Dunaújváros Hetilap

Válság vagy lehetőség? – fórum az Innoparkban

Öcaline - 2022. október 24. 18:27

Elsősorban a helyi gazdaság, ezen belül is a kis- és középvállalkozói szféra szereplőit szólította meg az Innopark Nonprofit Kft. rendezvénye múlt pénteken: a Kis- és középvállalkozások a válság idején című kerekasztal-beszélgetéses fórum helyszíne az Inkubátorház volt.

Ahogy ígérték: a rendkívüli helyzethez rendhagyó eseményt szervezett az Innopark Nkft. – kifejezetten a kis- és középvállalkozói szféra képviselőit, ráadásul hangsúlyosan a város és a kistérség gazdasági szereplőit várták a tanácskozásra.

A legnagyobb kihívások

Az összefogásban és a rugalmasságban rejlő erőt szeretnék kihasználni, hangsúlyozta a DSTV kamerája előtt Huszti Zsolt, az Nkft. ügyvezetője:
– Három nagy témában szerveztünk kerekasztal-beszélgetéses fórumot az Intercisa BNI-csoporttal közös rendezvényen. Úgy gondolom, ezek a témák a jelen helyzetben a leginkább feszítő kérdések a szféra képviselői számára: a vállalatirányítás aktuális problémái mellett a vállalkozások pénzügyi helyzetéről, valamint a kis- és középvállalkozói réteg számára szintén nagyon fontos energetikai kihívásokról beszélgetünk. 
Súlyos, a cégek életét alapjaiban meghatározó döntésekről beszélt köszöntőjében Sebőkné Schulcz Zsuzsa, az Intercisa BNI-csoport elnöke; mint hangsúlyozta, e döntések mind a foglakoztatás, mind a fejlesztések vagy éppen a pályázati aktivitás, mind a beruházások terén kihatnak a cégek életére – a BNI célja pedig bevallottan az, hogy segítsen e döntések meghozatalában.

Mi fán terem a BNI és miért fontos?

A BNI betűszó a Business Network International nevet takarja – ez a világ jelenlegi legnagyobb üzleti kapcsolatépítő szervezete. Világszerte több mint 300 ezer tagja van, immár 71 országban vannak jelen, a csoportok száma 10 ezerhez közelít. A BNI jutalékmentes üzleti együttműködéseken alapul, Tímár Gábor a kötéltáncos alatt kifeszített védőháló hasonlatával írta le a szervezetet, míg Sebőkné Schulcz Zsuzsa elmondta, a város és a térség vállalkozóit összefogó Intercisa BNI csoportba mintegy 20 cég tartozik. A létszám helyben is dinamikusan nő; jelenleg 4 új szervezet kíván csatlakozni a kötelékhez, és aligha véletlen, hogy a pénteki fórumra is közel 60 vállalkozás regisztrált.

Rugalmas működés – gyors válaszok

Az első körben felszólalók – Tankó Zoltán, az Ikarus Electric Kft. vezérigazgatója, Tímár Gábor, a BNI Magyarország országos fejlesztési igazgatója, valamint Molnár Péter, a BiztosAcél Kft. kereskedelmi vezetője – a válság, kapaszkodjunk meg, pozitív hatásaira fókuszáltak. Tankó Zoltán a középtávú tervezés felelősségét emelte ki – nem az a kérdés, meddig jutnak 2023-ban, hanem az, hol tartanak majd 2026-ban –, Molnár Péter az úgynevezett „réspiaci” működés előnyeit hangsúlyozta, mondván, a rugalmas működés és a kihívásokra adott gyors válaszok hatékonyan ellensúlyozhatják a méretkülönbségből fakadó hátrányokat. 
Hasonló húrokat pendített meg Tímár Gábor is, aki elmondta, a BNI együttműködésen, egymás segítésén alapuló koncepciója révén az extrém kihívások is túlélhetők. Mi a jobb, metsző szélben, fagyban, szálegyedül állni a viharban, vagy bentről, kellemes baráti közegben átvészelni azt? – tette fel a költői kérdést. A válasz adott.

Finanszírozás és energia: fontos pillérek

A céges működés alapjait érintő kérdéskörnek bizonyult a „pénzügyi szekció” kerekasztala. Ennek során Tóth-Lukács Rita, a Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályának vezetője, Vonnák Péter, a Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány alelnöke, Keresztes György, a Dunaújvárosi Területi Tervező Iroda ügyvezetője és Tóth Béla, az Unicredit Bank Zrt. fiókvezetője fejtette ki gondolatait többek között a finanszírozás, a pályázati lehetőségek, a forrásszerzés és a munkaerőpiaci mozgások és kihívások aktuális – nagyon is zsebbevágó – kérdéseiről.
Minden telephellyel bíró cég csatlakozzon a napenergia rendszerhez, illetve használja ki az alternatív források kínálta, valamint az úgynevezett energiaközösségek kínálta lehetőségeket – vonhattuk le a tanulságot a harmadik, a vállalkozások energetikai kihívásaira fókuszáló kerekasztal során. A fórumon Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke, Retek Zoltán, a Zoldor Mérnöki Kft. képviselője, valamint Kenyeres Balázs, az ST Solar értékesítési vezetője beszélt a napjainkban egyre aktuálisabb témáról. A fejlesztések nemcsak a nettó pénzügyi vonatkozások miatt fontosak – a költséghatékony működés mellett a "zöld energiák" rendszerbe emelése a hosszú távú működés, az energia- és környezettudatos fejlődés pillére és záloga, hangsúlyozták.

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: a kitelepítésre emlékezett a Pentele Baráti Kör

DSTV: a kitelepítésre emlékezett a Pentele Baráti Kör

2022. dec. 04.

Szomorú településtörténeti vonatkozású eseményről tudósít a DSTV összeállítása. Koszorúkkal és előadással emlékezett az 1950-es esztendő kitelepítésének évfordulóján a Pentele Baráti Kör Egyesület. Hangkép.

Továbbra sem lépett a társasházak többsége a költségosztás terén

Továbbra sem lépett a társasházak többsége a költségosztás terén

2022. dec. 03.

A DVG Zrt. több mint ötven közös képviselőnek és lakásszövetkezetnek küldte el azt a költségosztással kapcsolatos tájékoztatót, amelyben részletesen leírják az ügyintézés menetét. Költségosztó szükséges, ha egy lakásban nem légköbméter-alapján szeretnének a távhőért fizetni – mégis, eddig az érintettek alig ötöde reagált a felhívásra. 

Döntött a közgyűlés, már úton a nyugdíjasok ünnepi támogatása

Döntött a közgyűlés, már úton a nyugdíjasok ünnepi támogatása

2022. dec. 02.

Dunaújváros közgyűlése döntött arról, hogy a város nyugdíjasai az idén is számíthatnak az önkormányzat év végi segítségére, rendkívüli karácsonyi ajándékára. Az utalások, illetve a tájékoztatók kipostázása megkezdődött, hamarosan megérkeznek a támogatások. Pintér Tamás polgármester ünnepi hangulatú köszöntője a nyugdíjasoknak és nem csak nyugdíjasoknak szól.

DSTV: cipősdobozban az ajándékok

DSTV: cipősdobozban az ajándékok

2022. dec. 02.

Idén is folytatja népszerű karácsonyi kezdeményezését a Baptista Szeretetszolgálat, derül ki a DSTV összeállításából. A cipősdoboz akcióhoz a helyi Duna Plazma centrum is csatlakozott –  gyűjtőpontként segítik az országos programot. Hangkép.
 

A térség vezetőivel egyeztet a Dunaferr ügyéről Pintér Tamás

A térség vezetőivel egyeztet a Dunaferr ügyéről Pintér Tamás

2022. dec. 01.

A környékbeli települések vezetőit, országgyűlési képviselőit hívja egyeztető megbeszélésre Pintér Tamás polgármester. A téma a Dunaferr helyzete, hiszen a vasmű működése nem csak dunaújvárosiakat érintő kérdés, legalább annyira érinti a városunk vonzáskörzetét is. A tervezett megbeszélést sajtótájékoztatón jelentette be a polgármester.

DSTV: rezsifórumot rendezett a Párbeszéd

DSTV: rezsifórumot rendezett a Párbeszéd

2022. dec. 01.

A téli időszak átvészelése volt a témája a Városháza dísztermében tartott eseménynek, derül ki a DSTV összegzéséből. A fórumon elhangzott: a cél a lakossági terhek csökkentése, a kapcsolódó környezetbarát, energiahatékony beruházások és fejlesztések támogatása. Hangkép.
 

Igazgatási szünet lesz a Városházán

Igazgatási szünet lesz a Városházán

2022. nov. 30.

A város hivatalos honlapján jelent meg összegzés a december 22-én kezdődő, és egészen január 8-ig tartó pauzáról. Ügyfélfogadás nem lesz, csak az Anyakönyvi Hivatal üzemel, ügyeleti rendben.