Dunaújváros Hetilap

Válság vagy lehetőség? – fórum az Innoparkban

Öcaline - 2022. október 24. 18:27

Elsősorban a helyi gazdaság, ezen belül is a kis- és középvállalkozói szféra szereplőit szólította meg az Innopark Nonprofit Kft. rendezvénye múlt pénteken: a Kis- és középvállalkozások a válság idején című kerekasztal-beszélgetéses fórum helyszíne az Inkubátorház volt.

Ahogy ígérték: a rendkívüli helyzethez rendhagyó eseményt szervezett az Innopark Nkft. – kifejezetten a kis- és középvállalkozói szféra képviselőit, ráadásul hangsúlyosan a város és a kistérség gazdasági szereplőit várták a tanácskozásra.

A legnagyobb kihívások

Az összefogásban és a rugalmasságban rejlő erőt szeretnék kihasználni, hangsúlyozta a DSTV kamerája előtt Huszti Zsolt, az Nkft. ügyvezetője:
– Három nagy témában szerveztünk kerekasztal-beszélgetéses fórumot az Intercisa BNI-csoporttal közös rendezvényen. Úgy gondolom, ezek a témák a jelen helyzetben a leginkább feszítő kérdések a szféra képviselői számára: a vállalatirányítás aktuális problémái mellett a vállalkozások pénzügyi helyzetéről, valamint a kis- és középvállalkozói réteg számára szintén nagyon fontos energetikai kihívásokról beszélgetünk. 
Súlyos, a cégek életét alapjaiban meghatározó döntésekről beszélt köszöntőjében Sebőkné Schulcz Zsuzsa, az Intercisa BNI-csoport elnöke; mint hangsúlyozta, e döntések mind a foglakoztatás, mind a fejlesztések vagy éppen a pályázati aktivitás, mind a beruházások terén kihatnak a cégek életére – a BNI célja pedig bevallottan az, hogy segítsen e döntések meghozatalában.

Mi fán terem a BNI és miért fontos?

A BNI betűszó a Business Network International nevet takarja – ez a világ jelenlegi legnagyobb üzleti kapcsolatépítő szervezete. Világszerte több mint 300 ezer tagja van, immár 71 országban vannak jelen, a csoportok száma 10 ezerhez közelít. A BNI jutalékmentes üzleti együttműködéseken alapul, Tímár Gábor a kötéltáncos alatt kifeszített védőháló hasonlatával írta le a szervezetet, míg Sebőkné Schulcz Zsuzsa elmondta, a város és a térség vállalkozóit összefogó Intercisa BNI csoportba mintegy 20 cég tartozik. A létszám helyben is dinamikusan nő; jelenleg 4 új szervezet kíván csatlakozni a kötelékhez, és aligha véletlen, hogy a pénteki fórumra is közel 60 vállalkozás regisztrált.

Rugalmas működés – gyors válaszok

Az első körben felszólalók – Tankó Zoltán, az Ikarus Electric Kft. vezérigazgatója, Tímár Gábor, a BNI Magyarország országos fejlesztési igazgatója, valamint Molnár Péter, a BiztosAcél Kft. kereskedelmi vezetője – a válság, kapaszkodjunk meg, pozitív hatásaira fókuszáltak. Tankó Zoltán a középtávú tervezés felelősségét emelte ki – nem az a kérdés, meddig jutnak 2023-ban, hanem az, hol tartanak majd 2026-ban –, Molnár Péter az úgynevezett „réspiaci” működés előnyeit hangsúlyozta, mondván, a rugalmas működés és a kihívásokra adott gyors válaszok hatékonyan ellensúlyozhatják a méretkülönbségből fakadó hátrányokat. 
Hasonló húrokat pendített meg Tímár Gábor is, aki elmondta, a BNI együttműködésen, egymás segítésén alapuló koncepciója révén az extrém kihívások is túlélhetők. Mi a jobb, metsző szélben, fagyban, szálegyedül állni a viharban, vagy bentről, kellemes baráti közegben átvészelni azt? – tette fel a költői kérdést. A válasz adott.

Finanszírozás és energia: fontos pillérek

A céges működés alapjait érintő kérdéskörnek bizonyult a „pénzügyi szekció” kerekasztala. Ennek során Tóth-Lukács Rita, a Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályának vezetője, Vonnák Péter, a Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány alelnöke, Keresztes György, a Dunaújvárosi Területi Tervező Iroda ügyvezetője és Tóth Béla, az Unicredit Bank Zrt. fiókvezetője fejtette ki gondolatait többek között a finanszírozás, a pályázati lehetőségek, a forrásszerzés és a munkaerőpiaci mozgások és kihívások aktuális – nagyon is zsebbevágó – kérdéseiről.
Minden telephellyel bíró cég csatlakozzon a napenergia rendszerhez, illetve használja ki az alternatív források kínálta, valamint az úgynevezett energiaközösségek kínálta lehetőségeket – vonhattuk le a tanulságot a harmadik, a vállalkozások energetikai kihívásaira fókuszáló kerekasztal során. A fórumon Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke, Retek Zoltán, a Zoldor Mérnöki Kft. képviselője, valamint Kenyeres Balázs, az ST Solar értékesítési vezetője beszélt a napjainkban egyre aktuálisabb témáról. A fejlesztések nemcsak a nettó pénzügyi vonatkozások miatt fontosak – a költséghatékony működés mellett a "zöld energiák" rendszerbe emelése a hosszú távú működés, az energia- és környezettudatos fejlődés pillére és záloga, hangsúlyozták.

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

2024. ápr. 16.

Nyár elején újra választ az ország, méghozzá egy időben az Európai Parlament (EP) tagjaira, a települési polgármesterekre, valamint az önkormányzati képviselőkre, továbbá a nemzetiségi önkormányzatok tagjaira voksolhatunk.

Szakmai értekezlet a rendőrségen

Szakmai értekezlet a rendőrségen

2024. ápr. 16.

A Dunaújváros és Környéke Közbiztonságáért Közalapítvány és Dunaújváros Önkormányzata szervezésében létrejövő Rendvédelmi hónap részeként, illetve annak megnyitójaként szerveztek konferenciát a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságon a napokban.

A Hoffmann Group szerszámmustrája az Innoparkban

A Hoffmann Group szerszámmustrája az Innoparkban

2024. ápr. 15.

Nagyszabású szerszámkiállításnak ad otthont az Innopark szerdán: a Hoffmann Group kiállítására 10-15 óra között várják az érdeklődőket – meghívó és regisztrációs űrlap máris itt!