Dunaújváros Hetilap

Új kísérletbe fog, helyettes szülőket toboroz az Útkeresés Segítő Szolgálat

Öcaline - 2022. október 3. 18:37

Bővíti a szolgáltatások körét a rászorulók számára az Útkeresés Segítő Szolgálat – az intézmény helyettes szülői szolgáltatás kialakítását szervezi, és egészen október végéig várja azok jelentkezését, akik a nemes feladatot ellátják.

Komoly feladattal, a helyettes szülők rendszerbe állításával bővítené a helyben elérhető szolgáltatások körét az Útkeresés Segítő Szolgálat – a részletekről Mészárosné Libor Ágnes, az intézmény vezetője tájékoztatta a DO-t.

Szükségből erényt kovácsolnának

Elsőként a helyettes szülők feladatáról beszélt az Útkeresés vezetője – egyúttal arra a kérdésre is válaszolva, mikor van szükség helyettes szülőre:
– A szolgáltatás létrehozását Pintér Tamás polgármester szorgalmazta, ugyanis ez valóban hiányzik a rendszerünkből. Az ellátás igénybevételének indoka lehet egészségügyi körülmény, életvezetési probléma, indokolt távollét vagy más, hosszabb akadályoztatás a vér szerinti szülő részéről. A cél az, hogy a helyettes szülő befogadó közeget, otthont és a család biztonságát biztosítsa az érintett, rászoruló gyermeknek.

Feltételek, kívánalmak

Joggal vetődik fel a kérdés, kiből lehet helyettes szülő – a téren Mészárosné Libor Ágnes tételes listával szolgált. A vonatkozó előírások szerint az létesíthet helyettes szülői jogviszonyt, aki betöltötte a 24. életévét, erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkezik, valamint személyisége és egészségi állapota alkalmas a feladat ellátására. A jelentkezőnek azt kell vállalnia, hogy saját gyermekét, gyermekeit is beszámítva legfeljebb négy gyermeket gondoz.

A szolgálat intézményvezetője szerint fontos alapfeltétel a megfelelő közeg:
– Fontos, hogy a helyettes szülő otthoni környezete alkalmas gyermekek fogadására – ide értve, hogy a személyes élettér gyermekenként legalább 6 négyzetméter legyen –, illetve az is, hogy a jelentkező eredményesen végezze el a jogszabályban előírt felkészítő tanfolyamot. Szintén alapkövetelmény, hogy a helyettes szülő házastársa vagy élettársa egyetértsen a szándékkal.
A szolgáltatás főbb jellemzői között Mészárosné Libor Ágnes hangsúlyozta: a helyettes szülő nem vállal rövid időszakra kiterjedő gyermekfelügyeletet, viszont a szolgáltatás keretében a gyermek teljes körű ellátását családi környezetben biztosítja – egészen addig, amíg a szülő akadályoztatása meg nem szűnik. A helyettes szülő valójában egy szakmai csapat, segítő közösség tagja – aki minden esetben megfelelő módszertani támogatás mellett látja el a feladatát.

Nem kívánják ingyen, ámde...

A helyettes szülő ténykedését arra az időtartamra, amikor átmeneti gondozást nyújt a gyermeknek, a központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott mértékű helyettes szülői díjjal (ennek legalacsonyabb összege gyermekenként, fiatal felnőttenként havi 15 ezer forint), emellett nevelési díjjal honorálják. Ez utóbbi normál szükségletű gyermek esetén minimum 34 ezer 200, különleges szükségletű gyermek esetén 39 ezer 900 forint havonta. Mindezek mellett a helyettes szülőt ellátmány illeti meg – ennek éves összeges nem lehet kevesebb az éves helyettes szülői díj 25 százalékánál.
Az anyagi tényezők mellett Mészárosné Libor Ágnes még egy szempontot hangsúlyoz: mint mondja, a díjazáson túl fontos, hogy a helyettes szülő abban a tudatban élhet, hogy nemes, fontos feladatot lát el; ott segíthet, ahol arra valóban óriási szükség van.

Megfelel a kívánalmaknak? Jelentkezzen máris!

Az Útkeresés Segítő Szolgálat a jelentkezéseket írásban várja az utkereses.vezeto@gmail.com címre. A levélnek tartalmaznia kell a jelentkező nevét, elérhetőségeit, lakcímét, valamint egy motivációs összegzést arról, hogy a jelentkező miként képzeli és miért vállalja a feladat ellátását. A levél postai úton is eljuttatható az Útkeresés címére – 2400 Dunaújváros Bartók Béla út 6/B. –, valamint személyesen is be lehet vinni az intézménybe. További információval a szolgáltatás és jelentkezés részleteiről telefonon szolgálnak – a 25/510-100-as számon lehet elérhetőséget hagyni, visszahívást kérni. Figyelem, fontos: a jelentkezési határidő október 31.

Motivált? Empatikus? Segítene? Jelentkezzen máris!

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: a kitelepítésre emlékezett a Pentele Baráti Kör

DSTV: a kitelepítésre emlékezett a Pentele Baráti Kör

2022. dec. 04.

Szomorú településtörténeti vonatkozású eseményről tudósít a DSTV összeállítása. Koszorúkkal és előadással emlékezett az 1950-es esztendő kitelepítésének évfordulóján a Pentele Baráti Kör Egyesület. Hangkép.

Továbbra sem lépett a társasházak többsége a költségosztás terén

Továbbra sem lépett a társasházak többsége a költségosztás terén

2022. dec. 03.

A DVG Zrt. több mint ötven közös képviselőnek és lakásszövetkezetnek küldte el azt a költségosztással kapcsolatos tájékoztatót, amelyben részletesen leírják az ügyintézés menetét. Költségosztó szükséges, ha egy lakásban nem légköbméter-alapján szeretnének a távhőért fizetni – mégis, eddig az érintettek alig ötöde reagált a felhívásra. 

Döntött a közgyűlés, már úton a nyugdíjasok ünnepi támogatása

Döntött a közgyűlés, már úton a nyugdíjasok ünnepi támogatása

2022. dec. 02.

Dunaújváros közgyűlése döntött arról, hogy a város nyugdíjasai az idén is számíthatnak az önkormányzat év végi segítségére, rendkívüli karácsonyi ajándékára. Az utalások, illetve a tájékoztatók kipostázása megkezdődött, hamarosan megérkeznek a támogatások. Pintér Tamás polgármester ünnepi hangulatú köszöntője a nyugdíjasoknak és nem csak nyugdíjasoknak szól.

DSTV: cipősdobozban az ajándékok

DSTV: cipősdobozban az ajándékok

2022. dec. 02.

Idén is folytatja népszerű karácsonyi kezdeményezését a Baptista Szeretetszolgálat, derül ki a DSTV összeállításából. A cipősdoboz akcióhoz a helyi Duna Plazma centrum is csatlakozott –  gyűjtőpontként segítik az országos programot. Hangkép.
 

A térség vezetőivel egyeztet a Dunaferr ügyéről Pintér Tamás

A térség vezetőivel egyeztet a Dunaferr ügyéről Pintér Tamás

2022. dec. 01.

A környékbeli települések vezetőit, országgyűlési képviselőit hívja egyeztető megbeszélésre Pintér Tamás polgármester. A téma a Dunaferr helyzete, hiszen a vasmű működése nem csak dunaújvárosiakat érintő kérdés, legalább annyira érinti a városunk vonzáskörzetét is. A tervezett megbeszélést sajtótájékoztatón jelentette be a polgármester.

DSTV: rezsifórumot rendezett a Párbeszéd

DSTV: rezsifórumot rendezett a Párbeszéd

2022. dec. 01.

A téli időszak átvészelése volt a témája a Városháza dísztermében tartott eseménynek, derül ki a DSTV összegzéséből. A fórumon elhangzott: a cél a lakossági terhek csökkentése, a kapcsolódó környezetbarát, energiahatékony beruházások és fejlesztések támogatása. Hangkép.
 

Igazgatási szünet lesz a Városházán

Igazgatási szünet lesz a Városházán

2022. nov. 30.

A város hivatalos honlapján jelent meg összegzés a december 22-én kezdődő, és egészen január 8-ig tartó pauzáról. Ügyfélfogadás nem lesz, csak az Anyakönyvi Hivatal üzemel, ügyeleti rendben.