Dunaújváros Hetilap

Válság vagy lehetőség? – fórum az Innoparkban

Öcaline - 2022. október 24. 18:27

Elsősorban a helyi gazdaság, ezen belül is a kis- és középvállalkozói szféra szereplőit szólította meg az Innopark Nonprofit Kft. rendezvénye múlt pénteken: a Kis- és középvállalkozások a válság idején című kerekasztal-beszélgetéses fórum helyszíne az Inkubátorház volt.

Ahogy ígérték: a rendkívüli helyzethez rendhagyó eseményt szervezett az Innopark Nkft. – kifejezetten a kis- és középvállalkozói szféra képviselőit, ráadásul hangsúlyosan a város és a kistérség gazdasági szereplőit várták a tanácskozásra.

A legnagyobb kihívások

Az összefogásban és a rugalmasságban rejlő erőt szeretnék kihasználni, hangsúlyozta a DSTV kamerája előtt Huszti Zsolt, az Nkft. ügyvezetője:
– Három nagy témában szerveztünk kerekasztal-beszélgetéses fórumot az Intercisa BNI-csoporttal közös rendezvényen. Úgy gondolom, ezek a témák a jelen helyzetben a leginkább feszítő kérdések a szféra képviselői számára: a vállalatirányítás aktuális problémái mellett a vállalkozások pénzügyi helyzetéről, valamint a kis- és középvállalkozói réteg számára szintén nagyon fontos energetikai kihívásokról beszélgetünk. 
Súlyos, a cégek életét alapjaiban meghatározó döntésekről beszélt köszöntőjében Sebőkné Schulcz Zsuzsa, az Intercisa BNI-csoport elnöke; mint hangsúlyozta, e döntések mind a foglakoztatás, mind a fejlesztések vagy éppen a pályázati aktivitás, mind a beruházások terén kihatnak a cégek életére – a BNI célja pedig bevallottan az, hogy segítsen e döntések meghozatalában.

Mi fán terem a BNI és miért fontos?

A BNI betűszó a Business Network International nevet takarja – ez a világ jelenlegi legnagyobb üzleti kapcsolatépítő szervezete. Világszerte több mint 300 ezer tagja van, immár 71 országban vannak jelen, a csoportok száma 10 ezerhez közelít. A BNI jutalékmentes üzleti együttműködéseken alapul, Tímár Gábor a kötéltáncos alatt kifeszített védőháló hasonlatával írta le a szervezetet, míg Sebőkné Schulcz Zsuzsa elmondta, a város és a térség vállalkozóit összefogó Intercisa BNI csoportba mintegy 20 cég tartozik. A létszám helyben is dinamikusan nő; jelenleg 4 új szervezet kíván csatlakozni a kötelékhez, és aligha véletlen, hogy a pénteki fórumra is közel 60 vállalkozás regisztrált.

Rugalmas működés – gyors válaszok

Az első körben felszólalók – Tankó Zoltán, az Ikarus Electric Kft. vezérigazgatója, Tímár Gábor, a BNI Magyarország országos fejlesztési igazgatója, valamint Molnár Péter, a BiztosAcél Kft. kereskedelmi vezetője – a válság, kapaszkodjunk meg, pozitív hatásaira fókuszáltak. Tankó Zoltán a középtávú tervezés felelősségét emelte ki – nem az a kérdés, meddig jutnak 2023-ban, hanem az, hol tartanak majd 2026-ban –, Molnár Péter az úgynevezett „réspiaci” működés előnyeit hangsúlyozta, mondván, a rugalmas működés és a kihívásokra adott gyors válaszok hatékonyan ellensúlyozhatják a méretkülönbségből fakadó hátrányokat. 
Hasonló húrokat pendített meg Tímár Gábor is, aki elmondta, a BNI együttműködésen, egymás segítésén alapuló koncepciója révén az extrém kihívások is túlélhetők. Mi a jobb, metsző szélben, fagyban, szálegyedül állni a viharban, vagy bentről, kellemes baráti közegben átvészelni azt? – tette fel a költői kérdést. A válasz adott.

Finanszírozás és energia: fontos pillérek

A céges működés alapjait érintő kérdéskörnek bizonyult a „pénzügyi szekció” kerekasztala. Ennek során Tóth-Lukács Rita, a Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályának vezetője, Vonnák Péter, a Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány alelnöke, Keresztes György, a Dunaújvárosi Területi Tervező Iroda ügyvezetője és Tóth Béla, az Unicredit Bank Zrt. fiókvezetője fejtette ki gondolatait többek között a finanszírozás, a pályázati lehetőségek, a forrásszerzés és a munkaerőpiaci mozgások és kihívások aktuális – nagyon is zsebbevágó – kérdéseiről.
Minden telephellyel bíró cég csatlakozzon a napenergia rendszerhez, illetve használja ki az alternatív források kínálta, valamint az úgynevezett energiaközösségek kínálta lehetőségeket – vonhattuk le a tanulságot a harmadik, a vállalkozások energetikai kihívásaira fókuszáló kerekasztal során. A fórumon Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke, Retek Zoltán, a Zoldor Mérnöki Kft. képviselője, valamint Kenyeres Balázs, az ST Solar értékesítési vezetője beszélt a napjainkban egyre aktuálisabb témáról. A fejlesztések nemcsak a nettó pénzügyi vonatkozások miatt fontosak – a költséghatékony működés mellett a "zöld energiák" rendszerbe emelése a hosszú távú működés, az energia- és környezettudatos fejlődés pillére és záloga, hangsúlyozták.

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

A szolidaritási hozzájárulás csökkentését kérik a képviselők

A szolidaritási hozzájárulás csökkentését kérik a képviselők

2023. jan. 26.

Az év első rendes ülését tartotta a közgyűlés; a testület összesen 31 témát tárgyalt a nyílt és kettőt pedig zárt ülésen. A napirendi pontok között voltak igazán fajsúlyosak is – amelyek százmilliókat, milliárdokat jelentenek a városnak.

A pentelei zsidóság sorsa a II. világháború alatt

A pentelei zsidóság sorsa a II. világháború alatt

2023. jan. 26.

Tragikus sorsok, tragikus korszak, vészterhes történet: a holokauszt időszakának dunapentelei eseményeire fókuszál Kronászt Margit történész-muzeológus vendégposztja.

Harmincnál több napirend vár a képviselőkre a közgyűlésen

Harmincnál több napirend vár a képviselőkre a közgyűlésen

2023. jan. 25.

Pontosabban 29+2 – a naptári év első nyílt ülése után két tételről döntenek zárt ajtó mögött a Városháza közgyűlési termében csütörtökön.

Tóth Kálmán: "Visszahoztuk a fényt Dunaújvárosba"

Tóth Kálmán: "Visszahoztuk a fényt Dunaújvárosba"

2023. jan. 25.

Önkormányzati évértékelő sorozatunk utolsó előtti állomása a 9-es választókerület – itt Tóth Kálmán  a képviselő, aki szerint az átgondolt, hatékony munka és a közösségek összefogása a fejlődés kulcsa.

Évindító, visszatekintő, időutazó beszélgetés Barta Endrével

Évindító, visszatekintő, időutazó beszélgetés Barta Endrével

2023. jan. 25.

Eredetileg egy klasszikus évértékelést, visszatekintést kértünk Barta Endre humán alpolgármestertől, aztán évekre visszanyúló, talán egy kicsit az összefüggéseket is boncolgató beszélgetés lett belőle. És talán olvasóink sem bánják, de időben visszautaztunk 2019-ig, ott kezdjük…

DSTV: bizakodnak a mezőgazdászok

DSTV: bizakodnak a mezőgazdászok

2023. jan. 25.

Optimizmusra ad okot az elmúlt hetek-hónapok csapadékos időjárása, derül ki a DSTV összegzéséből. A riportban a határjárást követően a szakember az iparágat érintő nehézségekről, illetve az előttük álló feladatokról is beszélt. Hangkép.
 

Dr. Székely Károly: "... bizalommal keresnek az emberek"

Dr. Székely Károly: "... bizalommal keresnek az emberek"

2023. jan. 24.

Önkormányzati évértékelő sorozatunk újabb megállója az 8-as választókerület – dr. Székely Károly  képviselő szerint elsősorban a befejezett projektekre lehetnek büszkék, de az is örömmel tölti el, hogy bizalommal fordulnak hozzá a körzet lakói.