Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Téli kényszerszünetet tart a Bartók Kamaraszínház

Öcaline - 2022. október 25. 8:30

Az intézmény december 18-tól jövő február 28-ig szünetelteti az előadásokat. Még két produkciót bemutatnak a kényszerű lépésig, majd háttérmunka folyik a színházban. Közlemény.

Rendkívüli társulati ülést tartott a Bartók Kamaraszínház, áll az intézménytől kapott összegzésben. Az eseményen Őze Áron igazgató és Csadi Zoltán művészeti igazgató arról tájékoztatta a teátrum munkatársait, hogy a Bartók is téli szünetre kényszerül – december 18. és 2023. február 28. között, nem lesznek előadások az intézményben. 

Tízszeresére nőtt a rezsidíj

Mint Őze Áron hangsúlyozta, az energiaárak miatt kellett radikálisan lépniük:
– Az energiaválság tízszeresére emelte nálunk a rezsidíjakat, ezt sehogyan sem tudjuk kigazdálkodni. Nagyon szomorú vagyok, hogy a pandémia alatti kényszerleállások után most ismét egy hosszú kényszerszünetet kell beiktatnunk. Nem tudunk játszani a közönségnek. A színészek nem tudnak ebben az időszakban fellépni itt. Iszonyatosan nehéz lesz ez mindenki számára. Lelkileg, egzisztenciálisan.
A Bartókban ugyanakkor jelenleg is zajlanak próbák: a Nincstelenek – Borbély Szilárd nagysikerű regénye – színpadi adaptációját Horváth János Antal rendezi. Hamarosan az Egy csók és más semmi próbái is elkezdődnek Göttinger Pál rendezésében; ebben Schőn Tóni szerepét Oszvald Marika játssza. A premiereket is a leállás előttre időzítik, ígérte az igazgató:
– Mindkét produkció bemutatóját még megtartjuk. A Nincstelenekét november 18-án, az Egy csók és más semmi premierjét december 16-án, és ezt játsszuk még másnap is. Majd bezár a színház. De inkább kényszerszünetnek mondanám, hiszen a színház háttérmunkája nem áll le, azt átstrukturáljuk. Döntésünket elfogadta a fenntartó, a Dunaújvárosi Önkormányzat, s jeleztük mindezt a szakminisztérium felé is.
A közlemény szerint Őze Áron kitért arra is: a kormányzat 25 százalékos megtakarítást vár a színházaktól, ezt csak ekképpen tudják megoldani:
– Márciusban nyitunk. Ugyanakkor a 2022/23-as évad nem lehet hiányos. A téli szünet miatt nem lesz nyári szünetünk, meghosszabbítjuk az évadot. Hasonlóan ahhoz, ahogyan a pandémia idején működtünk. A Bartók Színház idén nyáron már közös produkciót – Vízkereszti Gritti – mutatott be a Kőszegi Várszínházzal, és folytatjuk 2023 nyarán ezt az együttműködést. A napokban tárgyalunk arról, mi kerül színre ebben a koprodukcióban. 

Az energiaválság miatt döntöttek

Csadi Zoltán művészeti igazgató arról beszélt, hogy egy rendkívüli szakmai és közönségsikerrel kezdődő évadot akasztott meg – sajnos – az energiaválság:
– Színházunk azzal is takarékoskodik, hogy a tervezett bemutatók közül kettőt – Tartuffe és Holtverseny című produkciót – a következő évadra halasztunk. A kényszerszünet idején is folytatjuk a háttérmunkát, például előkészítjük a Pinokkió bemutatóját, szervezni kezdjük az egyhetes MIKRO Fesztivált, amelyet először a múlt évadban rendeztünk meg, s felkészülünk a nyarat záró hagyományos Bartók Liget programsorozatra is.

Őze Áron és Csadi Zoltán a társulati ülés végén kifejezték szolidaritásukat a színházakkal, a kollégákkal, a közönséggel.

(Forrás: Bartók Kamaraszínház; a kép természetesen illusztráció)
 

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!