Dunaújváros Hetilap

Új kísérletbe fog, helyettes szülőket toboroz az Útkeresés Segítő Szolgálat

Öcaline - 2022. október 3. 18:37

Bővíti a szolgáltatások körét a rászorulók számára az Útkeresés Segítő Szolgálat – az intézmény helyettes szülői szolgáltatás kialakítását szervezi, és egészen október végéig várja azok jelentkezését, akik a nemes feladatot ellátják.

Komoly feladattal, a helyettes szülők rendszerbe állításával bővítené a helyben elérhető szolgáltatások körét az Útkeresés Segítő Szolgálat – a részletekről Mészárosné Libor Ágnes, az intézmény vezetője tájékoztatta a DO-t.

Szükségből erényt kovácsolnának

Elsőként a helyettes szülők feladatáról beszélt az Útkeresés vezetője – egyúttal arra a kérdésre is válaszolva, mikor van szükség helyettes szülőre:
– A szolgáltatás létrehozását Pintér Tamás polgármester szorgalmazta, ugyanis ez valóban hiányzik a rendszerünkből. Az ellátás igénybevételének indoka lehet egészségügyi körülmény, életvezetési probléma, indokolt távollét vagy más, hosszabb akadályoztatás a vér szerinti szülő részéről. A cél az, hogy a helyettes szülő befogadó közeget, otthont és a család biztonságát biztosítsa az érintett, rászoruló gyermeknek.

Feltételek, kívánalmak

Joggal vetődik fel a kérdés, kiből lehet helyettes szülő – a téren Mészárosné Libor Ágnes tételes listával szolgált. A vonatkozó előírások szerint az létesíthet helyettes szülői jogviszonyt, aki betöltötte a 24. életévét, erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkezik, valamint személyisége és egészségi állapota alkalmas a feladat ellátására. A jelentkezőnek azt kell vállalnia, hogy saját gyermekét, gyermekeit is beszámítva legfeljebb négy gyermeket gondoz.

A szolgálat intézményvezetője szerint fontos alapfeltétel a megfelelő közeg:
– Fontos, hogy a helyettes szülő otthoni környezete alkalmas gyermekek fogadására – ide értve, hogy a személyes élettér gyermekenként legalább 6 négyzetméter legyen –, illetve az is, hogy a jelentkező eredményesen végezze el a jogszabályban előírt felkészítő tanfolyamot. Szintén alapkövetelmény, hogy a helyettes szülő házastársa vagy élettársa egyetértsen a szándékkal.
A szolgáltatás főbb jellemzői között Mészárosné Libor Ágnes hangsúlyozta: a helyettes szülő nem vállal rövid időszakra kiterjedő gyermekfelügyeletet, viszont a szolgáltatás keretében a gyermek teljes körű ellátását családi környezetben biztosítja – egészen addig, amíg a szülő akadályoztatása meg nem szűnik. A helyettes szülő valójában egy szakmai csapat, segítő közösség tagja – aki minden esetben megfelelő módszertani támogatás mellett látja el a feladatát.

Nem kívánják ingyen, ámde...

A helyettes szülő ténykedését arra az időtartamra, amikor átmeneti gondozást nyújt a gyermeknek, a központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott mértékű helyettes szülői díjjal (ennek legalacsonyabb összege gyermekenként, fiatal felnőttenként havi 15 ezer forint), emellett nevelési díjjal honorálják. Ez utóbbi normál szükségletű gyermek esetén minimum 34 ezer 200, különleges szükségletű gyermek esetén 39 ezer 900 forint havonta. Mindezek mellett a helyettes szülőt ellátmány illeti meg – ennek éves összeges nem lehet kevesebb az éves helyettes szülői díj 25 százalékánál.
Az anyagi tényezők mellett Mészárosné Libor Ágnes még egy szempontot hangsúlyoz: mint mondja, a díjazáson túl fontos, hogy a helyettes szülő abban a tudatban élhet, hogy nemes, fontos feladatot lát el; ott segíthet, ahol arra valóban óriási szükség van.

Megfelel a kívánalmaknak? Jelentkezzen máris!

Az Útkeresés Segítő Szolgálat a jelentkezéseket írásban várja az utkereses.vezeto@gmail.com címre. A levélnek tartalmaznia kell a jelentkező nevét, elérhetőségeit, lakcímét, valamint egy motivációs összegzést arról, hogy a jelentkező miként képzeli és miért vállalja a feladat ellátását. A levél postai úton is eljuttatható az Útkeresés címére – 2400 Dunaújváros Bartók Béla út 6/B. –, valamint személyesen is be lehet vinni az intézménybe. További információval a szolgáltatás és jelentkezés részleteiről telefonon szolgálnak – a 25/510-100-as számon lehet elérhetőséget hagyni, visszahívást kérni. Figyelem, fontos: a jelentkezési határidő október 31.

Motivált? Empatikus? Segítene? Jelentkezzen máris!

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét. 

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.