Dunaújváros Hetilap

Tartós élemiszer gyűjtőpont összefogással – a rászorulóknak

Fábos Zsolt - 2022. október 2. 9:11

A Roma Kisebbségi Önkormányzat kezdeményezésére, több szociális szervezet, illetve civilszervezet aktív közreműködésével napokon belül megkezdi tevékenységét a város új adománygyűjtő programja. A tervek szerint a rászorulók számára elsősorban tartós élelmiszereket gyűjtenek majd.

A COVID-járvány időszakában gyűjtött már tartós élelmiszereket a Roma Kisebbségi Önkormányzat, ami akkor sikeresnek bizonyult. A mostani inflációs helyzetben, az elszabadult energiaárak miatt ismét a nehéz helyzetbe került, kerülő emberek megsegítésére kezdeményeztek összefogást. 

Egyeztettek a tervekről

Az önkormányzat, a szociális és civilszervezetek képviselői az élelmiszer adománygyűjtő pont indulása előtti utolsó egyeztetésre gyűltek össze. Hosszú János a Roma Kisebbségi Önkormányzat elnöke szerint sajnos ismét helyzet van, gondolni kell és gondoskodni kell a rászorulókról:
– Látva a jelen helyzetet és azt, hogy egyre többen kerülnek, kerülhetnek nehéz, vagy akár kilátástalan helyzetbe egy felhívással fordultunk több helyi szervezethez is, amiben az együttműködésüket kértük. Nagyon örülök annak, hogy azonnali partnerséggel találkoztunk az önkormányzat, a Vöröskereszt, a Máltai Szeretetszolgálat, az Útkeresés Segítő Szolgálat, illetve a Boldog Délután szervezet, Bartos Norbert személyében. Közösen indítjuk most el ezt a programot, amelyben tartós élelmiszereket gyűjtünk és adunk át a rászorulóknak. A szociális szervezeteknek megvannak azok az ügyfeleik, akikről tudjuk, hogy nehéz helyzetben vannak, ez most első körben nagyjából háromszáz embert jelent. Már október 1-jétől szeretnénk intenzíven beindítani a kezdeményezést és természetesen bízunk a támogatók, akár magáncélú adományozók együttműködésében, hogy hozzájárulnak városi szinten ahhoz, hogy segíteni tudjunk. A mai napon a gimnázium volt kollégiumi épületében gyűltünk össze, ami a program bázisa is lesz, egy utolsó megbeszélésre, pontosításra, időpontok, helyszínek egyeztetésére.

A polgármester is támogatja a kezdeményezést

Dunaújváros önkormányzata az Erdő sori volt kollégiumi épület hasznosításával kapcsolatban már korábban döntött arról, hogy az ukrán menekültek ellátása mellett további szociális lehetőségeknek is helyet kíván biztosítani, így a tartós élelmiszer adománygyűjtő pont is itt végezheti tevékenységét. A program indulása előtti utolsó egyeztetésen Pintér Tamás polgármester is jelen volt, aki köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik részt vállalnak a nehéz helyzetbe jutott emberek megsegítésében:
– Most egy olyan összefogást láthatunk, amire városvezetőként is büszke lehetek és az is vagyok. A kezdeményezéshez önkormányzatunk is csatlakozott, hiszen segítenünk kell az arra rászorulókon. Mindig is vallottam, hogy duplán segít, aki gyorsan segít, így külön is köszönöm Hosszú Jánosnak és csapatának, hogy igyekeztek a lehető leggyorsabban összehozni ezt a programot. És természetesen köszönöm valamennyi résztvevő szervezetnek a támogatását, a munkáját. Számomra szívmelengető érzés, hogy egy ilyen kezdeményezés részesei lehetünk, és természetesen amennyire lehet, szeretnénk segíteni az adománygyűjtő pont segítő szándékú, nemes munkáját.

(A címlap és nyitókép illusztráció; belső oldali fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

A térség vezetőivel egyeztet a Dunaferr ügyéről Pintér Tamás

A térség vezetőivel egyeztet a Dunaferr ügyéről Pintér Tamás

2022. dec. 01.

A környékbeli települések vezetőit, országgyűlési képviselőit hívja egyeztető megbeszélésre Pintér Tamás polgármester. A téma a Dunaferr helyzete, hiszen a vasmű működése nem csak dunaújvárosiakat érintő kérdés, legalább annyira érinti a városunk vonzáskörzetét is. A tervezett megbeszélést sajtótájékoztatón jelentette be a polgármester.

DSTV: rezsifórumot rendezett a Párbeszéd

DSTV: rezsifórumot rendezett a Párbeszéd

2022. dec. 01.

A téli időszak átvészelése volt a témája a Városháza dísztermében tartott eseménynek, derül ki a DSTV összegzéséből. A fórumon elhangzott: a cél a lakossági terhek csökkentése, a kapcsolódó környezetbarát, energiahatékony beruházások és fejlesztések támogatása. Hangkép.
 

Igazgatási szünet lesz a Városházán

Igazgatási szünet lesz a Városházán

2022. nov. 30.

A város hivatalos honlapján jelent meg összegzés a december 22-én kezdődő, és egészen január 8-ig tartó pauzáról. Ügyfélfogadás nem lesz, csak az Anyakönyvi Hivatal üzemel, ügyeleti rendben.

Közösségi lombgyűjtésre invitálják a városlakókat

Közösségi lombgyűjtésre invitálják a városlakókat

2022. nov. 29.

Az őszi-téli időszak bár szép, megannyi munkával is felelősséggel jár. Szemmel látható, hogy megannyi lehullott falevéltől kell megszabadítani az utcákat – ebben kéri a városlakók közreműködését az önkormányzat. Felhívás.

DSTV: ünnepelt a Dunaferr Repülőklub

DSTV: ünnepelt a Dunaferr Repülőklub

2022. nov. 29.

A létesítmény fennállásának 70 éves évfordulóját ünnepelte a Dunaújvárosi Repülőtér, derül ki a DSTV összegzéséből. A jeles jubileumra szervezett ünnepséget a Dunaferr Repülőklub a napokban. Hangkép.

Rekordnapi adomány a Máltai Játszótérnek a Duna Plazmától

Rekordnapi adomány a Máltai Játszótérnek a Duna Plazmától

2022. nov. 28.

Nemes gesztus és kitűnően hasznosuló adomány: a Duna Plazma centruma Halloween tematikára rendezett extra napja nyomán fordíthatott több mint 200 ezer forintos támogatást eszközfejlesztésre a Máltai Játszótér!

A második évében is bizonyított az új rendszerű lomtalanítás

A második évében is bizonyított az új rendszerű lomtalanítás

2022. nov. 28.

Dunaújvárosban 2021-ben startolt az új rendszerű lomtalanítás. Akkor a "Rajta, Újváros!" Egyesület képviselői egy teljesen új koncepciót dolgoztak ki a lomok gyűjtésére, amely kisebb-nagyobb módosításokkal, de idén is bizonyított.