Dunaújváros Hetilap

Tartós élemiszer gyűjtőpont összefogással – a rászorulóknak

Fábos Zsolt - 2022. október 2. 9:11

A Roma Kisebbségi Önkormányzat kezdeményezésére, több szociális szervezet, illetve civilszervezet aktív közreműködésével napokon belül megkezdi tevékenységét a város új adománygyűjtő programja. A tervek szerint a rászorulók számára elsősorban tartós élelmiszereket gyűjtenek majd.

A COVID-járvány időszakában gyűjtött már tartós élelmiszereket a Roma Kisebbségi Önkormányzat, ami akkor sikeresnek bizonyult. A mostani inflációs helyzetben, az elszabadult energiaárak miatt ismét a nehéz helyzetbe került, kerülő emberek megsegítésére kezdeményeztek összefogást. 

Egyeztettek a tervekről

Az önkormányzat, a szociális és civilszervezetek képviselői az élelmiszer adománygyűjtő pont indulása előtti utolsó egyeztetésre gyűltek össze. Hosszú János a Roma Kisebbségi Önkormányzat elnöke szerint sajnos ismét helyzet van, gondolni kell és gondoskodni kell a rászorulókról:
– Látva a jelen helyzetet és azt, hogy egyre többen kerülnek, kerülhetnek nehéz, vagy akár kilátástalan helyzetbe egy felhívással fordultunk több helyi szervezethez is, amiben az együttműködésüket kértük. Nagyon örülök annak, hogy azonnali partnerséggel találkoztunk az önkormányzat, a Vöröskereszt, a Máltai Szeretetszolgálat, az Útkeresés Segítő Szolgálat, illetve a Boldog Délután szervezet, Bartos Norbert személyében. Közösen indítjuk most el ezt a programot, amelyben tartós élelmiszereket gyűjtünk és adunk át a rászorulóknak. A szociális szervezeteknek megvannak azok az ügyfeleik, akikről tudjuk, hogy nehéz helyzetben vannak, ez most első körben nagyjából háromszáz embert jelent. Már október 1-jétől szeretnénk intenzíven beindítani a kezdeményezést és természetesen bízunk a támogatók, akár magáncélú adományozók együttműködésében, hogy hozzájárulnak városi szinten ahhoz, hogy segíteni tudjunk. A mai napon a gimnázium volt kollégiumi épületében gyűltünk össze, ami a program bázisa is lesz, egy utolsó megbeszélésre, pontosításra, időpontok, helyszínek egyeztetésére.

A polgármester is támogatja a kezdeményezést

Dunaújváros önkormányzata az Erdő sori volt kollégiumi épület hasznosításával kapcsolatban már korábban döntött arról, hogy az ukrán menekültek ellátása mellett további szociális lehetőségeknek is helyet kíván biztosítani, így a tartós élelmiszer adománygyűjtő pont is itt végezheti tevékenységét. A program indulása előtti utolsó egyeztetésen Pintér Tamás polgármester is jelen volt, aki köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik részt vállalnak a nehéz helyzetbe jutott emberek megsegítésében:
– Most egy olyan összefogást láthatunk, amire városvezetőként is büszke lehetek és az is vagyok. A kezdeményezéshez önkormányzatunk is csatlakozott, hiszen segítenünk kell az arra rászorulókon. Mindig is vallottam, hogy duplán segít, aki gyorsan segít, így külön is köszönöm Hosszú Jánosnak és csapatának, hogy igyekeztek a lehető leggyorsabban összehozni ezt a programot. És természetesen köszönöm valamennyi résztvevő szervezetnek a támogatását, a munkáját. Számomra szívmelengető érzés, hogy egy ilyen kezdeményezés részesei lehetünk, és természetesen amennyire lehet, szeretnénk segíteni az adománygyűjtő pont segítő szándékú, nemes munkáját.

(A címlap és nyitókép illusztráció; belső oldali fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

2024. ápr. 25.

Új helyen rendezik az önkormányzat egyik legrangosabb elismerése díjátadó ceremóniáját: a Dunaújváros Díszpolgára cím büszke birtokosa a a felújított Mondbach-kúriában veheti át a kitüntetést pénteken délután. Meghívó.

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét. 

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek.