegyetlenül erős repertoár, gyönyörű koncertpillanatok, emelkedett ünnep és vidám örömzene – ez így együtt jellemezte a Dunaújváros Vegyeskar jubileumi sorozatának záróakkordját a Gárdonyi iskolában.

Wesley Da Capo: fókuszban a Diótörő

Wesley Da Capo: fókuszban a Diótörő

2022. nov. 29.

Két tanszak növendékei is a Diótörő kultikus történetével foglalkoznak e hetekben a Wesley Da Capo Művészeti Iskolában: a moderntáncosok több bemutatót, a képzőművészeti kurzus legifjabb növendékei kiállítást szentelnek az ünnepi időszakban a témának.

DSTV: vissza a Vidám Parkba

DSTV: vissza a Vidám Parkba

2022. nov. 27.

Csodás időutazásra csábít a DSTV összeállítása. Az Intercisa Múzeum adott otthont a napokban a városi Vidám Park történetét felelevenítő előadásnak – sok-sok archív fotóval, rengeteg szép és személyes emlékkel. Hangkép.
 

Születésnapi gála a Dunaújvárosi Vegyeskarral

Születésnapi gála a Dunaújvárosi Vegyeskarral

2022. nov. 25.

A Bartók Kamaraszínház helyett ugyan a Gárdonyi iskolában rendezik, de ezzel a koncerttel fut csúcsra az idén fennállása 70. évfordulóját ünneplő kórus születésnapi sorozata – szombaton este várják a jubileumi hangverseny vendégeit.

Gitármuzsikával folytatódik a Zenélő Cukrászda sorozata

Gitármuzsikával folytatódik a Zenélő Cukrászda sorozata

2022. nov. 25.

A zenei világnapra időzített nyitány után immár rendszeres alkalmak sorában a gitármuzsika lesz a főszereplő a Sándor Frigyes Zeneiskola és a Jakó Cukrászda közös eseményén szombaton este.

DSTV: Vágvölgyi B. András volt az Utószó vendége

DSTV: Vágvölgyi B. András volt az Utószó vendége

2022. nov. 25.

Nemcsak irodalom-, de politikatörténeti kalandozásra is csalogatta a vendégeket a Kortárs Művészeti Intézet, derül ki a DSTV összegzéséből. Az Utószó című élő antológia vendége Vágvölgyi B. András író, filmrendező, újságíró volt a közelmúltban. Hangkép.