Dunaújváros Hetilap

Demonstráció: élőlánccal kezdődött a nap!

Öcaline - 2022. november 18. 11:11

Szakadó esőben, hidegben is több mint száz tiltakozó, köztük sok diák gyűlt össze az Irodaház előtt reggel; városunkban is szerveztek élőláncot az Egységes Diákfront – Pala Mozgalom országos akciója keretében. Folytatás délután a Városháza téren, este nyílt fórum a Kortársban!

Bár az időjárás gonosz tréfát űzött a résztvevőkkel – a 8 óra előtti gyülekező idején konkrétan szakadt az eső –, de így is sokan vállalták, hogy az országos pedagógussztrájk mellett személyes kiállással is szolidaritást vállaljanak az Egységes Diákfront – Pala Mozgalom akciója keretében. A szervezők – a Pala Mozgalom képviseletében köztük Kiss Barnabással, a Dunaújváros Hangja verseny győztesével – diákokat, tanárokat, szülőket, támogatókat, civil aktivistákat, közös nevező alatt felelős állampolgárokat vártak mai demonstrációsorozat nyitó eseményére.
Az eredeti terv szerint élőlánccal vették volna körbe a Dunaújvárosi Tankerület ideiglenes irodájának is otthont adó Irodaház épülettömbjét – ez az elképzelés a pocsék idő miatt meghiúsult, ennek ellenére több mint száz résztvevő, köztük feltűnően és örvendetesen sok diák csatlakozott.

És ugyan korábban is magas volt a mérce, de örömmel jelentem, városunkban lett meg a demonstrációk messze legötletesebb jelmondata, egyben plakátja. Tessék: "Nincs tanár – nincs lyövö!" Mutatom is!

Az élőlánc szó szerint csak a kezdetvolt: 17 órától a Városháza téren folytatódik a demonstráció, míg a Kortárs Művészeti Intézetben 18 órától az oktatás válságához kapcsolódó nyílt fórumra várják a tiltakozás összes résztvevőjét, illetve minden, a téma iránt érdeklődőt. 

Két fontos kérés! Az egyik, hogy a KMI-be bögrét mindenki vigyen magával – a szervezők forró teával és forralt borral készülnek –, illetve a lényeges, hogy a fórum nyitott, de regisztrációhoz kötött!

Az alábbi címen lehet jelezni a szándékot!

Mit tehetsz TE az oktatásért!? – regisztráció (katt) >>

Folytatás tehát délután – jöjjenek, gyertek, legyetek, legyenek, legyünk sokan!

(A szerző felvételei, a témáról hosszabb beszámoló, képtár szombaton késő délután várható!)

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: a kitelepítésre emlékezett a Pentele Baráti Kör

DSTV: a kitelepítésre emlékezett a Pentele Baráti Kör

2022. dec. 04.

Szomorú településtörténeti vonatkozású eseményről tudósít a DSTV összeállítása. Koszorúkkal és előadással emlékezett az 1950-es esztendő kitelepítésének évfordulóján a Pentele Baráti Kör Egyesület. Hangkép.

Továbbra sem lépett a társasházak többsége a költségosztás terén

Továbbra sem lépett a társasházak többsége a költségosztás terén

2022. dec. 03.

A DVG Zrt. több mint ötven közös képviselőnek és lakásszövetkezetnek küldte el azt a költségosztással kapcsolatos tájékoztatót, amelyben részletesen leírják az ügyintézés menetét. Költségosztó szükséges, ha egy lakásban nem légköbméter-alapján szeretnének a távhőért fizetni – mégis, eddig az érintettek alig ötöde reagált a felhívásra. 

Döntött a közgyűlés, már úton a nyugdíjasok ünnepi támogatása

Döntött a közgyűlés, már úton a nyugdíjasok ünnepi támogatása

2022. dec. 02.

Dunaújváros közgyűlése döntött arról, hogy a város nyugdíjasai az idén is számíthatnak az önkormányzat év végi segítségére, rendkívüli karácsonyi ajándékára. Az utalások, illetve a tájékoztatók kipostázása megkezdődött, hamarosan megérkeznek a támogatások. Pintér Tamás polgármester ünnepi hangulatú köszöntője a nyugdíjasoknak és nem csak nyugdíjasoknak szól.

DSTV: cipősdobozban az ajándékok

DSTV: cipősdobozban az ajándékok

2022. dec. 02.

Idén is folytatja népszerű karácsonyi kezdeményezését a Baptista Szeretetszolgálat, derül ki a DSTV összeállításából. A cipősdoboz akcióhoz a helyi Duna Plazma centrum is csatlakozott –  gyűjtőpontként segítik az országos programot. Hangkép.
 

A térség vezetőivel egyeztet a Dunaferr ügyéről Pintér Tamás

A térség vezetőivel egyeztet a Dunaferr ügyéről Pintér Tamás

2022. dec. 01.

A környékbeli települések vezetőit, országgyűlési képviselőit hívja egyeztető megbeszélésre Pintér Tamás polgármester. A téma a Dunaferr helyzete, hiszen a vasmű működése nem csak dunaújvárosiakat érintő kérdés, legalább annyira érinti a városunk vonzáskörzetét is. A tervezett megbeszélést sajtótájékoztatón jelentette be a polgármester.

DSTV: rezsifórumot rendezett a Párbeszéd

DSTV: rezsifórumot rendezett a Párbeszéd

2022. dec. 01.

A téli időszak átvészelése volt a témája a Városháza dísztermében tartott eseménynek, derül ki a DSTV összegzéséből. A fórumon elhangzott: a cél a lakossági terhek csökkentése, a kapcsolódó környezetbarát, energiahatékony beruházások és fejlesztések támogatása. Hangkép.
 

Igazgatási szünet lesz a Városházán

Igazgatási szünet lesz a Városházán

2022. nov. 30.

A város hivatalos honlapján jelent meg összegzés a december 22-én kezdődő, és egészen január 8-ig tartó pauzáról. Ügyfélfogadás nem lesz, csak az Anyakönyvi Hivatal üzemel, ügyeleti rendben.