Az ünnepi időszakban is vigyázzanak az értékeikre!

Öcaline - 2022. november 22. 11:05

Felelős magatartással a legtöbb bűncselekmény megelőzhető – a rendőrök részletes tipptárral szolgáltak annak érdekében, hogy az év utolsó hetei is békésen teljenek.

A megyei főkapitányság kommunikációs szolgálata annak kapcsán adott ki bűnmegelőzési tanácsokkal bőven pettyezett összegzést, hogy a napokban megnyitják kapuikat az adventi, karácsonyi vásárok. 

Készülnek a tolvajok is

Mint írják, ebben az időszakban számos város közösségi terein árulják portékáikat a kereskedők. Az ünnepi időszak vásári forgataga nemcsak a baráti társaságok, családok kedvenc helyszíne, de a tolvajoké is. Az emelkedett hangulat sok esetben elveszi a figyelmet az alapvető vagyonbiztonsági szabályokról. Megfelelő odafigyeléssel azonban elkerülhetők az adventi időszakra leginkább jellemző lopások, gépjárműfeltörések, csalások. 
Kérik, hogy akár gyalogosan, akár járművel, netán zsúfolt tömegközlekedési eszközzel közelítik meg a nyüzsgő utcákat, vásárokat, bevásárlóközpontokat, mindig tartsák szem előtt a bűnmegelőzés legfontosabb prevenciós tanácsait! 

Tételes tipptár

Így például fontos, hogy a kabát külső zsebeiben, nadrág hátsó zsebeiben soha ne tartsanak értéket, mobiltelefont, személyes okmányokat, a táskát, irattárcát soha ne tegyék a bevásárlókocsiba, azokat mindig tartsák maguknál! Szintén apró, de lényeges tényező, hogy a táskát testközelben, az értékekre ügyelve, becsatolt állapotban hordják. 
Külön fejezet szól az autós bevásárlás kihívásairól. Fontos, hogy igyekezzenek mindig biztonságos helyen parkolni, és amennyiben nem áll módjukban garázsban vagy őrzött parkolóhelyen a járművel megállni, lehetőség szerint jól megvilágított, nagyobb forgalmú területet válasszanak! Ne hagyjanak értéket a járműben, főleg ne látható helyen – de személyes iratokat, okmányokat, készpénzt, bankkártyát, kulcsot soha ne hagyjanak a gépkocsiban! Szintén lényeges figyelmeztetés, hogy az autót mindig zárják be, az ablakokat húzzák fel, és a riasztót kapcsolják be!

Végül egy tanács, ha mégis baj van: bármilyen jogsértést tapasztalnak, vagy bűncselekmény áldozatává váltak, azonnal értesítsék a rendőrséget a 112-es segélyhívó telefonszámon!

(Illusztráció: FMRFK)
 

A rovat további hírei: Sziréna

Szirénapróba: az esztendő utolsó morgatása következik

Szirénapróba: az esztendő utolsó morgatása következik

2022. dec. 03.

A szokásos gyakorlathoz híven Dunaújváros mellett Ercsiben és Ráckeresztúron, valamint Paks harminc kilométeres körzetében lesz hallható szirénapróba hétfőn – városunkban ezúttal is 11 órától morgatnak.

Csak a gyertya égjen, ne az otthonunk!

Csak a gyertya égjen, ne az otthonunk!

2022. nov. 30.

Advent idején és karácsonykor megemelkedik a lakástüzek száma. Döbbenetes adatok mellett az ünnepi időszak tényezőire fókuszáló tűzmegelőzési tipptárral is szolgál a megyei katasztrófavédelem.

Végzetes ütközés Szabadegyházánál

Végzetes ütközés Szabadegyházánál

2022. nov. 29.

Halálos kimenetelű baleset történt ma kor reggel Szabadegyháza térségében – egy 72 éves asszony vesztette életét, értesült a DO.

Bréking: komoly baleset, félpályás útzár a 6-os úton (FRISSÍTVE!)

Bréking: komoly baleset, félpályás útzár a 6-os úton (FRISSÍTVE!)

2022. nov. 28.

A város határában, a Papírgyári úti kihajtó után ütközött egy motorkerékpár és egy teherautó – személyi sérülés is történt, de már feloldották az útzárat. (FRISSÍTVE!)

Előbb figyelmeztették, majd lakat alá is került

Előbb figyelmeztették, majd lakat alá is került

2022. nov. 26.

Egy napon belül kétszer bukott be a vezetői engedéllyel nem rendelkező sofőr – a második után már úgy kezdtek eljárást vele szemben, hogy őrizetbe is vették a rendőrök, értesült a DO. (Agyátültetésről sajnos nem kaptunk jelentést.)

Ittasan szúrta meg kilenc éves gyermeke lábát

Ittasan szúrta meg kilenc éves gyermeke lábát

2022. nov. 24.

Súlyos testi sértés miatt emeltek vádat az ittasan őrjöngő dunaújvárosi férfi ellen – súlyosbító körülmény, hogy áldozata saját 9 éves kisgyermeke volt. Nagyon durva történet, nagyon szomorú eset.

Eltűnt, nagyon keresik Krisztinát – segítsen, aki tud!

Eltűnt, nagyon keresik Krisztinát – segítsen, aki tud!

2022. nov. 23.

A 14 éves fiatal múlt kedden tűnt el Mezőfalváról, a kiskorút a rendőrök jelenleg is keresik. Eddig eredménytelenül: jelentkezzen, ha bármit tud róla – már egy megosztás is segíthet!